Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
11.23

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

46

Natisni članek

Jožef Horvat politiki policija

Petek, 17. 7. 2020, 11.23

3 leta, 9 mesecev

Inšpekcijski nadzor razkril, ali je policija res brskala za poslancem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

46

Jožef Horvat | Doslej se je pokazalo, da je bila velika večina do zdaj preverjenih obdelav zakonitih. | Foto STA

Doslej se je pokazalo, da je bila velika večina do zdaj preverjenih obdelav zakonitih.

Foto: STA

Inšpekcijski nadzor nad vpogledom v osebne podatke 45 politikov, vključno s poslancem Jožefom Horvatom (NSi), še traja. A doslej se je pokazalo, da je bila velika večina do zdaj preverjenih obdelav osebnih podatkov zakonitih, je sporočil informacijski pooblaščenec. Nezakonito obdelavo so do zdaj ugotovili pri enem policistu.

grafika, vpogledi v podatke politikov
Novice Teden dni po razkritju: Jožefu Horvatu sledijo še drugi

Pri informacijskem pooblaščencu so ob tem opozorili, da je to kršitev policija zaznala sama, še preden je pooblaščenec uvedel postopek. V tem primeru je pooblaščenec postopek sklenil z izdajo prekrškovne odločbe, ki pa še ni pravnomočna. Iz dosedanjih ugotovitev sicer izhaja sum nezakonite obdelave še treh policistov, a postopek še teče, so še sporočili, piše STA.

Osebne podatke 45 politikov je obdelovalo 700 zaposlenih na policiji

Eden od zaposlenih je obdeloval osebne podatke sedmih politikov, štirje zaposleni šestih politikov, sedem petih in osem zaposlenih podatke štirih politikov. Večina zaposlenih pa je obdelovalo podatke enega, so zapisali v sporočilu. Informacijski pooblaščenec je posebej preveril obdelavo osebnih podatkov poslanca Horvata, ki je javno poudaril, da naj bi policija 24. decembra lani nezakonito vpogledovala v njegove osebne podatke.

Policist s policijske postaje Murska Sobota je na ta dan pred polnočjo na prošnjo policijske patrulje v aplikacijo res vpisal iskalne parametre za osebo z imenom in priimkom Jožef Horvat, in sicer za potrebe terenske policijske naloge v povezavi s konkretno osebo, ki pa ni bila poslanec Jožef Horvat, so ugotovitve popisali pri pooblaščencu. Iz policijskih dnevnikov izhaja, da je policist pred to polnočnico res naredil poizvedbo po imenu in priimku Jožef Horvat, nato pa je iz nabora vidnih podatkov nadaljeval obdelavo podatkov natanko določenega Jožefa Horvata, ki ga je takrat obravnavala policija, to pa ni bil poslanec.

Da je policija vpogledovala v Horvatove osebne mape, je vodja poslancev NSi razkril prejšnji teden. | Foto: STA , Da je policija vpogledovala v Horvatove osebne mape, je vodja poslancev NSi razkril prejšnji teden. Foto: STA ,

V primeru iskanja zgolj po imenu in priimku se torej v dnevniku obdelava zabeleži pri prav vseh osebah s tem imenom in priimkom. "Poslanec Jožef Horvat je bil torej v povsem enakem položaju kot vseh drugih 178 od skupno 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji, saj je bil v policijskem postopku natanko določen in identificiran Jožef Horvat, ki pa ga s poslancem povezuje zgolj ista kombinacija imena in priimka," so še pojasnili.

Opozorili so, da vsi inšpekcijski postopki v povezavi z vpogledi v osebne podatke v celoti še niso končani. Pooblaščenec je zaradi zanimanja javnosti in preplaha, da policija morda sistematično nezakonito obdeluje osebne podatke politikov, to preveril in pojasnil prednostno. "V izogib nejasnostim in napačnim interpretacijam pridobljenih podatkov pa bi bilo vsekakor koristno, da bi prejemniki podatkov od upravljavca hkrati pridobili tudi ustrezno pojasnilo, saj je za kakršnekoli sklepe nujno treba poznati vsaj osnove delovanja informacijskega sistema upravljavca zbirk podatkov," je še sklenil sporočilo.

Horvat meni, da se s svojimi izjavami ni prenaglil

Na ugotovitve informacijskega pooblaščenca se je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal delo NSi v prihodnje, odzval tudi Horvat. Meni, da se s svojimi izjavami ni prenaglil. Poudaril je, da sam nikoli ni govoril o tem, da je šlo za nezakonite vpoglede.

Veseli ga, da je informacijska pooblaščenka razložila, da je šlo pri vpogledih na božični večer za vpoglede v podatke več njegovih soimenjakov. Ob tem pa je poudaril, da je v evidenci vpogledov med drugim zabeleženo, da je bil dostop do njegovih podatkov prek njegove enotne matične številke, ta pa je unikaten podatek. "Kako bi si vi to drugače razlagali? Jaz glede na to ne vidim, da je nekdo pogledoval po mojih podatkih prek imena in priimka," je dejal.

Prvak LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec pričakuje od Horvata javno opravičilo. | Foto: STA , Prvak LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec pričakuje od Horvata javno opravičilo. Foto: STA ,

"Ne pravim, da je kriv Marjan Šarec in njegovi sodelavci. Ugotavljam pa, da je bila v obdobju vlade Marjana Šarca, prav v obdobju, ko smo se pogajali za novo koalicijo, gostota vpogledov največja," je poudaril. Informacijsko pooblaščenko je še pozval, da ob koncu inšpekcijskega nadzora ugotovitve javno objavi, da bodo ljudje pomirjeni, piše STA.

Jožef Horvat
Novice Horvat: Šarec in njegovi pomagači so očitno vzpostavljali policijsko državo #video

Šarec izrazil pričakovanje, da se bo Horvat javno opravičil

Predsednik LMŠ in prejšnji premier Marjan Šarec je namreč dopoldne na Twitterju izrazil pričakovanje, da se bo Horvat javno opravičil "za besede, ki jih je izrekel o 'Šarcu in pomagačih'". "Izkazalo se je, da je poskus ustvarjanja afere klavrno propadel. Policija je strokovna in je taki poslanci pač ne morejo oblatiti," je dodal Šarec.

Horvat pa na Twitterju odgovarja, da nikoli ni imel in nima težav z opravičilom, če je koga po krivem obdolžil ali storil napako. "A počakajmo na konec preiskave, ki je informacijska pooblaščenka še ni končala," je dodal. Pri tem je opozoril, da je informacijska pooblaščenka sama zapisala, da iz dosedanjih ugotovitev izhaja sum nezakonite obdelave osebnih podatkov pri treh policistih, pri enem pa je že ugotovljeno, da je bila obdelava osebnih podatkov nezakonita.

Na policiji veseli vmesnih ugotovitev informacijskega pooblaščenca

Na policiji so veseli, da je informacijski pooblaščenec v vmesnih ugotovitvah inšpekcijskega nadzora ugotovil in potrdil njihove trditve, da osebne podatke uporabljajo strokovno in zakonito ter da v policiji ni sistemske zlorabe pri vpogledih in obdelavi osebnih podatkov, je danes dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Nadzor še ni končan, a do zdaj se je pokazalo, da je bila velika večina do zdaj preverjenih obdelav osebnih podatkov zakonitih, so danes sporočili. Nezakonito obdelavo so do zdaj ugotovili pri enem policistu. Kot so danes sporočili s policije, so ugotovili, da je uslužbenec policije 16. junija 2019 neupravičeno obdeloval podatke ene osebe. Iz dosedanjih ugotovitev sicer izhaja sum nezakonite obdelave še treh policistov, a postopek v primeru omenjene trojice še ni končan.

Policija je po navedbah, da naj bi uslužbenci policije neupravičeno obdelovali podatke določenih poslancev, takoj začela notranjevarnostni postopek. Kot je pojasnil Pečjak, preverjajo vpoglede, ki so jih izvedli uslužbenci policije od 1. januarja 2019 do 18. februarja 2020. Gre za zelo obsežen pregled z več kot pet tisoč zapisi obdelave osebnih podatkov. "Računamo, da bomo konec meseca končali, in ko bo postopek končan, bomo javnost obvestili o vseh ugotovitvah," je povedal Pečjak in zatrdil, da sistem omogoča popolno sledljivost. (STA)

Ne spreglejte