Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

58

Natisni članek

levica SAB SD LMŠ SNS NSi DeSUS SMC SDS

Petek, 17. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Teden dni po razkritju: Jožefu Horvatu sledijo še drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

58

grafika, vpogledi v podatke politikov | Poslanske skupine smo vprašali ali se je kateri od poslancev oziroma poslank odločil vložiti zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki. | Foto Gregor Jamnik

Poslanske skupine smo vprašali ali se je kateri od poslancev oziroma poslank odločil vložiti zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki.

Foto: Gregor Jamnik

Po opozorilih vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata, da naj bi policija vpogledovala v njegove osebne mape, smo na poslanske skupine naslovili vprašanje, ali se je kateri od poslancev oziroma poslank iz njihovih vrst odločil vložiti zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki v zvezi z nepooblaščenimi vpogledi policije. 

SDS:

Iz največje koalicijske stranke SDS so pojasnili, da so njihovi poslanci zaprosili za informacije o vpogledih v njihove evidence. Kot so dodali, vsi še niso dobili povratnih informacij. "Ko bomo imeli več podatkov glede vpogledov in bomo opravili analizo, bomo lahko tudi bolj podrobno komentirali ugotovitve," so nam sporočili.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je razkril, da je nekdo 52-krat vpogledal v njegove osebne podatke. | Foto: STA , Minister za zunanje zadeve Anže Logar je razkril, da je nekdo 52-krat vpogledal v njegove osebne podatke. Foto: STA ,

Zunanji minister Anže Logar (SDS) se je glede neutemeljenih vpogledov v preteklih dneh odzval na Twitterju. Zapisal je, da je bilo v njegove osebne podatke vpogledano 52-krat v obdobju od maja 2019 do marca 2020. Na njegovo zahtevo po pojasnilih, pa je od policije prejel odgovor, da ni upravičen do podatkov, kdo izmed zaposlenih pri upravljavcu osebnih podatkov (evidenc policije) je obdeloval njegove osebne podatke. 

Jožef Horvat
Novice Horvat: Šarec in njegovi pomagači so očitno vzpostavljali policijsko državo #video

SMC:

Tudi v drugi največji koalicijski stranki je večina poslancev podala zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki. "Poslanka Monika Gregorčič je vpoglede v svoje evidence, ki so precej nenavadni tudi v luči dejstva, da je članica komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, javno že komentirala, bo pa zanje podala tudi zahtevo za podrobno pojasnilo," so poudarili v SMC.

Gregorčičeva je prejšnji teden dejala, da so vpogledi v njene evidence "milo rečeno nenavadni" in dokaj obsežni, vpogledov pa je bilo več kot deset. "Nekateri vpogledi segajo v obdobje od odstopa nekdanjega premierja do oblikovanja nove vlade, dogajali pa so se tudi sredi noči," je med drugim dejala.

V stranki SMC dodajajo, da je o tem, ali so vpogledi v evidence poslank in poslancev neutemeljeni in del neke širše zgodbe, prezgodaj govoriti. "Za relevantno oceno narave in morebitnega ozadja teh vpogledov bi potrebovali poglobljena pojasnila pristojnih organov, za kar smo v SMC zagotovo zainteresirani. Tudi zato, da bi bilo tudi naše prihodnje zaupanje v te organe neomajno," so sporočili iz Stranke modernega centra.

1312
Novice Poslanec Horvat: Policija mi je v času prejšnje vlade sledila #video

NSi:

Za evidenco vpogledov so zaprosili tudi poslanski kolegi Jožefa Horvata, ki je prejšnji teden prvi opozoril na domnevno nepooblaščeno vpogledovanje v osebne podatke. Poleg Horvata je izpis do prejšnjega petka prejel tudi Aleksander Reberšek. "Če bo še več poslancev dobilo tovrstne izpise, bomo glede tega resnično zganjali velik hrup, predvsem v smislu vzpostavitve demokracije v tej državi," je napovedal Horvat.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je prvi opozoril na to, da naj bi na policiji vpogledovali v osebne mape poslancev. | Foto: STA , Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je prvi opozoril na to, da naj bi na policiji vpogledovali v osebne mape poslancev. Foto: STA ,

DeSUS:

Odgovorov, ali se bodo za to potezo odločili tudi v DeSUS, do objave članka nismo prejeli. Predsednica stranke Aleksandra Pivec je sicer prejšnji teden dejala, da so jo opozorili, da se je en vpogled v njeno evidenco zagotovo zgodil, zato je podala zahtevo, naj se pregleda, zakaj.

"Če so bili vpogledi upravičeni, ne vidim težav. Če te razlage ni, jih bodo pristojne institucije in njihovi vodje morali pojasniti," je navedla. Dodala je, da tovrstne teme dajejo posebno neprijeten občutek. "Zlasti v času, ko se pogovarjamo o aplikaciji za zaščito javnega zdravja," je po poročanju STA za Večer povedala Pivčeva.

Alenka Jeraj parlament
Novice Tomićeva dokončno zavrnila Požarja, poslanka SDS omenila Savičevo kletvico #video

LMŠ:

V največji opozicijski stranki LMŠ menijo, da je informacija o vpogledih osebna odločitev vsakega poslanca. "Ali so zahtevali omenjene podatke, poslancev nismo spraševali," so nam pojasnili in dodali, da so štirje poslanci sami povedali, da so te podatke vendarle zahtevali, a ne zato, ker bi presodili, da bi lahko šlo za nepooblaščene vpoglede.

Očitki letijo predvsem na vlado Marjana Šarca, saj naj bi se vpogledi dogajali ravno v času, ko je bil premier Šarec. | Foto: Bojan Puhek Očitki letijo predvsem na vlado Marjana Šarca, saj naj bi se vpogledi dogajali ravno v času, ko je bil premier Šarec. Foto: Bojan Puhek

"Prav nasprotno, želimo namreč pokazati, da na podlagi pridobljenih podatkov ni mogoče trditi, da je šlo za nepooblaščene in neupravičene vpoglede. To je v svoji izjavi priznal tudi poslanec NSi Jožef Horvat, medtem ko je dan prej zatrjeval, da mu je policija neupravičeno sledila. Čeprav je to kasneje - po številnih vprašanjih novinarjev - označil za lapsus, je namen koalicije in tovrstnih manipulacij jasen. Na vseh možnih ravneh skušajo diskreditirati policijo, jo predstaviti kot 'politično' policijo, vse skupaj z enim samim ciljem - rušiti ugled policije in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki preiskuje sporne posle vlade Janeza Janše pri nabavi zaščitne in medicinske opreme," so zapisali.

Aleksandra Pivec
Novice Nov razkol v DeSUS? V Celju pravijo, da Pivčeve ne podpirajo.

SD:

V SD nihče izmed dvanajstih poslancev in poslank ni podal omenjene zahteve na ministrstvo za notranje zadeve.

Levica:

Odgovora do objave članka iz stranke Levica nismo prejeli, je pa prejšnji teden koordinator Levice Luka Mesec očitke o spornih vpogledih po poročanju STA komentiral z besedami, da misli, da ni nič na tem, bi si pa želel, da ustrezni organi to preverijo in se izkaže resnica. Mesec sicer prejšnji teden ni bil seznanjen s tem, da bi za podatke o vpogledih zaprosil kateri od poslancev Levice.

Koordinator Levice Luka Mesec | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec Foto: STA ,

Trgovske police
Novice Poslanci niso glasovali o trgovinah. Levica: To je poskus rušenja zakona.

SAB:

Iz stranke SAB so nam sporočili, da niso privolili v to, da bi se vpogledi v evidence njihovih poslank in poslancev opravili prek sprejetega sklepa (o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj) preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in drugi.

"Zdaj, ko smo videli, kaj so izvedeli drugi poslanci, pa bomo tudi poslanci in vodstvo SAB individualno in vsak zase, kot to omogoča zakon, zahtevali evidenco vpogledov. Če je do slednjih zares prišlo, je to popolnoma nedopustno," so bili jasni v stranki.

SNS:

V stranki SNS, kjer so pred kratkim podpisali sporazum o sodelovanju z vladno koalicijo, so zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki v zvezi z nepooblaščenimi vpogledi policije v osebne mape poslancev poslali vsi trije poslanci SNS. "Še nismo prejeli poročila, tako da z morebitnimi vpogledi še nismo seznanjeni," nam je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič. "Smo pa pred kratkim na Nacionalni preiskovalni urad poslali pobudo za poročilo o uporabi nadzorovanih ukrepov," je ob tem še zapisal Jelinčič.

Janez Janša. Zmago Jelinčič.
Novice Jelinčič v podpis sporazuma z Janševo koalicijo

Vpogledovali tudi v podatke Kanglerja

Zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki je podal tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Franc Kangler. Po zapisu, ki ga je prejel, se je na Twitterju spraševal, zakaj je nekdo v nedeljo, 24. maja, ob 17. uri 38-krat vpogledal v njegove osebne evidence. "Koga zanima državni sekretar na MNZ? V letu dni je bilo vsega skupaj več kot 180 vstopov," je še zapisal na Twitterju.

Spomnimo, da je prejšnji teden na državnozborski seji vodja poslancev NSi Jožef Horvat razkril seznam, ki naj bi dokazoval, da mu je policija v času prejšnje vlade sledila. Za evidenco vpogledov v svoje osebne podatke je zaprosil po opozorilu državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča.

Ta je v elektronski pošti zapisal, da so po nenapovedanem obisku Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) ugotovili, da so na policiji nepooblaščeno vpogledovali v osebne podatke poslancev in ministrov v času, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodil Boštjan Poklukar oziroma v času vlade Marjana Šarca.

Marjan Fank
Novice Nekdanji direktor policije o zadevi Kangler: Nismo bili v spregi s politiko
Ne spreglejte