Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2020,
16.05

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,61

71

Natisni članek

Jožef Horvat

Četrtek, 9. 7. 2020, 16.05

3 leta, 9 mesecev

Poslanec Horvat: Policija mi je v času prejšnje vlade sledila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,61

71

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je med razpravo v državnem zboru pokazal seznam, ki naj bi dokazoval, da mu je policija v času prejšnje vlade sledila. Največ vpogledov naj bi bilo ravno v času, ko je nastajala nova koalicija, konec februarja in marca. 

Poslanke in poslanci danes v državnem zboru razpravljajo o četrtem protikoronskem zakonu. Kot je vlada zapisala v predlogu zakona, se z zakonom spreminjajo in dopolnjujejo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni covid-19 na področju dela, delovnih razmerij in socialnega varstva. 

Vroča debata o mobilni aplikaciji

Najbolj vroča debata se obeta o mobilni aplikaciji za obveščanje o stikih z okuženimi, ki ji nasprotuje večina opozicije, v primeru sprejetja zakona pa napoveduje tudi ustavno presojo. V aplikaciji del opozicije vidi zametke policijske države. 

Covid-19 Aplikacija
Novice Za soočanje z drugim valom covid-19 z aplikacijo 50 poslancev, proti 23

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je na razpravi v državnem zboru dejal, da je marsikaj, kar so poslanci povedali o aplikaciji, laž. "O njej veliko veste, aplikacije pa še ni. Najboljše je torej govoriti o nečem, česar še sploh ni," je dodal. 

Policija mu je v času prejšnje vlade sledila

Nato je poslancem pokazal izpisek vpogledov, ki naj bi kazal, da so mu v času prejšnje vlade sledili. "Jaz pa bom zdaj dva stavka povedal o tem, kar je in je bilo. Poglejte. Saj ne vidite, ne? Ne vidite tega. Veste, kaj je to? To so podatki, ko je policija v času prejšnje vlade sledila meni. Po mojem EMŠU. Neverjetno. Največ vpogledov veste, kdaj? Takrat, ko je nastala ta koalicija, druga polovica februarja pa začetek marca," je Horvat povedal v razpravi. 

Z vprašanji, ali to drži, za kakšne vpoglede je šlo in kakšni so bili razlogi za to, smo se obrnili tudi na policijo. 

Odgovorili so nam, da lahko policist osebne in druge podatke obdeluje le zaradi opravljanja policijskih nalog, se pravi mora imeti za vpogled v posamezno evidenco utemeljen razlog. "Policija pri preverjanju zakonitosti in strokovnosti ter zaradi zagotavljanja notranje varnosti v policiji preverja tudi obdelave podatkov, ki jih v policijskih zbirkah obdelujejo uslužbenci policije," pravijo. 

"V primeru dvoma, ali so bili podatki posameznika obdelovani zakonito, ki ga lahko poda posameznik ali gre za lastne ugotovitve na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja, policija začne notranjevarnosti postopek. Če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi (državno tožilstvo, informacijski pooblaščenec) in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. Prav tako  policijo redno nadzorujejo različne inštitucije (MNZ, informacijski pooblaščenec ...)," so še pojasnili. 

Dodali so, da si v policiji prizadevajo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. "Po nam znanih podatkih smo eni redkih, ki kršitve tudi sami prijavljamo pristojnim prekrškovnim organom in organom pregona (državnemu tožilstvu)," še pojasnjujejo na policiji.

Kot so še sporočili, so že pred časom na podlagi v medijih izraženih dvomov in inšpekcijskega nadzora informacijskega pooblaščenca v policiji začeli notarjevarnostno preiskavo. "O ugotovitvah inšpekcijskega nadzora nismo obveščeni, zato sklepamo, da inšpekcijski nadzor še ni zaključen. Prav tako tudi v policiji še nismo zaključili notranjevarnostnega postopka," dodajajo. Konkretnih postopkov sicer zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo komentirati. 

Spremljali so ga tudi pred polnočnico

"Gledali so mi celo 35 minut pred polnočnico. Da, sem bil na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo. In tukaj se zelo strinjam z mojim prijateljem in rojakom Dejanom Židanom, skupaj sva bila na Tarči, in kolega Dejan je takrat zelo dobro povedal: 'Če kdo, policija, sledi politikom, potem je to največja afera v zgodovini samostojne države,'" je povedal Horvat. 

Horvat je nadaljeval, da bodo zaradi tega zganjali velik hrup, ker želijo, da se enkrat v tej državi ukorenini demokracija. "Nas pa za naprej obsojate, da nekaj bo, da bomo policijska država. Jaz govorim samo o tem, kar je bilo, kar so dejstva, kar je črno na belem," je dodal. 

Ne spreglejte