Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
18.32

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

šola šolstvo inšpekcija

Četrtek, 21. 6. 2018, 18.32

5 let, 10 mesecev

Inšpekcijski nadzor na OŠ Dravograd ugotovil nepravilnosti v svetu šole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
šola, pot v šolo

Potem ko so osnovno šolo v Dravogradu v minulih tednih spremljala nesoglasja pri imenovanju nove ravnateljice Danijele Ledinek, je inšpekcijski nadzor, opravljen pred nekaj dnevi, ugotovil nepravilnosti pri svetu šole. Zato inšpektorat meni, da so lahko sporne vse že sprejete odločitve sveta šole, tudi imenovanje ravnateljice 12. junija.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je pri inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da se svet šole 29. januarja letos ni konstituiral tako, kot to določa zakon, saj so bili na novo izvoljeni le predstavniki delavcev.

Brez zakonitih mandatov

Svet staršev ni izvolil novih predstavnikov, ker njihovi predstavniki podaljšujejo mandat do konca šolanja njihovih otrok, lokalna skupnost pa ni imenovala novih predstavnikov, saj Občina Dravograd imenuje nove člane le, če članu sveta šole preneha mandat v občinskem svetu.

Na podlagi tega je inšpektorat sklenil, da so v svetu šole člani z zakonitim mandatom le predstavniki delavcev. Svet staršev in lokalna skupnost nista izvedla volitev oziroma imenovanj svojih predstavnikov v mandatnem obdobju 2018-2022, kar pomeni, da njihovi predstavniki niso zakoniti člani sveta šole, navaja inšpektorat.

Marko Dimač
Novice Primorec v Veliki Britaniji: Brezplačno šolstvo je velika prednost Slovenije

Zaradi ugotovljene kršitve je inšpektorat predlagal ravnateljici, da pozove svet staršev in lokalno skupnost k izvolitvi in imenovanju njihovih predstavnikov v svetu šole za mandatno obdobje 2018-2022.

"Glede na ugotovljeno dejstvo, da svet šole ni bil zakonito konstituiran, inšpektorat za šolstvo in šport sklene, da so lahko sporne tudi vse že sprejete odločitve sveta šole, med njimi je tudi imenovanje ravnateljice dne 12. junija letos," so navedli na inšpektoratu.

Sporno je tudi imenovanje ravnateljice

Nasprotno pa predsednica sveta šole Franja Šmon Drevenšek meni, da je vse steklo zakonito, kar po njenih besedah izhaja tudi iz ta teden pridobljenega pravnega mnenja Martina Počka, je povedala. Zato je pet članov sveta šole iz vrst zaposlenih v sredo podalo ugovor na zapisnik inšpekcijskega nadzora.

Prav okoli imenovanja nove ravnateljice Danijele Ledinek, ki bo mandat nastopila 1. septembra letos, je bilo v minulih tednih več nesoglasij na šoli in v lokalni skupnosti, krožila so tudi anonimna pisma. 15. in 18. junija je bil tudi postopek odpoklica članov sveta šola iz vrst zaposlenih, a ni bil uspešen.

Ledinkova je na seji sveta šole dobila večinsko podporo, ni pa pred tem dobila pozitivnega mnenja občinskega sveta, sveta staršev in učiteljskega zbora. Z imenovanjem Ledinkove je soglašalo tudi šolsko ministrstvo.

Za nadaljnje vodenje šole se je sicer poleg Ledinkove potegovala tudi aktualna ravnateljica dravograjske osnovne šole Marjeta Podgoršek Rek.

Ne spreglejte