Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
11.06

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

RTV Slovenija novinarji FURS

Sreda, 19. 9. 2018, 11.06

5 let, 7 mesecev

Informacijski pooblaščenec: Ravnanje inšpektorjev Fursa nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

furs | Na Fursu so dogodek obžalovali, povzročil pa naj bi ga nesporazum. | Foto STA

Na Fursu so dogodek obžalovali, povzročil pa naj bi ga nesporazum.

Foto: STA

Informacijski pooblaščenec je ravnanje inšpektorjev finančne uprave, ki sta snemalcu TV Slovenija ob pečatenju lokala v Kopru prepovedala snemanje in zahtevala, naj izbriše posnetke, označil za nesprejemljivo. Snemanje uradnih oseb med opravljanjem uradnih nalog je namreč ustavna pravica, kar še posebej velja za medije.

"Vprašanje dopustnosti fotografiranja uradnih oseb med opravljanjem uradnih nalog na način, ki ne moti vodenja samega postopka, po mnenju informacijskega pooblaščenca predstavlja izvrševanje ustavne pravice do svobode izražanja. To še toliko bolj velja, če gre za fotografiranje predstavnika medijev," so zapisali pri informacijskem pooblaščencu.

V tem kontekstu so grožnje inšpektorja finančne uprave (Furs), da bo snemalcu zaplenil kamero in posnetke, nesprejemljive, so še opozorili.

Napad
Novice Napad na ekipo RTV: "Gre za rušenje novinarske svobode in temeljev demokracije" #video

"Izvrševanje te pravice se namreč, posebej ko gre za medije, ki svoje delo opravljajo na način, ki ne ovira uradnega postopka, lahko omeji v zelo ozko določenih primerih. Poleg tega je treba upoštevati, da imajo pooblaščene uradne osebe pri opravljanju svojih delovnih nalog tudi sicer bistveno manjše pričakovanje zasebnosti kot posamezniki v zasebni sferi," so dodali.

Novice Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video

Inšpektorji Fursa so namreč v torek zapečatili lokal pod koprskim stadionom Pub 33, kar je spremljala tudi novinarska ekipa TVS. Ko sta to opazila uslužbenca Fursa, sta snemalcu prepovedala snemanje in zahtevala, naj izbriše posnetke, kar je nato snemalec tudi storil.

Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

V opisu dogodka na svojem profilu na Facebooku je novinarka TVS Eugenija Carl zapisala, da gre za grob in nedopusten poseg v svobodo medijev in pravico javnosti do obveščenosti. Temu mnenju se pridružujejo tudi vodstvo RTVS, informativni program TVS in Društvo novinarjev Slovenija, ki dogodek vidi kot še en primer nedopustnega pritiska na reportersko delo in svobodo medijev.

 

Ne spreglejte