Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
12.55

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

letalo Indonezija

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 12.55

3 leta, 3 mesece

Indonezijsko letalo močno skrenilo s poti, o težavah niso poročali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Indonezija letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Posadka indonezijskega potniškega letala pred sobotnim strmoglavljenjem pred obalo Džakarte ni poročala o težavah, so danes sporočili preiskovalci. Doslej še niso ugotovili vzroka strmoglavljenja, so pa ugotovili lokacijo črnih skrinjic, ki ju potapljači še iščejo v morju pred Džakarto. Danes so sicer identificirali prvo žrtev.

Pogovor med posadko letala Boeing 737-500 družbe Sriwijaya Air in kontrolo letenja je bil povsem rutinski, kaže posnetek tega pogovora, je povedal preiskovalec indonezijskega odbora za varnost prometa Nurcahyo Utomo, piše STA.

"To je običajen pogovor, nič sumljivega," je Utomo povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. "Niso govorili o težavah ali čem podobnem," je dodal.

Preliminarni podatki po njegovih besedah kažejo, da je bilo letalo pred strmoglavljenjem v morje nepoškodovano. Vendar pa še ne vedo, kaj je povzročilo nesrečo.

Indonezija letalo
Novice Našli dele pogrešanega indonezijskega letala in posmrtne ostanke žrtev

Močno skrenilo s predvidene poti

Strokovnjaki za letalstvo so medtem povedali, da podatki o sledenju letu kažejo, da je letalo pred padcem močno skrenilo s predvidene poti. Med možnimi dejavniki pri strmoglavljenju omenjajo slabo vreme, napako pilota in mehanske težave, piše STA.

"Nekaj precej dramatičnega se je zgodilo po vzletu," je povedal Stephen Wright, profesor za letalske sisteme na univerzi v finskem Tampereju. "Hitrost je bila močno prenizka. Letalo ni pospešilo, da bi popravilo hitrost za nadaljevanje leta," je dodal.

Črni skrinjici so že locirali

Črni skrinjici, ki shranjujeta pogovore v pilotski kabini in podatke o letu, so sicer že locirali, a ju potapljači še iščejo v morju pred Džakarto. Črni skrinjici bi lahko bili ključni pri ugotavljanju vzroka strmoglavljenja. Preiskava nesreče bi lahko trajala več mesecev.

Medtem okoli 2600 ljudi nadaljuje iskanje delov letala ter trupel potnikov in članov posadke. Vreče s posmrtnimi ostanki vozijo v policijsko bolnišnico, kjer jih skušajo identificirati na podlagi preiskav DNK. Njihov DNK primerjajo z DNK sorodnikov.

Policiji je uspelo danes identificirati prvo od 62 smrtnih žrtev, navaja nemška tiskovna agencija dpa, še piše STA.

Indonezija letalo
Novice Z radarjev izginilo letalo s 56 potniki, med njimi je sedem otrok
Ne spreglejte