Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 1. 2021,
12.04

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

4

Natisni članek

Boeing 737 nesreča nesreča Indonezija letalo

Sobota, 9. 1. 2021, 12.04

3 leta, 3 mesece

Z radarjev izginilo letalo s 56 potniki, med njimi je sedem otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

4

Indonezija letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potniško letalo indonezijskega nizkocenovnega prevoznika Sriwijaya Air, s katerim so kontrolorji letenja danes kmalu po vzletu z letališča v Džakarti izgubili stik, je po vsej verjetnosti strmoglavilo v morje.

Kmalu po vzletu z letališča v glavnem indonezijskem mestu Džakarta je z radarjev izginilo letalo indonezijske družbe Sriwiajaya Air. Po podatkih spletnega sledilnega servisa FlightRadar24 se je pred tem v manj kot minuti spustilo za tri tisoč metrov.

Na letalu je 62 ljudi, od tega 56 potnikov, med njimi sedem otrok, in šest članov posadke, je navedbe tujih medijev povzela STA. Iz Džakarte je bilo namenjeno v mesto Pontianak na otoku Borneo, nato pa so z njim izgubili stik. V teku je iskalno-reševalna akcija, v morju pa so našli kose materiala, ki bi lahko bili ostanki letala.

Domnevne razbitine letala | Foto: Reuters Domnevne razbitine letala Foto: Reuters

Indonezijske televizije poročajo o več lokalnih ribičih, ki naj bi blizu otokov nedaleč od Džakarte danes našli razbitine pogrešanega letala, česar uradno sicer še niso potrdili. O tovrstnih odkritjih poročata tudi indonezijski izpostavi ameriškega CNN in britanskega BBC. Indonezijski novičarski spletni portal Detikcom je poročal, da so predstavniki lokalnih oblasti potrdili, da je letalo strmoglavilo pri otoku Laki v Javanskem morju, navaja STA.

Letalo je iz letališča v prestolnici vzletelo okoli 14.30 po lokalnem oziroma 8.30 po srednjeevropskem času, že deset minut kasneje so stik z njim izgubili. Namenjeno je bilo v mesto Pontianak v pokrajini Zahodni Kalimantan na otoku Borneo, za kar običajno potrebuje približno 90 minut. Ob vzletu je na območju deževalo.

Boeing 737 z neslavno zgodovino

Oktobra 2018 je v nesreči letala indonezijskega prevoznika Lion Air tipa boeing 737 max, ki je strmoglavilo v morje približno 12 minut po vzletu iz Džakarte, umrlo 189 ljudi.

Zaradi te nesreče in nesreče letala istega tipa, ki je nekaj mesecev kasneje sledila v Etiopiji, je moral Boeing plačati kazni v višini 2,5 milijarde dolarjev. Letala 737 max po vsem svetu so po nesrečah prizemljili. Letalo, ki ga pogrešajo danes, je dve generaciji starejši model.

Letalske nesreče so v Indoneziji sicer precej pogoste, zlasti zaradi preobremenjenosti s potniki, dotrajanih in neustrezno vzdrževanih letal in infrastrukture ter pomanjkljivega nadzora nad spoštovanjem varnostnih standardov.

Prevoznik Sriwijaya Air razpolaga s floto 19 boeingov, leti pa večinoma po Indoneziji in v regiji. Doslej ni beležil hujše nesreče, ki bi terjala smrt potnikov ali članov posadke, na spletni strani piše Reuters.

 

Ne spreglejte