Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
10.42

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

37

Natisni članek

DARS policija avtodom vinjeta

Torek, 18. 2. 2020, 10.42

4 leta, 2 meseca

Huda napaka policije: voznika po krivem udarili po žepu za 220 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

37

Na Facebooku je zaokrožila objava voznika avtodoma, ki so mu policisti na primorski avtocesti med Postojno in Ljubljano v nedeljo dopoldne med kontrolo vinjet dejali, da namesto letne vinjete 2A (110 evrov) za vožnjo po avtocesti potrebuje vinjeto 2B (220 evrov). Ker vozniki avtodomov za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah potrebujejo vinjeto 2A, je objava voznika, ki je moral po navodilih policije na kraju dogodka kupiti novo vinjeto 2B, na družbenem omrežju poskrbela za veliko razburjenja. Na Darsu so napako policije potrdili, vozniku bodo denar za nakup nove vinjete povrnili.

Policisti so vozniku avtodoma po krivem očitali, da za vožnjo po avtocesti ne uporablja prave vinjete. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Policisti so vozniku avtodoma po krivem očitali, da za vožnjo po avtocesti ne uporablja prave vinjete. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

"Vozniki avtodomov, pozor. Med Postojno in Ljubljano se vozi policija in ustavlja voznike avtodomov, ki jih kontrolirajo za vinjete. Če imate vinjete za osebna vozila, ki stanejo 110 evrov, pravijo, da ni prava, da ste v prekršku in te ne pustijo naprej, dokler ne kupiš nove vinjete 2B, ki stane 220 evrov, plus tega pa še plačilni nalog za 300 evrov," je na Facebooku zapisal voznik avtodoma.

Njegova objava je uporabnike družbenih omrežij pošteno razburila, ker v cenejši cestninski razred 2A spadajo vsi avtodomi, in to ne glede na višino vozila nad prvo osjo. Omenjeni dogodek se je po besedah voznika zgodil na počivališču Lom, kontrolo vinjet pa so izvajali policisti s Postaje prometne policije Ljubljana. "Žalostno je, da imamo takšno policijo s tako malo znanja," je dodal omenjeni voznik.

Avtomoto Posel z vinjetami: Dars razkriva, koliko jih na skrivaj vozi brez

Dars potrdil napako policistov, denar za novo vinjeto bodo vozniku vrnili

Med nekaterimi uporabniki Facebooka so se sprva vrstila tudi mnenja, da gre za lažno objavo, ki ni resnična, a so na Darsu nato dogodek potrdili. "Včeraj je eden od uporabnikov naših avtocest s to težavo poklical v Darsov klicni center za cestnine ter povedal, da so policisti od njega zahtevali, da kupi vinjeto 2B, čeprav je imel na avtodomu nameščeno vinjeto 2A," so pojasnili na Darsu.

Na Darsu pojasnjujejo, da bodo po napaki policistov vozniku povrnili stroške za nakup nove vinjete. | Foto: DARS/zajem zaslona Na Darsu pojasnjujejo, da bodo po napaki policistov vozniku povrnili stroške za nakup nove vinjete. Foto: DARS/zajem zaslona

Dodali so, da policisti vozniku plačilnega naloga sicer niso izdali. "Uporabniku smo svetovali, da se oglasi v našem servisu DarsGo v Ljubljani, kjer bomo zadevo uredili. Gospod se je oglasil že včeraj, tako da je zadeva urejena, denar za vinjeto 2B je v postopku vrnitve na njegov transakcijski račun," so povedali na Darsu, ki upravlja slovenske avtoceste.

Vinjeta, Vinjeta 2020
Novice Lani prodali za okoli sedem milijonov evrov več vinjet

Vsi avtodomi do 3,5 tone spadajo v vinjetni razred 2A

Ob tem na Darsu poudarjajo, da vsi avtodomi, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, spadajo v cestninski razred 2A, tisti avtodomi, pri katerih je najvišja dovoljena masa več kot 3,5 tone, pa morajo uporabljati napravo DarsGo. Nadzor nad uporabo vinjet na avtocestah in hitrih cestah poleg cestninskih nadzornikov Darsa izvajajo tudi na policiji in Finančni upravi Republike Slovenije (Furs).

Vozniki avtodomov za vožnjo po avtocestah potrebujejo vinjeto 2A

Vozniki bivalnih vozil, med katere spadajo avtodomi, in vozniki dvoslednih motornih vozil z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 metra, pri katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, s priklopnim vozilom ali brez njega, morajo za vožnjo po slovenskih avtocestah uporabljati vinjeto 2A. V omenjeni cestninski razred torej spadajo vsi avtodomi ne glede na višino vozila nad prvo osjo, pri katerih najvišja dovoljena masa ne presega 3,5 tone. V cestninski razred 2B pa sodijo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, s priklopnim vozilom ali brez njega.

Če vozniki uporabljajo cestninsko cesto brez veljavne vinjete za določen cestninski razred, jim grozi 300 evrov globe. Če vinjete ne namestijo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenijo oziroma zmanjšajo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

Pojasnilo policije: 

"Policista Postaje prometne policije Ljubljana sta opravljala kontrolo prometa na počivališču Lom in pri tem opravila postopek z voznikom avtodoma. Med postopkom je policist videl, da ima voznik nameščeno vinjeto 2A, zato je vozniku svetoval, da preveri na DARS-u ali je avtodom izjema pri nakupu vinjete 2B ali ne, saj sam o tem v tistem trenutku ni bil prepričan. Pri tem mu je tudi povedal, da v kolikor nima prave vinjete, da je predpisana globa za prekršek 300 evrov. Policist se iz tega razloga tudi ni odločil za izrek globe, ampak je vozniku raje preventivno svetoval. Naslednji dan je policist tudi govoril z omenjenim voznikom in mu pojasnil, da je tudi sam naknadno preveril zakonske določbe in ugotovil, da ima nameščeno pravo vinjeto 2A."
Ne spreglejte