SiolNET. Novice Slovenija
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gripa trka na vrata, precepljenost še vedno prenizka #video

0,98

termometer

gripa cepljenje bolezen
Foto: Reuters

Nova sezona gripe je pred vrati. Čeprav se nekateri preventivno že cepijo, jih je spet premalo, opozarjajo zdravniki. Precepljenost ostaja nevarno nizka, lani se je cepil manj kot vsak dvajseti Slovenec oziroma le 94 tisoč ljudi. Eden od razlogov je tudi dejstvo, da je cepljenje samoplačniško – tudi letos stane 14 evrov. Letošnja novost je brezplačno cepljenje za ogrožene skupine: starejše od 65 let, kronične bolnike, osebe z izrazito povečano težo in nosečnice.

Cepljenje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še posebej priporočajo osebam, ki so pri svojem delu pogosto v stiku z drugimi ljudmi, predvsem z otroki, poročajo v oddaji Planet 18 na Planetu.

"V zadnjih treh letih iz leta v leto vidimo trend naraščanja. Upamo, da se bo nadaljevalo, medtem ko smo prejšnja leta beležili upad cepljenja," pravi Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ.

Znanstvenik Trendi Prelomno odkritje avstralskih znanstvenikov: bo gripa kmalu preteklost?

Precepljenost starejših v Sloveniji le 11-odstotna

Cepljenost v Sloveniji je še vedno zelo nizka v primerjavi s cilji Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča 75-odstotno precepljenost rizičnih skupin. Pri nas je precepljenost starejših oseb le 11-odstotna. Plačljivo cepljenje se jim zdi nepotrebno, cepivo proti gripi je okoli 40- do 50-odstotno učinkovito.

Grgič Vitkova pojasnjuje, da je zaščita proti gripi vedno najbolj učinkovita pri zdravih ljudeh, slabša pa pri bolnikih in starejših. Učinkovitost je odvisna tudi od tega, koliko se cepivo ujema z virusi, ki razsajajo v sezoni gripe.

Gripa Trendi Miti o gripi, v katere slepo verjamemo, pa sploh ne držijo

Pri cepljenju proti gripi je neželenih učinkov najmanj

Skrb zaradi neželenih učinkov je odveč, pojasnjuje Grgič Vitkova. "Pri cepljenju proti gripi beležimo izjemno malo neželenih učinkov, pravzaprav najmanj. Tudi sicer so ti učinki lokalni – kakšna bolečina, rdečina na mestu cepljenja, včasih kakšen glavobol, slabo počutje, morda malo vročine," pravi.

Na NIJZ cepljenje še posebej priporočajo zdravstvenim delavcem, nujnim službam ter zaposlenim v vrtcih in socialnih ustanovah.

odprtje oddela za epidemine bolnišnica UKC postelja Novice V UKC Ljubljana zaradi gripe umrlo že 29 ljudi Bolnišnica, soba Novice Na Hrvaškem zaradi gripe umrlo že 45 ljudi, obolelih več kot 28.000 Gripa, Krka Trendi Gripa v porastu tudi pri nas. Sploh prepoznate prave simptome? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin