Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
17.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Branko Roglić Hrvaška Slovenija volitve Most

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 17.57

6 let, 7 mesecev

Gospodarstvenik, ki je na Hrvaškem finančno podprl Most, je pri nas Cerarja

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški podjetnik in častni konzul Slovenije na Hrvaškem Branko Roglić je kot največji zasebni donator koaliciji Most vesel izida hrvaških volitev. "Zadnji čas je za reforme," pravi.

Relativna zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev na Hrvaškem je desna Domoljubna koalicija z 59 poslanskimi sedeži, medtem ko je levosredinska koalicija Hrvaška raste dobila 56 sedežev. Na tretje mesto pa se je z 19 poslanci uvrstil Most neodvisnih list, ki bo ključen za oblikovanje vlade, saj brez njega nobena od koalicij nima absolutne večine v saboru.

Pred dnevi je Jutarnji list objavil, da je največji donator posameznik koaliciji Most Branko Roglić z donacijo v višini 20 tisoč hrvaških kun (slabih tri tisoč evrov). Roglić je lastnik enega največjih distributerjev v regiji, podjetja Orbico, ki med drugim distribuira izdelke blagovnih znamk skupine Procter & Gamble. Lastništvo podjetja, ki posluje v 17 različnih državah in je lani po podatkih Bizi.si ustvarilo prek 108 milijonov evrov prihodkov, Roglića uvršča med najbogatejše Hrvate, hkrati pa je tudi častni konzul Slovenije v Splitu.

"Kot donator Mostu sem pričakoval, da bo stranka dobila največ deset sedežev v parlamentu, dobili so jih 19. Tako zdaj brez Mosta ni vlade," zanj nekoliko presenetljive rezultate hrvaških volitev povzema gospodarstvenik.

Nagib v levo ali v desno? Roglić je vesel, da bo prav Most jeziček na tehtnici, s čimer so se na volitvah uresničile njegove predvolilne želje.

"V intervjuju na eni od televizij pred dnevi so me vprašali, kaj bi naredil s HDZ in z SDP. Dejal sem, da bi jih preMostil – in to se je tudi zgodilo. Stranki lahko sestavita veliko koalicijo, če želita svojo vlado, pa potrebujeta zraven Most."

Sam meni, da se bo stranka priključila levi opciji. "Vsekakor bo Most zdaj kot lepa nevesta, okoli katere se bodo vsi vrteli. Menim, da je 60 odstotkov možnosti, da se priključi SDP, oziroma 40 odstotkov, da se priključi HDZ."

Reforme ali stečaj Pred volitvami pogosto poslušamo o potrebi po reformah, a tudi na Hrvaškem – podobno kot v Sloveniji – po volitvah politika rada na to pozabi. Na vprašanje, ali meni, da lahko Most v vladi dejansko kaj spremeni, Roglić odgovarja, da so njihovi cilji pravi.

"To je to, o čemer govorim 15 let. Ne moremo imeti 21 županij, prek 400 občin, popolnoma neuravnoteženo administracijo, preveliko javno potrošnjo. Gospodarstvo tega ne more plačevati. To je glavni cilj Mosta in njegov pogoj za vstop v koalicijo," meni.

Je kaj možnosti, da se to uresniči? "Oprostite, to je pogoj sine qua non, torej neizogibni pogoj. Hrvaška je na robu stečaja, morda ima še dve leti. Mi smo blizu Grčije," svari gospodarstvenik.

Podpornik Cerarja Roglić sicer meni, da sta preobsežen državni aparat in neuravnotežena potrošnja težavi tudi v Sloveniji. Je tu že našel koga, katerega program in ukrepi so ga prepričali? "Podprl sem aktualnega premierja," razkriva Roglić, ki pa višine donacije vladajoči stranki ne izdaja.

Na vprašanje, ali je Cerarjeva stranka do zdaj upravičila finančno podporo, odgovarja: "Mislim, da več, kot je, ni mogel narediti. Cerar je neka srednja rešitev." In napovedal, da bo gotovo "še kaj naredil".

Ne spreglejte