Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2022,
14.50

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

81

Natisni članek

Gibanje Svoboda premoženje GEN-I Robert Golob

Četrtek, 14. 4. 2022, 14.50

2 leti

Golob o svojem premoženjskem stanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

81

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je na novinarski konferenci odzval na objave medijev, ki so poročali o njegovem premoženjskem stanju. Razkril je uradni davčni izpis Fursa za leto 2020 z bruto prejemkom 433.282,35 evra. Novinarjem je razkril tudi list papirja, na katerem so navedeni prihodki za leto 2020 ter del pogodbe o svoji zaposlitvi za predsednika uprave GEN-I. "Vsi moji prihodki v 2020 se popolnoma ujemajo ne samo s pogodbo, ampak tudi s podatki, ki so že bili razkriti," je zatrdil. Golob je tudi izpostavil, da je želel pokazati tudi informativni izračun dohodnine za leto 2021, vendar mu je Furs še ni poslal.

RTV Slovenija in Siol.net že več tednov od Goloba prosita za razkritje odločbe o odmeri dohodnine za leto 2020, a je do zdaj odgovarjal, da je "iz principa" ne želi poslati. 

Robert Golob
Novice Daleč najboljše plačan politik skriva svoje prihodke
Robert Golob
Novice Golob o 35.600 evrih bruto na mesec: To je popolnoma normalna plača

Uraden dokument: uradni davčni izpis Fursa za leto 2020

Glede na uradni dokument Fursa je Golob v letu 2020 zaslužil 433.282,35 evra. Od tega so prihodki od GEN-I v obliki plače, nadomestila in povračila stroškov znašali 425.084 evrov.

Pojasnilo uredništva: Pri prvem dokumentu (uradni davčni izpis Fursa za leto 2020) smo v prvi različici teksa pomotoma napisali, da gre za prihodke za leto 2021. Pravilno je za leto 2020. Za napako se bralcem in Robertu Golobu opravičujemo.

 

 

 

golob prihodki | Foto:

 

Po predstavitvi podatkov o višini plače je med poznavalci neuradno slišati:
"Robert Golob pravi, da so njegovi dohodki 433 tisoč evrov, iz česar izhaja, da če ni povprečna plača v Gen-I petino tega, torej 86 tisoč evrov, so bili njegovi prihodki v nasprotju z zakonom in zakon določa, da so nični, torej je treba prihodke, ki so bili izplačani v nasprotju z zakonom, vrniti. V prekršku je tako Martin Novšak, ki je pogodbo podpisal in ni uskladil, kot prejemnik Golob. Tudi kazen za to je predvidena. Kaj delata ministrstvo za gospodarstvo in SDH? Zakon določa, da so prejemki, izplačani v nasprotju z zakonom, nični, iz česar izhaja vprašanje, zakaj še ni vrnil preveč izplačanih sredstev in ali jih bo. Vodstva fakultet hodijo na sodišča zaradi bistveno nižjih zneskov v obliki dodatkov."

Golobova plača: Kaj pravi t. i. Lahovnikov zakon?

 "Osnovno plačilo se določi v višini povprečne bruto plače v družbah v skupini, ki imajo sedež na območju Republike Slovenije ali v družbi, če ni skupine, izplačane v preteklem poslovnem letu, in pomnožene z ustreznim mnogokratnikom, ki je določen glede na velikost družbe in dejavnost (mnogokratniki 2, 3, 4 in 5)."

Glede na danes razkrite podatke o prejemkih Goloba je torej očitno povprečna mesečna plača v GEN-I 7.728 evrov bruto. Lahovnikov zakon namreč določa, da ima lahko vodstvo podjetja v državni lasti največ 5-kratnik povprečne plače podjetja, ki ga vodi. Če je Golob v letu 2020 od GEN-I prejel 425.084 evrov bruto, potem bi moral povprečni zaposleni v enakem obdobju prejeti 85.016 evrov bruto oziroma 7.728 evrov bruto na mesec.

Po podatkih Bizi.si je povprečna mesečna plača zaposlenega v GEN-I v letu 2020 znašala 3.793 evrov bruto.

Neuraden dokument: list z informacijami o prihodkih Goloba v letih 2020 in 2021

"Vsi moji prihodki v letu 2020 se popolnoma ujemajo ne samo s pogodbo, ampak tudi z vsemi podatki, ki so bili že razkriti. Nič od tega danes ni novega. Če ste pričakovali, da sem kaj skrival, nisem, ker tega ne skrivam že 15 let in tudi danes ne bom začel. Dokumente boste dobili in boste lahko z njimi prosto razpolagali. Nikoli ne bom dovolil, da mi policijski minister diktira, katere podatke moram dati medijem ali komurkoli drugemu. Verjamem, da živimo v demokratični državi, v kateri velja pravo, in verjamem, da ne živimo v policijski državi," je dejal Golob.

golob prihodki | Foto:

Uraden dokument: list iz pogodbe o zaposlitvi Goloba kot predsednika uprave GEN-I

Kot razkriva del pogodbe o zaposlitvi Goloba kot predsednika uprave GEN-I, je njegova osnovna plača znašala 11.950 evrov bruto. 

golob prihodki | Foto:

Odgovorni urednik Planet TV Mirko Mayer je v času novinarske konference Goloba na družbenem omrežju Twitter objavil še nikoli objavljene bruto prejemke Goloba iz časa, ko je vodil družbo Gen-I. Kot je razvidno, je v štirih letih zaslužil 1,66 milijona evrov bruto.

Sodelovanje GEN-I z urednico Necenzurirano Vesno Vuković
Golob je odgovoril tudi na vprašanje o sodelovanju GEN-I z zasebnim podjetjem urednice Necenzurirano Vesne Vuković. Spomnimo, spletni medij pozareport.si je poročal, da je GEN-I nakazal podjetju SEE M. & C., ki ga je do maja 2021 vodila Vukovića, 103 tisoč evrov. "Odgovor na to vprašanje bo podalo podjetje, ker jaz ne morem govoriti o imenu podjetja," je dejal Golob. Celotno izjavo lahko preverite v spodnjem videoposnetku.   
Vesna Vuković
Novice Novinarka Necenzurirano Vukovićeva ustanovi podjetje, Golob pa ga z GEN-I financira

 

Ne spreglejte