Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2023,
13.38

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

39

Natisni članek

Robert Golob

Sreda, 25. 1. 2023, 13.38

1 leto, 2 meseca

Golob: To je nekaj, o čemer se ne pogajamo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

39

Na Brdu pri Kranju poteka dvodnevni letni posvet diplomacije, ki je posvečen predvsem spremembi zunanjepolitične strategije Slovenije. Diplomate je najprej nagovorila zunanja ministrica Tanja Fajon, nato pa je pred zbrane stopil še premier Robert Golob. "Razmere v Ukrajini, ruska agresija in naša popolna pripravljenost prisluhniti ukrajinskim interesom je nekaj, o čemer se ne pogajamo. To zunanjo politiko smo vedno potrjevali v parlamentu in parlament je bil soglasen. Naj nihče niti ne razmišlja, da bi poskušal solirati. Ravno na tako pomembni točki moramo biti soglasni," je v svojem nagovoru poudaril predsednik vlade. 

Letni posvet diplomatov, že 26. po vrsti, je posvečen vprašanjem o vlogi Slovenije v Evropski uniji in svetu ter krepitvi gospodarske, javne, znanstvene in kulturne diplomacije. 

V uvodu je predsednik vlade Robert Golob izpostavil pomen znanja in poguma tudi na področju zunanje politike in v povezavi s tem največji cilj zunanjega ministrstva, to je pridobitev nestalnega članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN.

V nadaljevanju je spregovoril o glavni spremembi pri zunanji politiki Slovenije. "Nikoli nismo skrivali, da je cilj te vlade v zunanji politiki to, da se ponovno utrdimo kot polnopravna članica jedrne Evrope. Glede tega bom izrazil zelo jasno pričakovanje. Vsi mi in vsi vi zastopamo isto stališče. Želimo biti polnopravni člani jedrne Evrope. Koristi, ki jih imamo od tega, so se v teh šestih mesecih pokazale kot tako velike, da si sam tega nisem mogel predstavljati. Ko smo zavezani istim vrednotam, hkrati pa imamo znanje in pogum, takrat so nam v Evropi odprta vsa vrata. Vsa tista, ki smo si jih v preteklosti zapirali zaradi pomanjkanja poguma ali zaradi pomanjkanja vrednot," je povedal Golob. 

Med konkretnimi rezultati spremenjene zunanje politike je izpostavil dogajanje v naši soseščini. "Zahodni Balkan je bil 20 let v slepi ulici. Slovenija je bila tista, ki je BiH s skupno akcijo vseh pripeljala na evropski zemljevid," je pojasnil Golob. 

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon
Novice Fajonova odpravlja Logarjevo zunanjepolitično strategijo #video

Golob: Naj nihče niti ne razmišlja, da bi poskušal solirati

"Razmere v Ukrajini, ruska agresija in naša popolna pripravljenost prisluhniti ukrajinskim interesom je nekaj, o čemer se ne pogajamo. To zunanjo politiko smo vedno potrjevali v parlamentu in parlament je bil soglasen. Naj nihče niti ne razmišlja, da bi poskušal solirati. Ravno na tako pomembni točki moramo biti soglasni," je povedal Golob. 

Golob o dobavi leopardov Ukrajini: Ne verjamem, da bo to imelo odločilen vojaški vpliv

Golob je v izjavi za medije komentiral tudi nedavno odločitev Nemčije o dobavi leopardov Ukrajini. Po njegovem mnenju njhova odločitev nosi močno simbolično sporočilo: "Gre za izrazito vroče nemško notranjepolitično vprašanje. Vesel sem, da so se odloči tako, kot so se. Ne verjamem, da bo to imelo odločilen vojaški vpliv, gre pa za zelo močno sporočilo. Na nek način Nemčija s tem požiga mostove, ki jih je držala odprte in s tega vidika je ta korak simbolično izjemno močan."
Olaf Scholz
Novice Scholz zagovarja odločitev glede leopardov, a svari pred eskalacijo konflikta

Tudi zaradi ruske agresije moramo svoji varnosti, tudi vojaški, posvetiti več pozornosti in denarja. "Do zdaj je bila Slovenija v Natu precej zadržana, a naša zaveza, da bomo polnopravni in kredibilni člani Nata, v tej vladi ni pod vprašajem. Dva odstotka izdatkov proračuna smo si zastavili za vojaške namene in ta cilj bomo do 2030 tudi izpolnili. Želimo, da nas naši partnerji v Natu jemljejo z vso resnostjo," je pojasnil Golob.

Poleg vojaške varnosti je premier omenil še pomen prehranske in energetske varnosti. 

Predsednik vlade je v zaključku poudaril prednost majhnih držav v zunanji politiki: "Ko vidimo, da nimamo nekega neposrednega interesa, lahko delujemo kot posrednik, kot premostitelj, kot nekdo, ki je vmes. Včasih smo to dobro razumeli, potem smo v nekem trenutku zaradi navideznega zagovarjanja enega nacionalnega interesa z eno sosedo pozabili, da živimo na okroglem in velikem svetu. Želel bi si, da se ta osredotočenost v svet in eno mejo konča s hrvaškim vstopom v schengen. Da se vsi vi in vsi mi ukvarjamo s svetom in s tem, kako lahko mi kot majhna, a napredna država, ker imamo znanje, in pogumna, ker imamo ambiciozne cilje, pripomoremo k svetovnemu miru in napredku."

Slovenski diplomati so skupaj s predsednikom vlade in zunanjo ministrico razpravo nadaljevali za zaprtimi vrati. 

Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon na srečanju slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju. | Foto: Bojan Puhek Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon na srečanju slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju. Foto: Bojan Puhek

Več o tem, kaj je diplomatom povedala zunanja ministrica, si lahko preberete v spodnjem članku: 

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon
Novice Fajonova: Globalni trendi ne rišejo optimistične slike prihodnosti #foto #video
Častni gost letošnjega srečanja je španski minister za zunanje in evropske zadeve Jose Manuel Albares Bueno, ki bo prav tako nagovoril udeležence, z zunanjo ministrico Fajonovo pa bosta v četrtek ločeno opravila dvostranske pogovore. 

V četrtek bosta udeležence nagovorili predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič

Ne spreglejte