Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2024,
10.05

Osveženo pred

6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Marjan Šarec Iztok Mirošič Slovenija Nato Robert Golob

Sreda, 10. 7. 2024, 10.05

6 dni

Golob na veleposlaništvu v Washingtonu izpostavil pomen skupnih ciljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Robert Golob | V Washingtonu se je v torek začel vrh zveze Nato, ki se ga iz Slovenije udeležuje delegacija pod vodstvom premierja Roberta Goloba, v njej pa sta tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec. | Foto STA

V Washingtonu se je v torek začel vrh zveze Nato, ki se ga iz Slovenije udeležuje delegacija pod vodstvom premierja Roberta Goloba, v njej pa sta tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

Foto: STA

Premier Robert Golob, ki se v Washingtonu udeležuje vrha zveze Nato, je v torek na sprejemu za slovenske in ameriške predstavnike na veleposlaništvu izpostavil pomen deljenja skupnih ciljev, kot sta blaginja in demokracija, pri čemer velikost in moč države nista pomembni.

"Danes ne praznujemo le obletnice zavezništva, temveč prijateljstvo med obema narodoma," je dejal premier v nagovoru. Prepričan je, da je lahko Slovenija ponosna, ker je že drugič nestalna članica Varnostnega sveta ZN, kar se je zgodilo tudi s podporo ZDA. "Velikost in moč države nista pomembni. Pomembno je, da si delimo skupen cilj, to sta blaginja in demokracija za cel svet," je poudaril.

Dolga pot Slovencev do samostojnosti

Golob je spomnil na dolgo pot Slovenije od samostojnosti do danes, ko praznuje 20 let članstva v zvezi Nato. Med drugim je izpostavil uspehe države na gospodarskem področju in se zahvalil vsem, ki v ZDA ohranjajo slovensko kulturo in identiteto, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V Washingtonu se je v torek začel vrh zveze Nato, ki se ga iz Slovenije udeležuje delegacija pod vodstvom Goloba, v njej pa sta tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

Srečanja Goloba in podpredsednice ZDA

V torek zvečer je sledil še sprejem na veleposlaništvu za predstavnike slovenske in ameriške gospodarske, politične in kulturne skupnosti v ZDA, ki ga je gostil slovenski veleposlanik Iztok Mirošič.

Opozoril je, da je preteklo že preveč let, odkar je premier Slovenije obiskal prostore veleposlaništva. Pozdravil je obiskovalce iz Clevelanda in drugih delov ZDA ter omenil, da se je premier Golob že v torek na kratko srečal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris.

Joe Biden
Novice Biden: Zmagala bo Ukrajina
Marjan Šarec
Novice Šarec: Slovenija se drži svojih zavez glede porabe za obrambo
Robert Golob
Novice Obrambno ministrstvo bo začasno vodil Robert Golob
Donald Trump Nato
Novice Vrh zveze Nato tudi v luči bojazni pred prihodom Trumpa
Ne spreglejte