Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
7.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Tanja Fajon SD

Četrtek, 14. 3. 2024, 7.00

1 mesec, 2 tedna

Gneča za vrh stranke SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Tanja Fajon | Kandidati za posamezne funkcije bodo po večini znani v začetku prihodnjega tedna.  | Foto STA

Kandidati za posamezne funkcije bodo po večini znani v začetku prihodnjega tedna.

Foto: STA

Po zaključenem evidentiranju kandidatov za vodstvena mesta SD je svoje delo opravila tudi kandidacijska komisija. Za mesto predsednika oz. predsednico stranke je evidentiranih 22 kandidatov, za mesto glavnega tajnika 42, za štiri podpredsedniška mesta pa 56 kandidatov, so potrdili v SD. Rok za oddajo soglasij h kandidaturi se bo iztekel v torek.

Visoke številke evidentiranih kandidatov so tudi za preostala vodstvena mesta v stranki, ki se aprila podaja na izredni volilni kongres. Za 16 voljenih članov predsedstva je na primer evidentiranih 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov, za člane nadzornega odbora pa 64 kandidatov.

"Velik odziv članstva SD v procesu evidentiranja je znak organiziranega, motiviranega in aktivnega članstva, ki želi odprto, javno in kritično soočenje mnenj, vizij ter pogledov na vlogo, položaj in delo Socialnih demokratov v prihodnosti," so ob tem prepričani v stranki.

"Mi imamo za razliko od drugih strank tak sistem po statutu, da lahko vsak član stranke predlaga vsakega za neko funkcijo," je številčnost evidentiranih kandidatov pred današnjo sejo vlade komentiral dolgoletni član SD in gospodarski minister Matjaž Han. A po njegovih besedah bo zdaj pomembno, kdo od evidentiranih kandidatov bo podal soglasje h kandidaturi za katero od vodstvenih funkcij v stranki. "Jaz sem samo vesel, da smo ta moment v fokusu medijske pozornosti in da se bo ta pritisk poznal tudi na kakšnih rejtingih," je dodal.

Časa imajo do torka

Pričakovati je, da bo število kandidatov za vodstvene funkcije v SD na volilnem kongresu manjše, saj vsi evidentirani kandidati bržkone ne bodo podali soglasja h kandidaturi. Časa za to odločitev imajo do torka, je odločila kandidacijska komisija. Sprva je bilo namreč predvideno, da se bo rok za oddajo soglasij iztekel v ponedeljek.

Z oddanim soglasjem bodo posamezniki tudi uradno postali kandidati za posamezne vodstvene funkcije v SD. V tednih pred kongresom pa v stranki načrtujejo tudi organizacijo posameznih dogodkov za članstvo, na katerem bi kandidati lahko soočili svoje poglede in vizijo o prihodnosti SD.

Kandidati za posamezne funkcije bodo torej po večini znani v začetku prihodnjega tedna, a ne nujno vsi. Kandidaturo za posamezne funkcije lahko namreč kandidati vložijo tudi še na kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

Med evidentiranimi kandidati za predsednika oziroma predsednico stranke so po poročanju N1 ministri Aleksander Jevšek, Andreja Katič, Matjaž Han in Tanja Fajon, vodja poslanske skupine Jani Prednik, več županov (Nuška Gajšek, Peter Dermol, Tadej Beočanin), pa tudi bivši predsednik Igor Lukšič in celo nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je pred enim mesecem izstopila iz stranke. Med imeni na seznamu so še Boris Sovič, Ljubica Jelušič, Luka Goršek, Martina Vuk, Matevž Frangež, Matjaž Nemec, Matjaž Rakovec, Meira Hot in Milan Brglez.

V SD se na volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Ta je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert.

Robert Golob
Novice Bo Golobu uspelo strniti vrste?
Borut Sajovic
Novice Borut Sajovic se je odzval na informacije, da ga namerava Golob zamenjati
Tanja Fajon
Novice V SD zaključili evidentiranje kandidatov pred aprilskim volilnim kongresom
Ne spreglejte