Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KPK Violeta Bulc Miro Cerar Alenka Bratušek Karl Erjavec

Sreda, 29. 10. 2014, 16.36

8 let

Glasovanje o Violeti Bulc pod drobnogledom KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) vodi postopek v zvezi z odločanjem vlade o komisarski kandidatki Violeti Bulc in še enega v zvezi z zaposlitvami na zunanjem ministrstvu, so potrdili v KPK.

Vrhovno sodišče je pred dnevi zavrglo pritožbo KPK na odločitev upravnega sodišča zaradi upravnega spora. Tega je sicer sprožil zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin, potem ko je KPK ugotovil, da je nekdanja premierka pri postopku izbire kandidata za evropskega komisarja ravnala v nasprotju interesov.

Preiskujejo tudi sum korupcije Vendar pa to ni edini postopek, ki ga vodi komisija v primeru kandidature Bratuškove. Na KPK so namreč potrdili poročanje spletnega portala Požareport, da v omenjenem primeru vodijo še eno preiskavo. Poleg suma nasprotja interesov namreč v istem primeru komisija preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto.

Pod drobnogledom tudi družinsko prijateljstvo Cerarja in Bulčeve Obenem komisija na podlagi prijave vodi postopek v zvezi z odločanjem vlade premierja Mira Cerarja o kandidatki za evropsko komisarko Violeti Bulc. Kot poroča omenjeni portal, naj bi bilo med drugim sporno celo glasovanje predsednika vlade, saj naj bi bila Cerar in Bulčeva družinska prijatelja.

Kabinet premiera: glasovanje je potekalo v skladu s poslovnikom Cerarja sta zaradi glasovanja o Bulčevi sicer komisiji prijavila Vili Kovačič iz Društva Davkoplačevalci se ne damo in predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna. Iz kabineta predsednika vlade so v odzivu na prijavo zatrdili, da je bilo glasovanje povsem v skladu s poslovnikom vlade.

KPK tudi nad Erjavčevo ministrstvo, Erjavec o tem ne ve ničesar Nobena od navedenih preiskav še ni končana. Enako velja tudi za postopek v zvezi z zaposlitvami na ministrstvu za zunanje zadeve, ki jih prav tako preiskuje KPK. Vendar pa je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec zavrnil, da bi imel informacijo o preiskavi zoper njega ali zoper ministrstvo. "Rad bi vedel, katera zaposlitev je nezakonita," je dejal v izjavi za medije po seji vlade in zatrdil, da ni nezakonito zaposloval. "To je bolj v funkciji dnevne politike," je še pristavil.

Ne spreglejte