SiolNET. Novice Slovenija
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Furs vse več dolžnikov pošilja v osebni stečaj – zakaj je bil ciprski častni konzul izjema?

3,50

termometer

Matjaž Ovsenik, Janez Ovsenik
Foto: Mediaspeed

Poslovnež in častni konzul Cipra v Sloveniji Matjaž Ovsenik nam je v petek potrdil neuradne informacije, da je njegov davčni dolg, ki znaša med pol in enim milijonom evrov, zastaral. Zakaj ga Furs ni poslal v osebni stečaj?

Zakaj bi Furs nekoga poslal v stečaj? Na vprašanje, zakaj bi upnik zahteval osebni stečaj – najpogosteje predlog vloži dolžnik, ki ne more poravnavati obveznosti –, je neimenovani stečajni upravitelj pred časom za Finance dejal: "Običajno se to zgodi, ko upnik oceni, da bo po tej poti lahko izpodbijal določena pravna dejanja dolžnika. Recimo: upnik opazi, da ima dolžnik v lasti premoženje, ki ni obremenjeno, obenem pa banki dolguje denar, to premoženje pa prepisuje na nekoga drugega. V postopku osebnega stečaja lahko ta dejanja izpodbija in tako povrne premoženje ter si zagotovi poplačilo."


Preberite še:

Častni konzul Cipra ima razlog za veselje: polmilijonski dolg do Fursa zastaral


Podjetja v tujini

Zakaj Furs v primeru Matjaža Ovsenika osebnega stečaja ni zahteval, nam na davkariji niso pojasnili. Sklicujejo se na davčno tajnost.

Je mogoče, da Ovsenik nima premoženja za plačilo?

Kot smo pisali, lastništvo nepremičnine na naslovu, kjer ima Ovsenik prijavljeno bivališče, iz javno dostopnih baz ni razvidno. Povprečna plača v podjetju Dom-Trgovina, kjer je Ovsenik direktor, je bila konec leta 2015 1.600 evrov, podjetje je zaposlovalo tri ljudi.

Lastnik podjetja Dom-Trgovina je Erm Handel Aktiengesellschaft s sedežem v Vaduzu v Liechensteinu, ki naj bi pripadal krogu družine Ovsenik. Matjaž Ovsenik je tudi direktor trgovskega podjetja MCT Handelsgesellschaft v Avstriji, ki je v lasti fizične osebe Franza Doberauerja. To podjetje ima hčerinski družbi v Sloveniji in na Hrvaškem (ERM Nepremičnine in ERM Zagreb). Obe sta registrirani za upravljanje nepremičnin in obe vodi Matjažev brat Janez Ovsenik

Matjaž Ovsenik nam je v petek dejal, da je davčni dolg posledica napake Fursa. Kakšne, ni pojasnil.

Vse več dolžnikov v osebni stečaj 

Furs se sicer v zadnjih letih vse pogosteje odloča za možnost, da dolžnika pošlje v osebni stečaj. Več v spodnji grafiki.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin