Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
10. 3. 2017,
15.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

17

Natisni članek

Matjaž Ovsenik Janez Ovsenik Ciper davčni dolg FURS

Petek, 10. 3. 2017, 15.34

6 let, 6 mesecev

Častni konzul Cipra ima razlog za veselje: polmilijonski dolg do Fursa zastaral

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

17

Matjaž Ovsenik, Janez Ovsenik | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Častni konzul Cipra v Sloveniji Matjaž Ovsenik, ki ima pestro poslovno zgodovino, tudi z davkoplačevalskim denarjem, je bil leta na seznamu davčnih dolžnikov z dolgom med pol milijona evrov in enim milijonom evrov. A zdaj naj bi dolg, kot nam je zatrdil, zastaral. Zakaj ga Furs ni poslal v osebni stečaj?

"Davčni dolg je zastaral," nam je zatrdil Matjaž Ovsenik, direktor podjetja Dom-Trgovina in častni konzul Cipra (ta je vrsto let veljal za davčno oazo), in dodal, da je zastaral v celoti – torej je državi ostal dolžen med pol milijona in enim milijonom evrov. 

Na vprašanje, iz česa izvira dolg, ni želel odgovarjati, zatrdil je, da naj bi šlo za napako Fursa. Kaj naj bi davkarija storila narobe, ni pojasnil. Omenimo, da je Ciper vrsto let veljal za davčno oazo.

Še vedno na seznamu dolžnikov

Na Finančni upravi (Furs) podatkov o dolžnikih zaradi davčne tajnosti ne smejo izdati, je pa Ovsenik še vedno na seznamu davčnih dolžnikov. Ta je bil osvežen prav danes in povzema stanje na dan 25. februarja letos.

Ko smo želeli preveriti, kdaj točno naj bi dolg zastaral, se Ovsenik ni več javil na telefon. 

Teoretično je mogoče, da je dolg zastaral po 25. februarju – to bo razvidno s seznama, ki bo objavljen prihodnji mesec.

"Tudi zoper zavezance, ki so javno objavljeni na seznamu neplačnikov, vodimo postopke davčne izvršbe," pravijo na Fursu, ki ga vodi Jana Ahčin. Zakaj od podjetnika in diplomata Ovsenika niso izterjali dolga, niso pojasnili. | Foto: STA , "Tudi zoper zavezance, ki so javno objavljeni na seznamu neplačnikov, vodimo postopke davčne izvršbe," pravijo na Fursu, ki ga vodi Jana Ahčin. Zakaj od podjetnika in diplomata Ovsenika niso izterjali dolga, niso pojasnili. Foto: STA , Kaj dela Furs?

Pri vsem tem se zastavlja vprašanje, kako je mogoče, da tako visok dolg fizične osebe zastara. Na Fursu pravijo, da zoper vse dolžnike vodijo postopek davčne izvršbe - zasežejo lahko denarna sredstva in denarne prejemke dolžnika, denarne terjatve, premično in nepremično premoženje.

A pri tem pristavljajo: "Pri določenih zavezancih je težje ali celo nemogoče izterjati davčni dolg, če ne obstajajo sredstva oziroma ne najdemo sredstev, ki so lahko predmet davčne izvršbe ali pa nanje ni dovoljeno poseči z izvršbo. Če z izvršbo ni mogoče poplačati davčnega dolga, ta po desetih letih, kolikor znaša absolutni zastaralni rok, zastara."

Ovsenik ima bivališče prijavljeno na Kersnikovi ulici v Ljubljani. Kdo je lastnik stanovanja, iz javno dostopnih evidenc ni razvidno.

Niso ga poslali v osebni stečaj

Na vprašanje, katere postopke so vodili zoper Ovsenika in kdaj so tekle zadnje aktivnosti, Furs zaradi varovanja davčne tajnosti ne more odgovoriti. "Lahko pa zatrdimo, da tudi zoper zavezance, ki so javno objavljeni na seznamu neplačnikov, vodimo postopke davčne izvršbe."

Vprašali smo jih, ali so zoper dolžnika sprožili osebni stečaj in, če ne, zakaj ne. 

Erjavec čaka na pobudo Cipra

Zunanje ministrstvo pa smo vprašali, ali so zaradi davčnega dolga zoper Ovsenika, ki je naziv častnega konzula Cipra prevzel od svoje mame Marije Ovsenik, sprožili kakšen postopek.

Pojasnili so nam, da je Ovsenik eksekvaturo - to je akt, s katerim mu slovenska država opravljanje funkcije ciprskega konzula - prejel decembra 2010. "Praviloma se sklep o razveljavitvi sklepa o soglasju za odprtje tujega konzulata na čelu s častnim konzularnim funkcionarjem, ki ima za posledico odvzem eksekvature, sprejme na pobudo države pošiljateljice," pravijo o možnosti za odvzem dovoljenja. Dodajajo še, da ministrstvo za zunanje zadeve nima zakonske podlage oziroma ustreznih pooblastil za preverjanje oziroma izvajanje nadzora.

Neuradno, Ovseniku bi lahko eksekvaturo vzeli, če bi bil pravnomočno obsojen in bi Ciper dal pobudo za to potezo.

Matjaž Ovsenik (desno, v ozadju) je funkcijo častnega konzula Cipra prevzel od svoje mame Marije Ovsenik (levo). Fotografija je nastala na srečanju članov Slovenskega konzularnega zbora z ministrom Zdravkom Počivalškom junija lani. | Foto: Mediaspeed Matjaž Ovsenik (desno, v ozadju) je funkcijo častnega konzula Cipra prevzel od svoje mame Marije Ovsenik (levo). Fotografija je nastala na srečanju članov Slovenskega konzularnega zbora z ministrom Zdravkom Počivalškom junija lani. Foto: Mediaspeed


Preberite še:

Škrabec, Dimnik, Baraga, Mermal ... Zakaj gredo v nos diplomatski aristokraciji?


Janković ga je izbral, čeprav od njega dobi manj

Ljubljanska občina, ki jo vodi župan Zoran Janković, je Filipov dvorec predlani oddala predhodnemu najemniku Matjažu Ovseniku, čeprav je drugo podjetje ponujalo dvakrat višjo najemnino. | Foto: Ljubljanska občina, ki jo vodi župan Zoran Janković, je Filipov dvorec predlani oddala predhodnemu najemniku Matjažu Ovseniku, čeprav je drugo podjetje ponujalo dvakrat višjo najemnino. Spomnimo pa, da ima Ovsenik precej klavrno poslovno zgodovino. Bil je šef Casinoja Ljubljana, ko je iz podjetja k poslovodstvu odtekal denar davkoplačevalcev (takrat je država podjetje dokapitalizirala). 

Kasneje je Ovsenik postal direktor trgovskega podjetja Dom, ki je najemalo Filipov dvorec v Ljubljani. Pred tremi leti je najem odpovedal, občina je objavila nov razpis, kjer pa so – čeprav je nasprotnik ponudil dvakrat višjo najemnino – spet izbrali Ovsenikovo podjetje. Gre za podjetje Dom-Trgovina, ki je registrirano na istem naslovu. 

Zgodbo so razkrili novinarji Financ. Na občini so jim izbor utemeljili takole: "Pri svoji odločitvi smo izhajali predvsem iz raznolikosti kakovostne ponudbe v najožjem mestnem jedru oziroma v stavbi Filipov dvorec, ki je zgodovinskega pomena."

Prvotnega najemnika, podjetje Dom, je Ovsenik zdaj po dolgotrajni blokadi računa poslal v stečaj. Upravitelj Borut Soklič otvoritvenega poročila o stanju podjetja, iz katerega bodo razvidni tudi morebitni dolgovi, še ni objavil.

Ne spreglejte