Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
15.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

Natisni članek

dogovor pogajanja vlada Fides

Četrtek, 7. 3. 2024, 15.00

1 mesec, 2 tedna

Fides nov vladni predlog ocenil za nezadostnega: To je za nas nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98
Fides | "To je za nas nesprejemljivo, saj nam daje jasno sporočilo, da njihov interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. V take pritiske zato ne bomo privolili," so poudarili v Fidesu. | Foto STA

"To je za nas nesprejemljivo, saj nam daje jasno sporočilo, da njihov interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. V take pritiske zato ne bomo privolili," so poudarili v Fidesu.

Foto: STA

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vladni predlog o reševanju stavkovnih zahtev, ki so ga prejeli v sredo zvečer, ocenjujejo za nezadostnega. "Žal ugotavljamo, da predlog ni usklajen z vsebino dorečenega na torkovih pogajanjih in ne predstavlja nobenega premika v smeri stabilizacije zdravstvenega sistema," so poudarili.

Na torkovih pogajanjih so se po navedbah Fidesa z vladno stranjo namreč dogovorili, da bo vlada poslala konkretno spremenjen predlog sporazuma z rešitvami, ki bodo med drugim tudi jamčile za njegovo izvršljivost. Tega v prejetem ni, saj predstavlja le delno modificiran predlog iz sredine januarja, so pri zdravniškem sindikatu navedli v sporočilu za javnost.

Fides: V take pritiske ne bomo privolili

Ker jih vladna stran ne razume, se jim zdi še toliko pomembneje, da se v pogajanja vključi mediator. A so v sredo v medijih z razočaranjem prebrali, da želi vlada namesto čim hitrejšega reševanja stanja pogovore pogojevati z zamrznitvijo stavke.

Borut Pahor
Novice Za mediatorja v sporu z zdravniki predlagajo Pahorja

"To je za nas nesprejemljivo, saj nam daje jasno sporočilo, da njihov interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. V take pritiske zato ne bomo privolili," so poudarili.

Zadevo si Fides želi rešiti čim prej

Ob tem so napovedali, da bodo še naprej konstruktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj, saj si želijo zadevo rešiti čim prej.

Zdravniški sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Vladna pogajanja, Fides
Novice Končno pozitiven premik v zdravniški stavki?
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Ministrica: v bolnišnicah brez težav še vsaj do konca marca
Ne spreglejte