Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
11.02

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

zdravniki stavka pogajanja Fides

Sreda, 6. 3. 2024, 11.02

1 mesec, 3 tedne

Končno pozitiven premik v zdravniški stavki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Vladna pogajanja, Fides | Čeprav so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado že podpisana dva sporazuma. | Foto STA

Čeprav so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado že podpisana dva sporazuma.

Foto: STA

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so sporočili, da so z optimizmom sprejeli prejeto pobudo za pomoč pri mediaciji v okviru mediacijskega centra odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije. Ob tem pozivajo vladno stran, da tudi sama sprejme ponujeno pobudo in da aktivnosti začnejo čim prej. Na pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo sta se vladna in sindikalna stran dogovorili, da bodo v prihodnjem tednu začele delovati delovne skupine. 

Ob tem so dodali, da so torkovi pogovori s predsednikom vlade Robertom Golobom, ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in vladno pogajalsko skupino vendarle prispevali k temu, da bodo v sindikatu Fides po osmih tednih stavke prejeli konkreten pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev.

"A so pogovori razkrili tudi, da si vsebino že podpisanih sporazumov strani razlagata različno, kar nas v sindikatu skrbi," so navedli v sporočilu za javnost. Zato so takoj predlagali, da se na pogajanja vključi mediatorja, ki bi jim to zagato pomagal razrešiti, vendar vladna pogajalska stran v torek odgovora na to ni podala, so poudarili.

"Ne moremo zanemariti dejstva, da imamo z vlado že podpisana dva sporazuma" 

Čeprav so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado že podpisana dva sporazuma, za katera ocenjujejo, da sta dobra popotnica za prihodnjo stabilizacijo zdravstvenega sistema.

Po drugi strani pa je namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež, sicer državni sekretar na ministrstvu za zdravje, povedal, da se na torkovih stavkovnih pogajanjih s Fidesom nobena stran ni odločila za mediacijo. "Če se kakršnakoli potreba po mediaciji pojavi bolj konkretno, potem bo pač to stvar, ki jo bo treba obravnavati na naslednjih pogajanjih," je dejal.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Na pogajanjih o zdravstvenem plačnem stebru dogovor o začetku dela delovnih skupin

Na pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo sta se vladna in sindikalna stran dogovorili, da bodo v prihodnjem tednu začele delovati delovne skupine. Te bodo obravnavale konkretne uvrstitve delovnih mest v novem plačnem sistemu. Sindikalna stran sicer še vedno pričakuje celotni predlog vlade za plačno skupino J.

Kot je po koncu današnje pogajalske seje za medije dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, bodo delovne skupine obravnavale posamezne plačne podskupine, torej zdravnike, farmacevtske delavce, medicinske sestre in babice ter druge zdravstvene delavce in sodelavce.

Strani sta sicer po njenih besedah najbližje v stališčih glede delovnih mest, ki so uvrščena v spodnjo tretjino plačne lestvice. Najbolj pa se razhajata pri "vmesnih" delovnih mestih. Če se bodo najnižje uvrščena delovna mesta začela pri minimalni plači, bodo zaposleni v spodnji tretjini plačne lestvice veliko pridobili, vmesna delovna mesta pa so lahko "žrtve tega sistema", kar bi radi preprečili, je pojasnila.

Sindikalna stran si je sicer želela, da bi delovne skupine z delom začele že pred prihodnjim tednom. A še vedno čakajo vladno stran, ki je posredovala zgolj polovico predloga za delovna mesta v plačni skupini J, želijo pa si predloga za vsa delovna mesta. "To je naš predpogoj, da začnemo konkretna pogajanja, najprej v delovnih skupinah, potem pa naprej tudi v stebrnih pogajanjih," je poudarila.

Na vprašanje, zakaj vlada še ni posredovala predloga za celotno plačno skupino J, je minister za javno upravo Franc Props, ki vodi vladno pogajalsko skupino v pogajanjih o zdravstvenem stebru, odgovoril, da je očitno prišlo do šuma v komunikaciji, ki ga obžaluje.

Sam je sicer zadovoljen, da so se danes dogovorili o konkretnih stvareh. "Če bi bila kakršna koli taka stvar, da bi bila nesprejemljiva za eno ali drugo stran, se verjetno danes ne bi sestali," je poudaril.

Meni, da so sindikati znotraj zdravstvenega stebra, razen Fidesa, kar obžaluje, tako kot vlada pripravljeni pogajanja v realnem času pripeljati do minimalnega soglasja, ki bo zadostil temu, kar morajo dobiti zaposleni, hkrati pa ne bo ogrozil javnih financ.

Ilešič Čujovič pa je ocenila, da je bil danes storjen majhen korak naprej. Ob tem je poudarila, da bosta morali strani nekatere osnove najprej rešiti na centralnih pogajanjih.

"Govorim o obdobju, v katerem bi bila uveljavljena plačna reforma," je pojasnila. Sindikati si želijo, da bi se plačna reforma uveljavila do konca mandata te vlade, torej do junija 2026. Za nesprejemljivo je označila možnost, da se do uveljavitve plače ne bi usklajevale z inflacijo.

Na vprašanje, ali še vedno meni, da je pogajanja o zdravstvenem stebru možno zaključiti do poletja, pa je odgovorila, da je večni optimist. "Zagotovo pa ne smemo delati miniaturnih korakov," je opozorila.

Prevolnik Rupel: V bolnišnicah do konca marca zaradi umikov soglasij ne bodo imeli večjih težav

Predstavniki ministrstva za zdravje z ministrico Valentino Prevolnik Rupel na čelu so se v sklopu rednih srečanj znova sestali z direktorji bolnišnic. Ti so poročali, da zaradi umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo do konca marca ne bodo imeli večjih težav, bodo pa odpadale nekatere elektivne storitve, je po sestanku povedala ministrica.

V vseh bolnišnicah so po besedah ministrice Prevolnik Rupel upoštevali usmeritve, ki jih je pripravila vlada. Delo so tako organizirali na druge načine - v izmenah in ob stalni pripravljenosti. "Tako da o težavah vsaj za mesec marec iz bolnišnic niso poročali," je poudarila.

Dogovorili so se, da se bodo še naprej redno srečevali. Ponovno se bodo predvidoma sestali okoli 20. marca - takrat bodo že znani urniki in razporedi za april. Če bi v času do prihodnjega srečanja prišlo do nepredvidenih situacij, pa bodo vodstva bolnišnic ministrstvu nemudoma poročala.

Po besedah ministrice v bolnišnicah upoštevajo vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke, za katerega je zdravniški sindikat Fides na ustavno sodišče v ponedeljek vložil pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti. Premier Robert Golob je sicer v začetku tedna pojasnil, da vlada pripravlja interventni zakon z enakimi ukrepi, kot jih vsebuje odlok. Prevolnik Rupel je danes dejala, da vlada predloga zakona na četrtkovi seji še ne bo obravnavala.

Stavkajoči zdravniki v Južni Koreji
Novice Južna Koreja: stavkajočim zdravnikom grozi zapor
Borut Pahor
Novice Za mediatorja v sporu z zdravniki predlagajo Pahorja
Robert Golob
Novice Fides pričakuje vladno ponudbo v pisni obliki. Po srečanju z Golobom ostajajo "na enaki točki".
Ne spreglejte