Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
6.20

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

zdravniška stavka pogajanja Fides Damjan Polh

Torek, 5. 3. 2024, 6.20

1 mesec, 3 tedne

Fides pričakuje vladno ponudbo v pisni obliki. Po srečanju z Golobom ostajajo "na enaki točki".

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Robert Golob | Predsednik Fidesa Damjan Polh se je danes najprej sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, na sestanku pa naj bi bili prisotni tudi nekateri člani vladne pogajalske skupine. Polh je povedal, da so po srečanju z Golobom "ostali na enaki točki". | Foto STA

Predsednik Fidesa Damjan Polh se je danes najprej sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, na sestanku pa naj bi bili prisotni tudi nekateri člani vladne pogajalske skupine. Polh je povedal, da so po srečanju z Golobom "ostali na enaki točki".

Foto: STA

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je po srečanju s predsednikom vlade Robertom Golobom povedal, da so "ostali na enaki točki". V Fidesu si zdaj želijo vladne ponudbe v pisni obliki. Kot je bilo razumeti Polha, se pogovarjajo o tem, kaj bi vlada lahko Fidesu ponudila, da bi ta prekinil stavko.

Predlog vlade bodo v zdravniškem sindikatu komentirali, ko ga bodo prejeli v pisni obliki, je dejal Polh. Na vprašanje, kaj konkretno si želijo videti v pisni obliki, je odgovoril, da zavezo vladne strani. "Kako bodo oni dali zavezo, da bo tisto, v kar se bomo spustili, uresničeno, bomo videli," je dejal.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je znova spomnil na porušeno zaupanje Fidesa v vladne obljube, ki se niso uresničile. | Foto: Anže Malovrh/STA Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je znova spomnil na porušeno zaupanje Fidesa v vladne obljube, ki se niso uresničile. Foto: Anže Malovrh/STA

Na dodatno vprašanje, ali bi torej pristali na zavezo brez takojšnjih finančnih učinkov, je Polh odgovoril, da o tem on ne more odločati. Ga pa je bilo razumeti, da vlada ne pristaja na finančne učinke v letošnjem letu. "Ampak vse se da zapisati drugače," je povedal Polh.

Vlada bo predvidoma v sredo Fidesu poslala nov predlog

Vladna stran bo zdravniškemu sindikatu Fides po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha predvidoma v sredo poslala nov predlog. Ta bo oblikovan na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade, je po današnji pogajalski seji medijem dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež.

Polh je razpravo na današnjih pogajanjih ocenil za "kar burno", saj da so morali razčistiti veliko stvari. "Moram reči, da so nekatera stališča drugače razumljena na eni in na drugi strani. V izogib tem stališčem smo prosili, da nam pisno posredujejo predloge reševanja stavkovnih zahtev," je pojasnil v izjavi za medije.

Stavka traja že osmi teden

Okvirje za stavkovna pogajanja po njegovih besedah predstavljajo centralna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Znova je spomnil na porušeno zaupanje Fidesa v vladne obljube, ki se niso uresničile.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Predsednik Fidesa Damjan Polh se je danes najprej sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, na sestanku pa naj bi bili prisotni tudi nekateri člani vladne pogajalske skupine. Nekaj po 16. uri so se nato na ministrstvu za zdravje po skoraj dveh tednih nadaljevala stavkovna pogajanja med Fidesom in vladno pogajalsko skupino.

Vlada in Fides sta se nazadnje sestala 22. februarja

Vlada ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sta se nazadnje sestala 22. februarja, je prejšnji teden povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Vmes sta se premier Golob in ministrica glede na njene izjave vsaj enkrat neuradno sestala s predstavniki sindikata.

Polh: V zdravstvu je potreben cel sklop prepotrebnih ukrepov 

"Niso finančne zahteve tiste, na katerih se lomijo kopja, ampak je cel sklop prepotrebnih ukrepov v zdravstvu, zato da nekako preprečimo zlom javnega zdravstvenega sistema, ki je slonel, saj veste, na plečih premnogih zdravnikov in premnogega nadurnega dela," je v ponedeljek ob napovedi vložitve zahteve za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke poudaril Polh.

Lekarna
Novice Večmilijardna črna luknja ali manipulacija Janševe sekretarke?
Robert Golob, DZ
Novice Fides pred jutrišnjim nadaljevanjem pogajanj zgrožen nad besedami premierja Goloba
zdravniki stavka Fides
Novice Fides napoveduje: Gremo na ustavno sodišče #video
Robert Golob, DZ
Novice Golob: Fidesu ni mar za nič drugega kot boljše finančne pogoje zase #video
Ne spreglejte