Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
18.12

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

Damjan Polh pogajanja Robert Golob Fides

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 18.12

1 mesec, 3 tedne

Fides pred jutrišnjim nadaljevanjem pogajanj zgrožen nad besedami premierja Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
Robert Golob, DZ | "Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja, odgovornost za stavko prenaša na zdravnike. Naj spomnimo, da je prav vlada tista, ki je prekršila že podpisani dogovor," so bili kritični v zdravniškem sindikatu. | Foto Anže Malovrh/STA

"Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja, odgovornost za stavko prenaša na zdravnike. Naj spomnimo, da je prav vlada tista, ki je prekršila že podpisani dogovor," so bili kritični v zdravniškem sindikatu.

Foto: Anže Malovrh/STA

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so prepričani, da se stanje v javnem zdravstvu lahko izboljša, a mora pripravljenost za to pokazati tudi vlada. Ob tem so poudarili, da so iz kabineta predsednika vlade prejeli povabilo na srečanje, na katerega so se z veseljem odzvali, saj kaže korak v pravo smer. V sporočilu za javnost pa so se v Fidesu odzvali, da so nad izjavo premierja Roberta Goloba, ki jo je izrekel danes na redni seji Državnega zbora, zgroženi, saj ta po njihovem mnenju jasno kaže, kakšna je pripravljenost vlade na iskanje konsenza za končno ureditev razmer v slovenskem javnem zdravstvu.

V Fidesu so pred torkovim nadaljevanjem pogajanj z vladno stranjo s presenečenjem prebrali izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je danes izrekel na seji DZ. "Nad njegovimi besedami smo zgroženi, saj jasno kažejo, kakšna je pripravljenost vlade na iskanje konsenza za končno ureditev razmer v slovenskem javnem zdravstvu," so poudarili v sporočilu za javnost.

Robert Golob, DZ
Novice Golob: Fidesu ni mar za nič drugega kot boljše finančne pogoje zase #video

"Vsi sindikati, razen Fidesa, 45 jih je v javnem sektorju, so razumeli, da je treba implementacijo plačne reforme zamakniti. Fides tega ne razume, noče razumeti, raje vzame za talce paciente, najšibkejše, najranljivejše, celo invalide. Ne zanima jih nič drugega, razen kako izbojevati boljše finančne pogoje zase," je v DZ med drugim povedal premier Golob.

V Fidesu so spomnili, da so že pred letom dni pristali na mediacijo z upanjem, da se bo zadeva razrešila. Mediacijo so takrat tudi uspešno zaključili z dogovorom, ki ga je podpisal Golob. "Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja in odgovornost za stavko prenaša na zdravnike. Naj spomnimo, da je prav vlada tista, ki je prekršila že podpisani dogovor," so bili kritični v zdravniškem sindikatu.

Fides prepričan, da so na vladni strani tisti, ki paciente in celotno javno zdravstvo jemljejo za talce

Tako ugotavljajo, da so žal na vladni strani tisti, ki paciente in celotno javno zdravstvo jemljejo za talce. Poudarjajo, da še vedno opravljajo svoje delo, vendar se čutijo dolžne tudi zaščititi pravico do stavke.

Sindikat Fides, ki stavka od 15. januarja, je danes začel osmi teden stavke. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Pogajanja med Fidesom in vladno stranjo se bodo nadaljevala v torek ob 16. uri na ministrstvu za zdravje, pol ure pred tem pa naj bi se predsednik sindikata Fides Damjan Polh sestal s premierjem Robertom Golobom.

zdravniki stavka Fides
Novice Fides napoveduje: Gremo na ustavno sodišče #video
Ne spreglejte