Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
11.45

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

vlada delo koalicija SD Tanja Fajon

Sreda, 25. 10. 2023, 11.45

6 mesecev

Fajonova: Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s sabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Tanja Fajon | "Naši resorji dobro delajo," je dejala Fajonova.  | Foto Robi Poredoš, STA

"Naši resorji dobro delajo," je dejala Fajonova.

Foto: Robi Poredoš, STA

Po premierjevi napovedi o rekonstrukciji vlade v SD izpostavljajo, da so z dogajanjem v koaliciji v zadnjih tednih nezadovoljni. "Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s samo," je dejala predsednica SD Tanja Fajon. V stranki bodo resno premislili, kaj pomeni drastično nižanje števila resorjev, več pojasnil pričakujejo ob srečanju prvakov koalicije.

Premier in predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je na današnjih rednih tedenskih koalicijskih usklajevanjih koalicijske partnerje seznanil s potekom torkove seje sveta Gibanja Svobode, po kateri je med drugim naznanil, da je čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razpravo o rekonstrukciji vlade. O tem se bodo prvaki koalicijskih strank pogovorili na srečanju po praznikih, je po današnjih koalicijskih usklajevanjih dejala Fajonova, tudi podpredsednica vlade.

"Imamo veliko izzivov, veliko odprtih zadev" 

Ob tem je izpostavila, da v stranki z nedavnim dogajanjem v koaliciji niso zadovoljni. "Ljudje upravičeno pričakujejo, da delamo, in želimo si delati, imamo veliko odprtih zadev, veliko resnih izzivov," je navedla. Na vrhu prvakov strank koalicije tako pričakujejo tudi pogovor o nadaljnjih korakih in načrtih za rekonstrukcijo. Takrat bo tudi jasno, kako se bodo v SD "pozicionirali za naprej", je poudarila.

"Naši resorji dobro delajo, vse je stvar pogajanj, vse je stvar koalicije in pogovarjali se bomo znotraj vodstva stranke in našega predsedstva," je zatrdila Fajonova, ki ne želi špekulirati, kaj pomeni premierjeva napoved o "rezih v ministrstva". Kot je zatrdila, je za SD ključno predvsem, da se posvečajo izzivom, kot so sociala, zdravstvo, sanacija po poplavah. Samo krčenje števila resorjev pa po njenih besedah tega ne bo nujno prineslo. Meni pa, da ljudi upravičeno jezi, da ne vidijo rezultatov, da se zdi, da se koalicija ukvarja z aferami, zato si želi, da to presežejo.

Jevšek: Ministri SD delajo dobro. Konja, ki dobro dela, ne menjaš. 

Bolj skopi s komentarji so bili medtem ob prihodu na današnjo sejo vlade ministri iz kvote SD. Ministri v kvoti SD delajo dobro, "konja, ki dobro teče, pa ne menjaš", je dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je v torek ocenil, da vlada nima niti časa niti privilegija, da bi se ukvarjala sama s sabo, pa je danes dejal le, da "je v teh trenutkih vsaka beseda, ki jo izreče politik, preveč".

Kot zelo skrb vzbujajoče pa je Fajonova danes označila tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije DZ, ki preverja sume političnega vmešavanja v delo policije. "Sama sem vedno govorila, nobenega vmešavanja, nobenega političnega pritiska na ravnanje policije, neodvisnih organov v državi. Predsednik vlade bo, kot je napovedal, pričal in bo moral seveda podati svoje odgovore," je sklenila.

Vatovec: Treba se je vprašati o namenu in primernosti trenutka za rekonstrukcijo vlade

Pogovori o rekonstrukciji vlade so še odprti oz. stvar pogajanja, po napovedi premierja Roberta Goloba o krčenju števila resorjev menijo v Levici. Treba se je vprašati, kaj je namen takšne rekonstrukcije in ali je zanjo primeren trenutek. "Sile bi bilo verjetno bolje usmeriti v kakšne druge stvari," je ocenil vodja poslancev Matej T. Vatovec.

V Levici bodo sicer počakali, kaj bo na sestanku prvakov koalicijskih strank na mizo prinesla Svoboda. So pa signali o rekonstrukciji vlade slabo leto po njeni organizaciji po Vatovčevih besedah zaskrbljujoči za javnost, ker se slednji lahko zdi, da se koalicija in vlada ukvarjata predvsem s tem, kako se bosta organizirali, in ne s tem, kar počnejo.

V stranki sicer ocenjujejo, da ministri iz njihove kvote delajo dobro.

Na vprašanje, ali se zdi, da v koaliciji torej ne gre več za partnerstvo, ampak čakanje na odločitev nekoga drugega, pa je Vatovec odvrnil: "Ne bom ovinkaril, že od začetka mandata je nekako ta neprijeten občutek, da se odločitve zgodijo, priletijo čez noč, kar seveda nekoliko zbija zaupanje v kakovost sodelovanja". Tudi o tem se bo po njegovih besedah treba pogovoriti na omenjenem sestanku prvakov koalicije, da bo pretok informacij o tovrstnih zadevah v prihodnje potekal na ravni koalicije, in ne novinarskih konferencah vsake posamezne stranke.

Ocenjuje pa, da koalicija zaradi tega ni razrahljanja, gre pa za "turbulence, ki mogoče malo podaljšajo let", je ponazoril.

Dodatno zaskrbljenost pa tako v koalicijo kot tudi v javnost vnaša še pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije DZ, ki preverja sume političnega vmešavanja v delo policije, je dejal Vatovec. Tako upa, da se bodo očitki Bobnar premierju Robertu Golobu čim prej razrešili. Besede Goloba, da je edina trditev Bobnarjeve, ki drži, da je imela nalogo "policijo očistiti janšistov", pa razume kot "štiklc" celotne koalicije pred volitvami. "Če pa je bila včerajšnja izjava predsednika vlade drugačna in je tudi kaj drugega mislil, je to seveda vprašanje, ki zahteva dodaten pregled, predvsem s tistimi, ki takšna dejanja preiskujejo," je še navedel Vatovec.

Tanja Fajon
Novice Fajonova nad Janšo: Neodgovorno, neokusno, celo nevarno početje
Janez Janša
Novice Koalicija in predsednica republike ostro nad Janšo
Aleš Hojs
Novice SD vztraja pri tožbi. Hojs: Ne bom se opravičil.
Ne spreglejte