SiolNET. Novice Slovenija
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fajonova: Slovenija bo Ukrajini pomagala pri obnovi infrastrukture in sprejemu beguncev

0,80

termometer

Tanja Fajon, Nato | Po besedah ministrice so se na vladi že pogovarjali o možnosti dobave nujnega materiala za obnovo poškodovane infrastrukture in k temu Slovenija stremi tudi v nadaljevanju. Glede morebitne vojaške pomoči Ukrajini pa je dejala, da je Slovenija svoja skladišča s tega vidika v veliki meri izčrpala, v prihodnje pa bo sodelovala predvsem s tisto materialno in razvojno oziroma humanitarno pomočjo, ki jo bodo ljudje potrebovali, in pa seveda tudi pri sprejemu beguncev v državi. | Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve
Po besedah ministrice so se na vladi že pogovarjali o možnosti dobave nujnega materiala za obnovo poškodovane infrastrukture in k temu Slovenija stremi tudi v nadaljevanju. Glede morebitne vojaške pomoči Ukrajini pa je dejala, da je Slovenija svoja skladišča s tega vidika v veliki meri izčrpala, v prihodnje pa bo sodelovala predvsem s tisto materialno in razvojno oziroma humanitarno pomočjo, ki jo bodo ljudje potrebovali, in pa seveda tudi pri sprejemu beguncev v državi. Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanji ministri Nata so na zasedanju v Bukarešti potrdili podporo Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo ter obsodili napade na kritično infrastrukturo in poboje civilistov. Slovenija bo Ukrajini še naprej pomagala s humanitarno pomočjo ter pri obnovi infrastrukture in sprejemu beguncev, je danes dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ministri držav članic zavezništva, ki so se od torka sestajali v romunski prestolnici, so prvi dan zasedanja govorili o pomoči in solidarnosti z Ukrajino, pri čemer so ostro obsodili rusko agresijo na državo ter napade na civilno energetsko in vodno infrastrukturo. Obsodili so tudi poboj številnih civilistov in v pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo vnovič potrdili polno podporo Ukrajini, je dejala ministrica Fajonova ob sklepu zasedanja v Bukarešti, od koder se je javila prek videopovezave.

Slovenija bo sodelovala predvsem s humanitarno pomočjo in sprejemom beguncev

Ukrajina je po njenih besedah na zasedanju ponovno zaprosila tako za vojaško pomoč kot tudi za takojšnjo pomoč pri obnovi poškodovane infrastrukture. "Pred pragom je zima, mraz je, brez elektrike in vode bo veliko Ukrajincev zapustilo svoje domove in tudi tu bo treba ob humanitarni krizi, ki se lahko zgodi, pomagati civilistom na begu," je ob tem opozorila ministrica.

Po njenih besedah so se na vladi že pogovarjali o možnosti dobave nujnega materiala za obnovo poškodovane infrastrukture in k temu Slovenija stremi tudi v nadaljevanju. Glede morebitne vojaške pomoči Ukrajini pa je dejala, da je Slovenija svoja skladišča s tega vidika v veliki meri izčrpala, v prihodnje pa bo sodelovala predvsem s tisto materialno in razvojno oziroma humanitarno pomočjo, ki jo bodo ljudje potrebovali, in pa seveda tudi pri sprejemu beguncev v državi.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Tanja Fajon: Če bo treba, bomo po vstopu Hrvaške v schengen na meji uvedli nadzor

Slovenija že pomaga Ukrajini materialno in humanitarno, nedavno je pristopila in napovedala finančno pomoč v višini milijona evrov v okviru programa za izvoz žita iz Ukrajine, sodeluje tudi v okviru drugih razvojnih humanitarnih projektov, obenem tudi pri obnovi Ukrajine po vojni, je ob tem še spomnila ministrica.

Fajonova: O vojaški prisotnosti Slovenije v BiH pogovori ne potekajo

Glede morebitne dodatne vojaške prisotnosti Slovenije v BiH je ministrica na novinarsko vprašanje dejala, da v tem trenutku, vsaj na njeni ravni, pogovori o tem ne potekajo. Obrambni minister Marjan Šarec je sicer oktobra ob obisku makedonske kolegice Slavjanke Petrovske v Ljubljani napovedal okrepitev vojaške prisotnosti v regiji Zahodnega Balkana, med drugim v BiH.

Ministrica: Slovenija ostaja zavezana politiki miru

Ministri so v Bukarešti govorili še o izzivih, ki jih za Nato predstavlja Kitajska, in sicer o odnosu, ki je prerasel iz partnerskega v tekmovalni, je povedala ministrica. Danes imamo strateški interes za sodelovanje, ko gre za podnebne in zdravstvene izzive, jedrsko varnost, na drugi strani pa se zavedamo, da imamo opravka z avtoritarnim režimom in da moramo s tega vidika naslavljati tudi morebitna tveganja, ki jih prinaša Kitajska, je pojasnila.

Ministri so na zasedanju sprejeli skupno izjavo s sporočilom, da ostajajo zaveznice skupaj v sodelovanju z EU zavezane miru. "In to je bilo tudi moje sporočilo: Slovenija ostaja zavezana politiki miru in delovali bomo v tej smeri, da kot članica EU in zveze Nato s prispevki po svojih zmogljivostih storimo vse, da bomo zagotavljali mir in stabilnost v naši neposredni soseščini," je še povedala ministrica.

Tanja Fajon Novice Tanja Fajon: Slovenija bo sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin