Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
8. 6. 2018,
6.52

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

ARSO meteorologija toča nevihta vreme

Petek, 8. 6. 2018, 6.52

5 let, 10 mesecev

Evropski vremenoslovci nad Slovenijo napovedali močno nevihto

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Evropski meteorologi za današnji razvoj neviht napovedujejo skorajda izredne razmere, ki se zgodijo redko, a na Arsu pravijo, da lahko pričakujemo nevihte, v bližini je res bolj izrazita vremenska motnja, ni pa še mogoče predvideti, ali bodo nevihte močnejše kot prejšnje dni. Stabilnejše vreme prihaja v soboto, v nedeljo pa bodo nevihte le še v gorah.

Portal Estofex, kjer evropski meteorologi in študenti meteorologije združujejo svoje znanje in izkušnje ter napovedujejo vreme za vso Evropo, je včeraj izdal opozorilo, da lahko prav nad našo državo in delom Hrvaške pričakujemo izredne vremenske razmere v obliki močnih neviht.

Da se za razvoj nevihte ustvarjajo pogoji, ki se zgodijo le nekajkrat na leto, če sploh se, je včeraj na Twitterju dejal tudi meteorolog Blaž Šter. Kot je pojasnil, gre pri tem za zelo nestabilno ozračje, vpliv hladne kaplje, močnejši veter tudi v višinah, ki bo pripomogel k dolgoživosti neviht. Veter je lahko tudi močan.

Da jim grozijo hude nevihte s točo, napovedujejo tudi na Hrvaškem, nad katero prihaja ista vremenska motnja. Hrvaška fotografinja Maja Kraljik je takole ujela jutranji prizor v Umagu.

Prezgodaj za napoved močnejšega neurja

Kot so nam povedali na Arsu, je napoved, kako se bodo danes čez dan razvijale nevihte, še precej nezanesljiva.

V bližini je sicer izrazitejša vremenska motnja, tako da bodo popoldne spet nevihte, ki bodo lokalno lahko močnejše.

Za zdaj ne kaže, da bi nastalo vsesplošno neurje, krajevno pa so mogoče močnejše nevihte, ki bodo po intenzivnosti podobne tem, ki smo jih vajeni v zadnjih dneh.

Arso je v dopoldanskem času izdal opozorilo pred neurji in oranžni alarm. "Popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. Nekoliko manj izpostavljen bo severozahodni del države," so zapisali na svoji strani.

Narasli bodo vodotoki in hudourniki

Uprava za zaščito in reševanje svari pred naraščanjem in razlivanjem vodotokov in hudournikov po nevihtah.

"Po podatkih Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, Urada za meteorologijo inhidrologijo, Agencije RS za okolje, pričakujejo v petek popoldne, zvečer in v noči na soboto v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. Nekoliko manj izpostavljen bo severozahodni del države. Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi bodo v petek popoldan, zvečer in v noči na soboto ob močnejših nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji," so zapisali v obvestilu.

V nedeljo neviht v nižinah ni pričakovati

Jutrišnji dan bo za odtenek manj nestabilen, še posebej nedelja bo primernejša tudi za aktivnosti na prostem. Nevihte bodo sicer še vedno, bodo pa manj pogoste in bolj po gorah. V nedeljo neviht v nižinah ne pričakujemo, je povedal Uroš Strajnar, dežurni prognostik na Arsu.

 

Policija: V primeru hujših nalivov ne na cesto

Policisti ob napovedanih vremenskih razmerah opozarjajo na posebno previdnost med vožnjo. V primeru hujših nalivov pa voznikom svetujejo, naj se ne odpravljajo na cesto, če to ni nujno potrebno.

Sicer pa policisti opozarjajo voznike, da lahko svoje vozilo ustavijo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Vozniki naj med neurjem ali podobnimi dogodki vozijo posebej previdno in naj hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram. "Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno," svetujejo policisti.

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, ko je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost.

Vozniki, zlasti motoristi naj bodo posebej pozorni, če močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine. Prav tako naj upoštevajo vso prometno signalizacijo, to je prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe itd.
Ne spreglejte