Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
15.54

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

21

Natisni članek

Evropska komisija Jean Claude Juncker Slovenija Hrvaška arbitraža

Četrtek, 15. 2. 2018, 15.54

6 let, 2 meseca

Evropska komisija o arbitraži: Vedno smo na strani prava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

21

Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Včerajšnja izjava predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da je meja med Hrvaško in Slovenijo dvostranski in ne samo evropski problem, je znova povzročila nekaj napetosti. Evropska komisija ni hotela odgovoriti na naša konkretna vprašanja.

Kot je po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v Bruslju poudaril Jean-Claude Juncker, se komisija v sporu med Slovenijo in Hrvaško ne bo postavila na nobeno stran. Ali gre tu za spremembo stališča komisije glede na njegove izjave iz začetka januarja, ko je dejal, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati?

S predstavništva Evropske komisije so nam odgovorili, da je Evropska komisija še naprej pripravljena pomagati obema stranema pri izvajanju arbitražne sodbe in da se ne postavlja na nobeno stran. "Evropska komisija je vedno na strani prava," poudarjajo.


Preberite še:

Juncker: S Plenkovićem se vedno znova zaljubiva
Juncker: Spor o meji je treba rešiti na dvostranski ravni


Kar zadeva uporabo arbitraže kot miroljubnega načina reševanja sporov, pa je komisija v pred kratkim objavljeni strategiji za Zahodni Balkan zapisala, da kadar mejni spori niso rešeni dvostransko, bi morali končno rešitev brezpogojno prepustiti obvezujoči in pravnomočni mednarodni arbitraži. Dodali so, da bi morali odločitve arbitraž obe strani v celoti izvršiti in spoštovati pred pristopom ter jo upoštevati pri pripravi pristopne pogodbe.

Zagotavljajo, da bodo namenili posebno pozornost reševanju teh sporov in zagotovili potrebno podporo.

Plenković: Hrvaška in Slovenija ne potrebujeta pomoči Bruslja

Plenković je v intervjuju za spletni politični časopis Politico povedal, da spor zaradi Piranskega zaliva med Hrvaško in Slovenijo ni velik in da ga državi lahko rešita brez pomoči EU.

"Seveda smo odprti za nasvet prijateljev. Toda gre za dvostransko vprašanje, ki ga moramo rešiti med seboj. Še posebej, če upoštevamo dejstvo, da Hrvaška in Slovenija še nikoli v zgodovini nista bili v navzkrižju," je dejal Plenković.

Vprašanja, ki smo jih naslovili na Evropsko komisijo:

1. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je včeraj v Bruslju poudaril, da se Evropska komisija v sporu med Slovenijo in Hrvaško ne bo postavila na nobeno stran. Gre tu za spremembo stališč komisije glede na Junckerjeve izjave iz začetka januarja, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati?

2. Je Juncker spremenil stališče do arbitraže ali Evropska komisija še vedno poudarja, da je treba arbitražo spoštovati? Ne nazadnje sta Slovenija in Hrvaška arbitražni sporazum podpisali pod pokroviteljstvom EU.

3. Predsednik komisije je ob včerajšnjem srečanju pohvalil napredek Hrvaške po vstopu v EU, ni pa se dotaknil vprašanja mednarodnega prava. Kakšno je stališče Evropske komisije, ko gre za mednarodno pravo? Ga morajo države članice EU spoštovati ali imajo pri tem proste roke?

4. Ima Evropska komisija glede na zadnje Junckerjeve besede kakršnekoli pomisleke glede arbitraže kot miroljubnega načina reševanja sporov?

Ne spreglejte