Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2019,
13.42

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

16

Natisni članek

Slovenska vojska Alenka Ermenc

Torek, 20. 8. 2019, 13.42

4 leta, 8 mesecev

Ermenčeva poudarja pomen lojalnosti in medsebojnega spoštovanja v vojski #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

16

Vseh pomanjkljivosti v Slovenski vojski (SV), ki niso bile odpravljene v minulih 28 letih, ni mogoče odpraviti v enem letu, je na srečanju z mediji opomnila načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc. V komentarju kadrovskih odločitev v zadnjem obdobju pa je opozorila predvsem na pomen lojalnosti, upoštevanja predpisov in medsebojnega spoštovanja.

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc je v današnjem daljšem srečanju z mediji predstavila aktualno stanje v SV tako s stališča kadrovskih in finančnih virov kot tudi s stališča sodelovanja z drugimi varnostnimi deležniki doma in na tujem.

Pomanjkljivosti, ki so se v minulih letih nabirale v vojski, od nikoli dokončane profesionalizacije pa do vsakokratnih zaostankov v njeni modernizaciji, po njenih besedah ni mogoče odpraviti v enem koledarskem letu. Je pa mogoče ob zagotovitvi ustreznih finančnih sredstev pričakovati obrat trenutnih smernic.

Delajo predano, požrtvovalno in strokovno

Sredstva za Slovensko vojsko se medtem v zadnjih letih sicer znova povečujejo, a po besedah načelnice še vedno ne dosegajo predkrizne ravni. Sredstva za vojsko naj bi po predlogu finančnega načrta v letu 2020 dosegla 416 milijonov, v letu 2021 pa 452 milijonov evrov.

Sicer pa kazalniki kažejo, da je kadra v SV manj in da je povprečno starejši, medtem ko se obseg nalog pripadnikov ni zmanjšal. Kljub vsemu pa je načelnica ob julijskem obisku poveljstev operativne ravni, centra vojaških šol, poveljstva sil, poveljstev brigad in taktičnih enot ugotovila, da ti delo opravljajo predano, požrtvovalno in strokovno.

Alenka Ermenc | Foto: STA , Foto: STA ,

Po podatkih SV imajo glede na kadrovski načrt vlade trenutno kadrovski primanjkljaj 1.341 pripadnikov, od tega 848 pripadnikov stalne sestave in 493 pripadnikov pogodbene rezerve. Sredi avgusta je tako SV štela 6.406 pripadnikov stalne sestave in 707 pripadnikov pogodbene rezerve. Odhodi se sicer v zadnjih mesecih po zagotovilih Ermenčeve umirjajo.

Načelnica se je dotaknila tudi aktivnosti 411 pripadnikov SV, ki pomagajo policiji pri varovanju državne meje, in aktualnega prikaza sodelovanja 340 pripadnikov SV v 12 mednarodnih operacijah in misijah. Ob tej priložnosti pa je posebej omenila tudi skorajšnjo konferenco vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov obrambnih sil držav članic, ki bo sredi septembra v Ljubljani in ki velja za dogodek državnega pomena.

Zagotovila je, da je odličnega zdravja

Ermenčeva danes še ni govorila o vsebini Bele knjige o obrambi, ki naj bi jo ministrstvo za obrambo predstavilo septembra in ki naj bi opredelila raven ambicij, načrtovan obseg in strukturo Slovenske vojske ter njen razvoj.

Je pa v odgovorih na novinarska vprašanja komentirala aktualne kadrovske odločitve na nekaterih pomembnih mestih v vojaški organizaciji. V tem pogledu je opozorila zlasti na pomen lojalnosti, spoštovanja predpisov in medsebojnega spoštovanja med nadrejenimi in podrejenimi v SV.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Tako je v zvezi s kazensko ovadbo zoper medij, ki je prvi pisal o tem, da naj bi bila hospitalizirana, in v zvezi z razrešitvijo nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca dejala, da je s tem želela zlasti zaščititi institut načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Kot je pojasnila, je bila tako doma kot v mednarodnih vojaških krogih namreč deležna vse pogostejših vprašanj o zdravstvenem stanju, zato se je odločila ukrepati. Obenem je Ermenčeva danes zatrdila, da je odličnega zdravja.

Komentirala je tudi postopek zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka, ki mu je po poročanju medijev disciplinski organ izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če v enem letu ne stori nove kršitve. Kot je dejala, je Novak zanjo častnik SV, razporejen na formacijsko dolžnost.

Vojaški čevlji, ki jih upiorablja Slovenska vojska. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Sama v disciplinskem postopku sicer ni sodelovala, se pa strinja, da je kršil vojaško disciplino. Kot je poudarila, bi od lojalnega pripadnika SV pričakovala, da bo svoje pripombe posredoval in pravice uveljavljal po službeni poti, torej po liniji poveljevanja. Hkrati pa je Ermenčeva opozorila na pomen medsebojnega spoštovanja med nadrejenimi in podrejenimi pripadniki SV.

Še eno odmevnejšo kadrovsko spremembo, prerazporeditev dolgoletnega predstavnika za odnose z javnostmi Simona Koreza, pa je pojasnila z ravnanjem v skladu z obveznimi usmeritvami v kariernih poteh v SV. Te namreč določajo, da naj bi bil pripadnik SV na istem položaju od tri do pet let.

Ne spreglejte