Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 7. 2015,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec odstop

Nedelja, 26. 7. 2015, 12.50

8 let

Erjavec zaradi arbitražne afere ne izključuje možnosti odstopa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Karl Erjavec danes v prvi izjavi po izbruhu prisluškovalne afere, povezane z arbitražo o meji s Hrvaško, ni izključil možnosti odstopa.

"Vse opcije so odprte," je Erjavec dejal novinarjem ob robu slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. Zatrdil je sicer, da so bili tarča prisluškovanja zasebni telefoni in ne telefoni zunanjega ministrstva.

Erjavec se je odzval na dogajanje v minulem tednu, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, ki odloča o meji med Hrvaško in Slovenijo. Oba sta že odstopila.

Na Erjavčevo izjavo se je odzval predsednik SDS Janez Janša. "Bilo bi higienično, če bi Erjavec odstopil," je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Janša je sicer že v soboto ob začetku letnega tabora SDS v Lepeni v zvezi z najnovejšimi zapleti glede arbitražnega reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško Erjavca pozval k odstopu.

Hrvaška se na vse pretege trudi odstopiti od sporazuma Hrvaški Jutarnji list je medtem danes poročal, da čeprav je skoraj gotovo, da je Hrvaška tik pred odstopom od arbitražnega sporazuma, da bi že po ponedeljkovem sestanku predsednikov poslanskih skupin s premierjem Zoranom Milanovićem moralo biti bolj jasno, ali bo to storila v enem ali več korakih.

Hrvaška lahko namreč prihodnji teden sprejme radikalno rešitev in odstopi od sporazuma. Odloči pa se tudi lahko, da do tega končnega cilja pride v več korakih. Sabor bi tako najprej na izredni seji, ki je sklicana za sredo in četrtek, sprejel odločitev o zamrznitvi arbitraže, nato bi hrvaški arbiter Budislav Vukas dal odstop, nato pa bi sabor na predlog vlade sprejel odločitev o odstopu iz sporazuma, piše Jutarnji list na svoji spletni strani.

Ne glede na to, kakšen sklep bo sprejel sabor - o zamrznitvi ali odstopu od sporazuma - ga bo, kot so izvedeli pri virih blizu vladi, sprejel v času dvodnevnega izrednega zasedanja.

Ne spreglejte