SiolNET. Novice Slovenija
2,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec priznava: Pakt z Jankovićem je bil napaka #video

2,38

termometer

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je z rezultatom na nedavnih volitvah v DZ nezadovoljen, je priznal, da je v kampanji naredil napake. Poleg povezave z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem je omenil tudi svoje čustvene odzive na soočenjih. Kot pravi Erjavec, je dal svoj mandat na razpolago, svet stranke bo o njegovi usodi odločal v petek.

Kot je Erjavec, ki je vodstvo stranke o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po današnji seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, četudi bi mu izvršni odbor, ki se sestane nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

"Nisem zadovoljen, pričakoval sem boljši rezultat"

"Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljši rezultat. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka," je dejal Erjavec.

Poudaril je tudi, da DeSUS še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v DZ. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je DeSUS z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.

Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov DeSUS vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni rezultat.

Vida Čadonič Špelič Novice Sestavljanje koalicije: "Drnovšek je malo govoril in veliko poslušal"

"DeSUS je bila napadena z vseh strani"

Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. "Vem, da bi lahko nekatere stvari v času volilne kampanje naredil drugače," je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene odzive na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah v primerjavi z drugimi soočen "z nekaterimi povsem družinskimi zadevami".

DeSUS je bila v kampanji "napadena z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni", je ocenil.

Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. O podpredsednikih DeSUS pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. "Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago," je dejal.

Janez Janša SDS Novice Padla nova ideja: koalicija Janše in sredinskega bloka

O morebitnih scenarijih ni želel ugibati

"Bomo videli, kaj se bo zgodilo jutri," ni želel špekulirati o morebitnih scenarijih. Spomnil pa je, da "v tem trenutku vlada zelo negotovo stanje".

"Ne vemo, ali se bo oblikovala vlada, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve, in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršne razmere," je poudaril. Ob tem je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da za njih pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

Tudi Gantar, ki je privolil v to, da bi v primeru nezaupnice Erjavcu začasno prevzel vodenje stranke do kongresa, je za STA dejal, da DeSUS vidi v levi koaliciji. A je hkrati dodal, da se mu zdi korektno, da se pogovarjajo tudi z nekom, ki je zmagal na volitvah.

"Tekom kampanje in tudi zdaj je bilo preveč čisto osebnih zamer, izključevanj in podobnega. Mislim, da si na najvišji ravni politika pač tega ne bi smela dovoliti in da bi se morali pogovarjati z argumenti," je dejal.

Toča v podjetju Akrapovič Avtomoto Akrapovič zaradi toče ob dva milijona evrov

Gantar sicer priznava, da bi se bilo s SDS težje programsko uskladiti, Erjavec pa je prepričan, da to sploh ni mogoče, saj so si preveč vsaksebi, ko gre z odnos do privatizacije in prodaje državnega premoženja. "Smo nezdružljivi," je dejal za STA in ponovil, da si tretje vladne izkušnje z Janezom Janšo ne želi.

Gantar: Zame je sprejemljiva katerakoli rešitev

Erjavec je ob tem spomnil, da se je pred volitvami do tega opredelilo tudi vodstvo stranke, z Gantarjem vred, in predvsem, da so volivcem v kampanji povedali, da ne bodo sodelovali v koaliciji s SDS. Zato zanj sprememba tega stališča "ni opcija".

Na vprašanje o morebitnem prevzemu vodenja DeSUS je Gantar dodal še, da bi mu to "porušilo plane", zaradi katerih tudi ni šel na parlamentarne volitve, jeseni namreč namerava kandidirati za župana Pirana. Na vprašanje o morebitnem prevzemu vodenja DeSUS je Gantar dodal še, da bi mu to "porušilo plane", zaradi katerih tudi ni šel na parlamentarne volitve, jeseni namreč namerava kandidirati za župana Pirana. Foto: Bor Slana

Gantar pa je danes dejal, da je zanj sprejemljiva katerakoli rešitev, da bo le stranka o tem enotna.

Na vprašanje, ali bi bilo torej po njegovem mnenju za stranko bolje, da se vodstvo zamenja, je odgovoril, da je to težko reči. "V končni fazi vsi mi, pa tudi verjetno večina javnosti, po toliko letih vodenja enačimo DeSUS s Karlom Erjavcem," je dejal in dodal, da zato obstaja določena bojazen, kaj bi se dogajalo, če Erjavca ne bi bilo. "Je pa po drugi strani res, da v kolikor je izgubil v resnici več zaupanja sam Erjavec, potem to pomeni v končni fazi za DeSUS še večje težave," je dodal.

Hotel Palace Posel danes Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin