Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
14. 6. 2018,
12.28

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

7

Natisni članek

koalicija Janez Drnovšek Slovenski krščanski demokrati Vida Čadonič Špelič

Četrtek, 14. 6. 2018, 12.28

5 let, 10 mesecev

Sestavljanje koalicije: "Drnovšek je malo govoril in veliko poslušal"

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

7

Vlada. | Foto STA

Foto: STA

"Imeli smo različne poglede in poskušali smo se z argumenti prepričati. Nič ni bilo z rožicami postlano. Takšna ni nobena koalicijska vlada," se mešane koalicije v času vlade Janeza Drnovška spominja nekdanja glavna tajnica SKD Vida Čadonič Špelič. "Govoril je zelo potiho in si moral pozorno poslušati. S tem je tudi pritegnil pozornost," se še spominja.

Ob letošnji veliki razdrobljenosti glasov med strankami in izenačenem rekordu po številu tistih, ki so prestopili parlamentarni prag, bo zahtevno sestavljanje koalicije. Zato je možna tudi mešana koalicija, ki smo jo v preteklosti že imeli.

Pokojni Janez Drnovšek je leta 1993 sestavil koalicijo s svojo LDS, po stališčih sorodno ZLSD (zdajšnji SD), in dvema strankama z druge strani, SDSS in SKD (zdajšnja NSi).

Janša in Šarec
Novice Mandatar je moral letos prepričati najmanj ljudi

"Bilo je več spoštovanja in manj fig v žepu"

Kot poslanka in glavna tajnica SKD je v koaliciji sodelovala tudi Vida Čadonič Špelič, ki ima na tisto obdobje lepe spomine.

"Imeli smo redne sestanke. Gregor Golobič (LDS) in Dušan Kumel (ZLSD) sta bila profesionalna in sta mi pokazala, da sem dama. Bila sem enakovreden sogovornik. Bilo je več spoštovanja, manj fig v žepu in manj osebnih interesov. V tistem času nisem bila deležna nobenih pritiskov," se spominja Čadonič-Špeličeva.

Vida Čadonič Špelič | Foto: STA , Foto: STA ,

"Treba se je pogovarjati, in ne izključevati"

Pred vstopom v mešano koalicijo so imeli v SKD pomisleke, vendar so želeli sodelovati in realizirati svoj program.

"Vedno so bile dileme. Treba se je pogovarjati, in ne izključevati. Svoje talente je treba dati na razpolago. Takrat smo imeli zelo dobre ministre. V vlado smo želeli zato, ker smo želeli uresničiti svoj program. Seveda smo se v določenih točkah razlikovali. Nismo gledali, kje smo si različni, ampak kje imamo skupne točke," se spominja tistega časa Čadonič-Špeličeva, ki je zdaj direktorica na novomeški občini.

Bila so tudi trenja

Med štirimi koalicijskimi partnerji, kolikor jih je bilo v vladi med letoma 1993 in 1997, so bila tudi trenja, kar pa je po besedah Čadonič-Špeličeve običajno za koalicijske vlade.

Janez Drnovšek | Foto: Reuters Foto: Reuters "Pozitivna trenja. Imeli smo različne poglede in poskušali smo se z argumenti prepričati. Nič ni bilo z rožicami postlano. Takšna ni nobena koalicijska vlada. Če v življenju nisi sposoben sprejemati kompromisov, potem se ne ukvarjaj s politike. Če pred ogledalom ugotavljaš, da si najboljši in najbolj pameten, si nevaren," meni sogovornica.

Naelektrenost na sestankih je znal sprostiti Drnovškov najboljši prijatelj, pes Artur. "On mu je znal narisati nasmešek," se spominja Čadonič-Špeličeva.

Drnovšek govoril potiho

Sicer pa Drnovšek ni veliko govoril in povzdigoval glasu. "Na pogovore k Drnovšku smo prišli zelo pripravljeni. Malo je govoril in veliko poslušal. Tudi mi smo imeli malo časa za govor. Govoril je zelo potiho in si moral pozorno poslušati. S tem je tudi pritegnil pozornost. Ni bilo žalitev," dodaja.

Luka Mesec
Novice Je koalicija z Levico sploh mogoča?

"Za zdajšnjo stanje so si krivi sami politiki in stranke"

V današnji politiki Čadonič-Špeličeva vidi preveč izključevanja namesto iskanja skupnih točk.

"Pred volitvami so vsi razlagali, kdo s kom ne bi šel v vlado. Taki v politiki nimajo kaj delati. V politiki je treba iskati skupne točke. Tudi doma iščeš skupne točke, prav tako v službi. V službi bodi strokovnjak, popoldan pa, kar hočeš," poudarja Čadonič-Špeličeva.

Po njenih besedah so si politiki sami krivi, da je zaupanje vanje majhno. "Za zdajšnje stanje so si krivi sami politiki in stranke. Namesto da bi v politiko pošiljali ljudi s kompetencami in izkušnjami, so tja dali drugorazredne. Samo da je naš," še dodaja.

V torek smo objavili pogovor z nekdanjim tajnikom LDS Mirkom Bandljem o njegovih spominih sestavljanja koalicij pod vodstvom Janeza Drnovška.

Janez Drnovšek
Novice "Drnovšek je leta 1992 med žive vrnil Janeza Janšo"
Ne spreglejte