Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
11.24

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

6

Natisni članek

Slovenija Palestina priznanje Miro Cerar Karl Erjavec vlada

Petek, 2. 2. 2018, 11.24

6 let, 3 mesece

Erjavec: Priznanje Palestine ni stvar politične trgovine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

6

Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Vlada bo obravnavno vprašanja priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države, ki jo je danes prekinila, nadaljevala 16. februarja, nato pa bo sprejete sklepe in gradivo takoj posredovala odboru državnega zbora za zunanjo politiko, je po seji vlade napovedal zunanji minister Karl Erjavec.

Kot je povedal zunanji minister Karl Erjavec, je premier Miro Cerar že prejšnji teden od različnih ministrstev zahteval dodatna poročila o tem, kakšne učinke bi lahko imelo priznanje Palestine. Omenjene analize za zdaj še čakajo, zato so obravnavo danes prekinili.

Erjavec sicer ostaja prepričan, da bo, ko bo vlada to obravnavala, "sprejet pozitiven sklep", da se nadaljuje postopek priznanja in da bo tudi v državnem zboru nato zadostna podpora za priznanje marca ali najkasneje aprila. Erjavec torej ne pričakuje, da bi lahko bile v poročilih ministrstev ocenjene tako negativne posledice, da bi bilo treba postopek priznanja Palestine ustaviti.

Video: Planet TV

Erjavec meni, da gospodarstvo zaradi priznanja Palestine ne bo trpelo

Obenem je zunanji minister znova spomnil, da so na ministrstvu za zunanje zadeve že decembra, ko se je vlada odločala o nadaljevanju postopka priznanja, od vseh relevantnih ministrstev pridobili poročila o morebitnih posledicah. Iz njih je izhajalo, da kakšnih posebnih negativnih učinkov ni pričakovati. Cerar je po njegovih besedah kljub temu zahteval, da "se še bolj podrobno pregleda, da nas ne bi kaj presenetilo".

Nova poročila zdaj pripravljajo vsa ministrstva, tudi gospodarsko in finančno. Erjavec ocenjuje, da kakih posebnih učinkov za slovensko gospodarstvo priznanje Palestine ne bi imelo, saj je sodelovanje z Izraelom relativno skromno. Lani je na primer znašalo zgolj 95 milijonov evrov.

"Seveda pa lahko pričakujemo določene reakcije," je povedal Erjavec in kot primere negativnih reakcij navedel proteste pred slovenskim veleposlaništvom v Tel Avivu, negativno medijsko kampanjo izraelskih medijev in upad obiska izraelskih turistov v Sloveniji.

"Priznanje Palestine ni stvar politične trgovine"

Kar zadeva politične posledice, dialoga med Slovenijo in Izraelom na najvišji ravni verjetno nekaj časa ne bo. Glede odnosov z drugimi državami minister napoveduje, da bodo države, ki so Palestino že priznale, pozdravile morebitno slovensko priznanje. Medtem po njegovih besedah od tistih držav, ki priznanju niso naklonjene, lahko morda pričakujemo "neko manjše nezadovoljstvo".

A kot je še nadaljeval, priznanje Palestine ni stvar trgovine, ampak gre za to, da Slovenija tudi v svoji deklaraciji o zunanji politiki podpira pravico držav do samoodločbe. Poleg tega je Slovenija zelo aktivna, ko gre za humanitarno pomoč in rehabilitacijo otrok, nadaljnji zastoj v bližnjevzhodnem mirovnem procesu pa pomeni več žrtev in trpljenja, zlasti med otroki, starejšimi in ženskami na palestinski strani.

"Mislim, da ima Slovenija tu priložnost za pozitiven signal, ki bi lahko spodbudil, da bi se začel in nadaljeval mirovni proces," je dejal Erjavec. Slovenija po njegovih besedah zasleduje stališče, da bi s priznanjem Palestine okrepila pogajalski položaj Palestincev v mirovnem procesu in ga tako morda spodbudila.

Ta trenutek resda nobena druga članica EU ne razmišlja, da bi takoj začela postopek priznanja, zlasti ker menijo, da je treba dati še eno priložnost mirovnemu procesu. A če v mirovnem procesu še naprej ne bo napredka, bodo po besedah Erjavca zagotovo tudi druge države šle po poti priznanja, pri čemer je izpostavil Francijo, Portugalsko, Veliko Britanijo, Belgijo, Luksemburg in Irsko.

Ne spreglejte