SiolNET. Novice Slovenija
5,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec: Konstruktivno nezaupnico bomo vložili 15. januarja

5,48

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

Predsednik DeSUS in potencialni mandatar za novo vlado Karl Erjavec je po današnjem sestanku s strankami KUL sporočil, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili 15. januarja. Pričakuje, da jo bodo podprli s 43 poslanskimi podpisi ter da bi se v tem času nadaljevali neformalni pogovori s predstavniki SMC. Ta je sicer podporo Erjavcu odrekla.

Erjavec je v izjavi medijem pred DZ spomnil, da je predstavnikom SMC že poslal vabilo na pogovore, a odziva ni prejel. SMC je sicer po seji sveta minuli teden sporočila, da Erjavca za mandatarja ne podpira, piše STA.

Nezaupnico vladi Janeza Janše bodo 15. januarja vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo, je napovedal Erjavec, ki bo kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade. Organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB so njegovo kandidaturo za mandatarja že podprli, medtem ko so iz Levice danes sporočili, da bodo organi stranke v sredo odločali o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu. Erjavec pričakuje, da ga bodo podprli.

Pričakuje, da bo na tajnem glasovanju dobil 46 glasov

Pričakuje tudi, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici vladi dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. "Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da DZ pove, kakšno politiko želi v prihodnosti," je dejal.

Karl Erjavec Foto: STA

Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, "da bi zaustavili rušenje države". "Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države," je naštel.

Po njegovih navedbah tudi želijo, da smo v družbi držav, ki sodijo med jedrne države EU. "Kot svojih glavnih partnerjev ne vidimo Madžarske, Poljske in podobno," je še dodal Erjavec.

Računa s podpisi poslancev svoje stranke

Prvak DeSUS računa tudi s podpisi poslancev svoje stranke, čeprav štirje od petih članov poslanske skupine že vse od izstopa DeSUS iz koalicije molčijo. V torek bodo imeli sestanek s poslansko skupino in tam pričakuje podpise štirih poslancev pod konstruktivno nezaupnico, je danes poudaril Erjavec. Štiri stranke KUL imajo 39 poslanskih glasov, piše STA.

Vložitev nezaupnice so sprva načrtovali že konec leta 2020.

Kdaj bo glasovanje

Volitve novega predsednika vlade oziroma glasovanje o konstruktivni nezaupnici se opravi najbolj zgodaj 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga. Če bodo nezaupnico vložili 15. januarja, bo glasovanje v najboljšem primeru v ponedeljek, 18. 1., in najpozneje v petek, 22. 1.

Državni zbor lahko sicer na predlog najmanj desetih poslancev ali predsednika državnega zbora z večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo pozneje, vendar najpozneje v 30 dneh po vložitvi predloga za izvolitev novega predsednika vlade.

Obenem je Erjavec oster tudi do ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška, ki tudi po izstopu stranke iz koalicije ni odstopil s položaja, tako kot je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Po Erjavčevih ocenah Podgoršek s tem krši statut DeSUS, o čemer bodo odločali organi stranke in po njegovem mnenju verjetno ugotovili, da ni več član DeSUS.

Statut stranke namreč v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki, piše STA.

Vendar pa so organi stranke ob tem, ko so pred nekaj tedni izglasovali izstop iz Janševe koalicije, odločitev o usodi dveh ministrov prepustili Janši. Gantar je dan zatem odstopil s položaja, Podgoršek pa odstopne izjave Janši ni poslal. Neuradno se že odtlej ugiba, da tega niti ne namerava storiti.

Po Erjavčevih besedah so sklepi izvršnega odbora in sveta stranke zelo jasni. Kot je pojasnil, je bil sklep sprejet predvsem zaradi ministra za zdravje, da ne bi doživljal očitkov, da je vlado čez noč zapustil v takšnih razmerah. Pričakovali so, da bo tudi Podgoršek takrat, ko se bo Janša odrekel Gantarju, storil podobno, še piše STA.

Podgoršek: Vedno delujem konstruktivno in državotvorno, tako bo tudi v prihodnje

Podgoršek je za STA poudaril, da so organi DeSUS ravno na pobudo predsednika Erjavca, ki mu očita kršenje statuta stranke, sklenili, da ministra ne zapustita vlade. Zato po odhodu DeSUS iz koalicije Janeza Janše sam v vladi še vedno dela. Ob tem napoveduje, da bo tudi v prihodnje deloval konstruktivno in državotvorno.

Igor Zorčič Novice Zorčič: Erjavčevo zagotovilo ne igra nobene vloge

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin