Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
15.57

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

22

Natisni članek

Palestina Izrael Slovenija Borut Pahor Karl Erjavec

Torek, 30. 1. 2018, 15.57

6 let, 2 meseca

Erjavec in Pahor na nasprotnih bregovih, kaj bo rekel Cerar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

22

Karl Erjavec in Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko je zunanji minister Karl Erjavec v ponedeljek izrazil pričakovanje, da bo vladajoča koalicija priznala Palestino kot samostojno in neodvisno državo, je predsednik države Borut Pahor do priznanja palestinske države v trenutnih razmerah zadržan. Priznanje Palestine podpira v okoliščinah, ko bi to pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je pred sredino sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP), na kateri bodo poslanci razpravljali o priznanju Palestine, pojasnil, da bo vladajoča koalicija Palestino priznala kot samostojno in neodvisno državo.

Erjavec pričakuje, da bo sredina seja odbora prekinjena, vlada pa bo nato pripravila ustrezen predlog za priznanje Palestine. Ta bo nato spet romal na omenjeni odbor, podpora članov odbora pa bo ključna pri tem, ali bodo poslanci državnega zbora glasovali o priznanju palestinske države.

Kot je pojasnil šef slovenske diplomacije, so na vladi o priznanju Palestine znova razpravljali, ker je bližnjevzhodni mirovni proces na mrtvi točki in ker so ZDA decembra priznale Jeruzalem, ki si ga lastijo tako Izraelci kot Palestinci, za prestolnico Izraela.

Kontroverzna odločitev ZDA, da Jeruzalem priznajo za prestolnico Izraela, je sprožila proteste Palestincev in naletela na neodobravanje v mednarodni skupnosti. | Foto: Reuters Kontroverzna odločitev ZDA, da Jeruzalem priznajo za prestolnico Izraela, je sprožila proteste Palestincev in naletela na neodobravanje v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters

Z vprašanji glede napovedanega priznanja Palestine, podpore načrtom zunanjega ministra Erjavca in tega, kaj bi morebitno priznanje palestinske države pomenilo za odnose med Slovenijo in ZDA, smo se obrnili tudi na predsednika vlade Mira Cerarja. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Pahor v trenutnih okoliščinah zadržan do priznanja Palestine

Predsednik republike Borut Pahor je na drugi strani v trenutnih razmerah zadržan do priznanja. Kot so sporočili iz njegovega urada, Pahor podpira diplomatsko priznanje Palestine v okoliščinah, ko bi to "pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom in ne k njihovemu zaostrovanju". Po mnenju predsednika države v tem trenutku nismo priča takšnim okoliščinam.

Pahor si v osebnih pogovorih z voditelji izraelskih in palestinskih oblasti prizadeva, da bi obe strani sprejeli rešitev dveh držav, opaža pa, da so se v zadnjem času "poslabšale razmere in zaupanje, ki bi sicer ob močni in enotni podpori mednarodne skupnosti omogočale tako rešitev".

Pahor je zato zadržan do enostranskih ukrepov, ki razmer ne izboljšujejo in poglabljajo nezaupanje, hkrati pa poudarja, da bi morala biti v mirnem reševanju bližnjevzhodnih vprašanj skupna zunanja politika EU bolj ambiciozna in vplivna, kot je bila do zdaj. 

Horvat: Odločitev, kakršnakoli že bo, bo slovenska

Medtem se je izraelski veleposlanik v Avstriji Ejala Selo, ki je pristojen tudi za Slovenijo, dopoldne v državnem zboru med drugim sestal s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožefom Horvatom (NSi). Selo je Horvatu pojasnil, kaj bi lahko za Slovenijo v negativnem smislu pomenilo priznanje Palestine.

Horvat je po srečanju zatrdil, da bo odločitev glede Palestine, kakršnakoli že bo, slovenska. "Pogovora z veleposlaniki tujih držav nikoli ne razumem kot pritiska, ampak zgolj kot zbiranje informacij, ki so bistveni element v procesu odločanja," je poudaril. Podrobnosti pogovora sicer ni razkril, saj je potekal za zaprtimi vrati.

Na vprašanje, zakaj bi bil prav zdaj pravi trenutek za priznanje, je Horvat odvrnil, da tega ne zna oceniti. "To je vprašanje za ministra Erjavca, ki vehementno razlaga Sloveniji in, kot je videti, tudi evropski javnosti, da bo Slovenija, če ne bo šlo drugače, sama priznala Palestino," je dejal Horvat.

ZDA: Pot do palestinske države mogoča le skozi dialog z Izraelom

V pričakovanju sredinega zasedanja parlamentarnega odbora in morebitne zelene luči za parlamentarno glasovanje o priznanju Palestine so se odzvali tudi na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji.

Ameriški predsednik Donald Trump podpira tudi rešitev spora v okviru dveh držav, a le ob dogovoru med Izraelom in Palestinci. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump podpira tudi rešitev spora v okviru dveh držav, a le ob dogovoru med Izraelom in Palestinci. Foto: Reuters

Kot so poudarili za Siol.net, v Washingtonu edino pot do državnosti Palestine vidijo skozi obojestranski dogovor in pogajanja z Izraelom: "To ni le temeljna zaveza ZDA, temveč so tako Izrael kot Palestinci v okviru že obstoječih sporazumov večkrat potrdili svojo obvezo, da bodo vsa vprašanja reševali z neposrednimi pogajanji, te pa podpira tudi mednarodna skupnost."

Po njihovih besedah je temu v svoji zunanji politiki sledil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Ta podpira rešitev, ki temelji na dialogu med obema stranema in ki bo prinesla trajni mir. Naklonjen je tudi dogovoru v okviru dveh držav, če bi v to privolili tako Izrael kot Palestinci.

"Ko je predsednik oznanil, da bo priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela, je ob tem jasno poudaril, da s tem korakom ne prejudicira končnega razpleta pogajanj med sprtima stranema ob upoštevanju ozemeljske suverenosti Izraela v Jeruzalemu in na drugih področjih," so sporočili z ameriškega veleposlaništva in dodali, da se Trump zavzema za ohranitev statusa quo, ko gre za sveta mesta v Jeruzalemu.

Ne spreglejte