Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2024,
9.33

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

svinec FURS Rusija sankcije TAB Mežica

Sreda, 3. 1. 2024, 9.33

3 mesece, 3 tedne

Eno naših največjih tovarn sumijo kršenja sankcij proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
Tab Mežica | Skupina TAB, ki zaposluje več kot 1500 ljudi, je v letu 2023 sicer ustvarila 411 milijonov evrov prihodkov in slabih 27 milijonov evrov čistega dobička. Največji lastnik TAB je nekdanji direktor, zdaj predsednik upravnega odbora Bogomir Auprih. | Foto STA

Skupina TAB, ki zaposluje več kot 1500 ljudi, je v letu 2023 sicer ustvarila 411 milijonov evrov prihodkov in slabih 27 milijonov evrov čistega dobička. Največji lastnik TAB je nekdanji direktor, zdaj predsednik upravnega odbora Bogomir Auprih.

Foto: STA

Finančna uprava (Furs) zaradi suma kršenja sankcij proti Rusiji preiskuje tovarno akumulatorskih baterij (TAB) iz Mežice, poroča Necenzurirano.si.

Ena največjih gospodarskih družb v Sloveniji, tovarna akumulatorskih baterij (TAB) iz Mežice, se je pod drobnogledom Fursa znašla zaradi uvažanja svinca, iz katerega izdelujejo štartne, trakcijske in druge baterije visoke kakovosti.

Po neuradnih informacijah omenjenega medija so konec leta 2023 inšpektorji Fursa zaustavili tovornjak s svincem. Ugotovili so, da je uvožen iz Rusije in namenjen v Mežico, v Slovenijo pa naj bi prišel prek Turčije. Na enem od tovornjakov naj bi bilo okoli 20 ton svinca. 

TAB ima od leta 2021 v Turčiji hčerinsko družbo TAB-Baykal. Ukvarja se s prodajo industrijskih baterij, lani so imeli več kot šest milijonov evrov prihodkov od prodaje. Kot poroča Necezurirano, so s strani TAB od avgusta do oktobra 2023 prejeli več nakazil v skupni višini 867 tisoč evrov. 

V podjetju glede uvoza svinca molčijo, medtem ko so na Fursu za Necenzurirano pojasnili, da so aktivno vpeti v izvajanje omejevalnih ukrepov, povezanih z vojno v Ukrajini. Od februarja 2022 so tako zadržali okoli sto ton blaga, za katerega sumijo, da izvira iz Rusije, njegov uvoz pa je zato prepovedan. 

TAB: Po poplavah smo se morali hitro odzvati

V zvezi s sumi, ki so se pojavili v javnosti, se je odzval tudi glavni izvršni direktor družbe TAB Roman Burja:

"V TAB-u smo morali po avgustovskih poplavah, kjer smo izgubili velike zaloge svinca, hitro poiskati dobavne poti, s katerimi bi nadomestili izgubo te surovine. Za pomoč smo zaprosili vse naše hčerinske in povezane družbe ter mednarodne trgovce. Veseli smo bili odziva, saj nam je surovina, ki nam jo je tako kritično primanjkovalo, pomagala, da smo po sanaciji uničene proizvodnje ponovno začeli s proizvodnjo naših produktov.

Pošiljke svinca, ki so bile v Slovenijo pripeljane v mesecu septembru iz Turčije, je zasegel Furs, saj bi bila lahko ta surovina ruskega izvora. Takoj, ko nas je FURS obvestil o morebitnih sumih izvora surovine, smo nemudoma ustavili vse pošiljke iz Turčije, kljub temu, da je šlo za sum. Ravno tako smo nemudoma po opozorilu Fursa vse naše dobavitelje opozorili na dosledno upoštevanje mednarodnih sankcij. V celotnem postopku sodelujemo s Fursom in jim posredujemo vse potrebne informacije za čimprejšnjo razrešitev situacije."
Ukrajina
Novice Zlovešča novoletna "voščila" okrutnih diktatorjev
Ruska vojska
Novice Rusi za silvestrovo pobijali tudi otroke
Ne spreglejte