Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2017,
16.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

Natisni članek

zdravstvena reforma zdravstvo

Četrtek, 16. 3. 2017, 16.18

6 let, 6 mesecev

"E-napotnice ne bom uporabljal, ker zanjo porabim preveč časa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

AmCham zdravstvo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ponudniki zasebnih zdravstvenih storitev so dvoživke, ki uporabljajo svoj položaj za istočasno trženje svojih storitev na trgu, trdi Ivan Gracar iz zavarovalnice Adriatic Slovenica. Revmatolog Matija Tomšič mu odgovarja, da so dvoživke tudi, na primer, na javni televiziji, pa se ob to nihče ne obregne.

Zakaj gospodarsko združenje, kot je AmCham Slovenija, govori o stanju v zdravstvu? Tudi zato, ker je gospodarstvo največji plačnik zdravstva in ker naši zaposleni predolgo čakajo v čakalnih vrstah in s tem niso na svojih delovnih mestih, ne soustvarjajo družbe, je na konferenci AmCham Fokus o dobrih rešitvah v zdravstvenih sistemih dejala izvršna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik.

Slovenija je po številu zdravnikov na tisoč prebivalcev na predzadnjem mestu v Evropski uniji, je opozoril Matija Tomšič iz kliničnega oddelka za revmatologijo v UKC Ljubljana. V Sloveniji je skupno le 20 revmatologov, vseeno pa so z osebnim angažmajem zdravnikov odpravili čakalne vrste za revmatološke bolnike. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je po številu zdravnikov na tisoč prebivalcev na predzadnjem mestu v Evropski uniji, je opozoril Matija Tomšič iz kliničnega oddelka za revmatologijo v UKC Ljubljana. V Sloveniji je skupno le 20 revmatologov, vseeno pa so z osebnim angažmajem zdravnikov odpravili čakalne vrste za revmatološke bolnike. Foto: Vid Ponikvar

"Za kroničnega bolnika imam na razpolago 15 minut, torej mi vsako odvečno delo odvzame sekunde, minute, ki jih ne morem posvetiti bolniku. E-recept uporabljam, zdi se mi, da je dobra rešitev. E-napotnice pa ne bom uporabljal, ker zanjo porabim preveč časa," je Tomšič odgovoril na vprašanje o uporabnosti e-zdravstva.

Družba mora nekaj narediti z malimi koraki v vsakdanjem življenju - biti hvaležen, odpuščati, smejati se -, z nasveti, preventivo. Dubaj je ustanovil ministrstvo za srečo, ker se leta 2020 želijo pohvaliti s tem, da imajo najsrečnejše prebivalce na svetu, je povedal ustanovitelj in lastnik podjetja Micropis Holding Janez Uplaznik. | Foto: Vid Ponikvar Družba mora nekaj narediti z malimi koraki v vsakdanjem življenju - biti hvaležen, odpuščati, smejati se -, z nasveti, preventivo. Dubaj je ustanovil ministrstvo za srečo, ker se leta 2020 želijo pohvaliti s tem, da imajo najsrečnejše prebivalce na svetu, je povedal ustanovitelj in lastnik podjetja Micropis Holding Janez Uplaznik. Foto: Vid Ponikvar

Izpostavili so tri dejstva iz tujine:

Povprečen Švicar gre k svojemu splošnemu zdravniku 0,9-krat, Slovenec pa kar 4,3-krat na leto.

V Švici so uvedli sistem, po katerem pacient, ki ima težave, najprej pokliče in mu svetuje medicinska sestra. 63 odstotkov primerov se reši le s klicem. S takim sistemom bi Slovenija prihranila med 45 in 44 milijoni evrov, a se ministrstvo za zdravstvo za to ni odločilo, je povedal Gracar.

V nekaterih državah so uslužbenci lahko tri dni bolniško odsotni, ne da bi predložili zdravniško potrdilo. Pri nas gremo k zdravniku najprej na začetku in potem še na koncu bolezni, je na nepotrebne obremenitve zdravnikov opozoril Tomšič.

Ugotovili smo, da so cene v segmentu ortopedije in žilne kirurgije za 25 odstotkov previsoke. Na trgu smo začeli zniževati cene storitev, je dejal izvršni direktor za zdravstvena zavarovanja pri zavarovalnici Adriatic Slovenica Ivan Gracar. | Foto: Vid Ponikvar Ugotovili smo, da so cene v segmentu ortopedije in žilne kirurgije za 25 odstotkov previsoke. Na trgu smo začeli zniževati cene storitev, je dejal izvršni direktor za zdravstvena zavarovanja pri zavarovalnici Adriatic Slovenica Ivan Gracar. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je posebna, ker nima prave zasebne ponudbe. Ponudniki zasebnih zdravstvenih storitev so dvoživke, ki uporabljajo svoj položaj za istočasno trženje svojih storitev na trgu, trdi Gracar. "Najhujše pa je, da pri določanju svojih cen izhajajo iz cen v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki nima nobene povezave z realnim določanjem cen."

Dvoživke so povsod po svetu. V Sloveniji govorimo, da smo dvoživke samo zdravniki. Oseba, ki je na RTV Slovenija, uči politične veljake komuniciranja in nastopov ter jih čez dva meseca gosti v studiu, a se je ne razglasi za dvoživko, je Gracarju odvrnil Tomšič.

Ne spreglejte