Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2022,
19.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

96

Natisni članek

Inštitut 8. marec Nika Kovač

Četrtek, 21. 7. 2022, 19.04

1 leto, 9 mesecev

DZ vnovič potrdil zakon proti škodljivim posegom prejšnje oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

96

DZ je po vloženem vetu DS na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, danes zakon vnovič potrdil. Za je bilo 49 poslancev, proti pa 24. Za vnovično potrditev bi bilo dovolj 46 glasov.

Inštitut 8. marec želi z zakonom za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države v prejšnje stanje vrniti 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

DS, ki je veto na zakon vložil v sredo, meni, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej. To bi po njihovi oceni pomembno prispevalo k pravni varnosti. V DS so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu.

Po mnenju Inštituta 8. marec je izbrani pristop k obravnavi zakona upravičen, saj je po njihovih pojasnilih vsem vključenim zakonom skupno, da so bile spremembe v času Janševe vlade sprejete "na nedemokratičen način, po hitrih postopkih, skrito pred očmi javnosti, pri odločanju pa niso upoštevali mnenja stroke".

Vlada je sprejela pozitivno mnenje k zakonu. Po njenem mnenju ukrepi zakona sledijo zagotavljanju in uresničevanju temeljnih ustavnih načel, kot sta delovanje in ohranjanje pravne države, je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SD izpostavili, da je pot, ki jo je izbral inštitut, edina, ki omogoča, da se stanje vrne na izhodišče. Zakon odpravlja rokohitrske posege prejšnje vladne koalicije, ki je v sistemske zakone po hitrem postopku brez usklajevanja z deležniki dodajala spremembe. Te so krepile avtoritarnost oblasti in omogočale podrejanje družbenih podsistemov vladajočim in predstavnikom kapitala, so navedli.

Prejšnja vlada je po mnenju Levice naredila kup napak. Med tistimi, ki najbolj bijejo v oči, je politizacija svetov zavodov šol in vrtcev. Tako bi imela lokalna politika po njihovih besedah neposreden vpliv na delovanje osnovnih šol in vrtcev.

Odpravljene bodo določbe, nad katerimi so bili tako v strokovni kot laični javnosti ogorčeni, so povedali v Svobodi. Zakon ima po njihovi oceni dobre rešitve, ki pomenijo korak k vrnitvi demokratičnih standardov. Če se bo izkazalo, da so nujne spremembe, bodo možnosti za nadaljnje ukrepanje preučili skupaj s stroko, so napovedali.

SDS: Takšne prakse do zdaj ni bilo

V SDS so medtem dejali, da prakse, po kateri bi z enim zakonom odpravljali zakonske rešitve iz prejšnjih mandatov, do zdaj ni bilo. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer niso izvedli do konca niti ene omembe vredne akcije, bo spet vse tako kot prej, o razpisih na ministrstvu za kulturo bodo odločali tisti, ki bodo sredstva dobili, so omenili.

V NSi so iz spreminjanja sestave svetov vrtcev in šol, torej tistih javnih zavodov, katerih ustanoviteljica in financerka je lokalna skupnost, razbrali mnenje pripravljavca zakona, da je škodljivo tudi delovanje 212 občin. Pri tem se seveda moti, so prepričani.

Robert Golob
Novice Državni svet ustavil Golobove apetite: veto tudi na zakon Nike Kovač
Ne spreglejte