SiolNET. Novice Slovenija
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svet ustavil Golobove apetite: veto tudi na zakon Nike Kovač

3,50

termometer

Robert Golob | Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike, je na seji spomnila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Obravnavani zakon je po njenih besedah nekaj radikalno drugačnega. "Zakona ni pisala neka majhna skupina moških v oblekah, ampak odvetniki in civilnodružbene organizacije z namenom povrnitve demokratičnih standardov," je dejala. | Foto: STA
Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike, je na seji spomnila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Obravnavani zakon je po njenih besedah nekaj radikalno drugačnega. "Zakona ni pisala neka majhna skupina moških v oblekah, ampak odvetniki in civilnodružbene organizacije z namenom povrnitve demokratičnih standardov," je dejala. Foto: STA

Državni svet (DS) je na današnji izredni seji s 16 glasovi za in 15 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o RTVS, s katero želi vlada po lastnih besedah doseči umik politike z zavoda. Državni svetniki pa so s 17 glasovi za in 13 proti izglasoval tudi odložilni veto na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Podporniki veta so prepričani, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej in ne s t. i. omnibus pristopom.

Zakon, ki so ga pripravili na Inštitutu 8. marec, bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. Minuli četrtek je DZ zakon sprejel z 52 glasovi podpore. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste s področja svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Predlog za odložilni veto so vložili v Inženirski zbornici Slovenije, kjer jih predvsem moti poseganje v gradbeni zakon. Člani komisije DS za državno ureditev so pobudi na dopoldanski seji omenjene komisije prižgali zeleno luč.

DZ v četrtek znova o noveli zakona o RTVS in zakonu proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti
Poslanci bodo na izredni seji v četrtek ponovno odločali o noveli zakona o RTV ter zakonu za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Državni svet je namreč danes na oba zakona izglasoval veto. Še pred izredno sejo bosta zahtevo za ponovno odločanje o obeh zaklonih obravnavala matična odbora.

Pravna varnost

Komisija je opozorila, da zakon posega v 11, vsebinsko zelo različnih zakonov, zato uporaba t. i. omnibus pristopa ni utemeljena, je pobudo svetnikom na izredni seji DS predstavil predsednik komisije Rajko Fajt. Menijo, da bi bilo treba predlagane rešitve obravnavati ločeno, torej vsako zakonsko novelo posebej, kar bi pomembno prispevalo k pravni varnosti. Na komisiji so ugotovili, da so nekatere predlagane spremembe primerne, določenih zadev pa ne morejo podpreti, zato predlagajo, da se o zakonu še enkrat odloča.

Po besedah Fajta so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Opozorili so tudi na mnenje Inženirske zbornice Slovenije glede poseganja v gradbeni zakon.

"Nekaj radikalno drugačnega"

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste s področja svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike, je na seji spomnila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Obravnavani zakon je po njenih besedah nekaj radikalno drugačnega. "Zakona ni pisala neka majhna skupina moških v oblekah, ampak odvetniki in civilnodružbene organizacije z namenom povrnitve demokratičnih standardov," je dejala.

Predlog veta so podprli v interesni skupini lokalnih interesov, kjer jih moti poseganje v upravljanje izobraževalnih zavodov, je pojasnil vodja skupine Milan Ozimič. Trenutna zakonodaja namreč omogoča tudi državi kot ustanovitelju zavoda možnost soupravljanja.

Po drugi strani pa so vetu nasprotovali v interesni skupini delojemalcev, ki je po besedah Lidije Jerkič obravnavanim določbam nasprotovala že v času sprejemanja zakonov, zato vsebino zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti podpirajo.

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o RTV

Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom je predlog za odločanje o odložilnem vetu na zakon vložila, ker jih med drugim moti hitrost menjave organov odločanja na zavodu. Tem mandat preneha veljati z dnem uveljavitve zakona, medtem ko se novouvedeni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) nato konstituira najpozneje v roku 60 dni. To po mnenju predlagateljev veta predstavlja nerazumno kratek čas.

Veto je med drugim podprla interesna skupina lokalnih interesov. Kot je na današnji seji DS pojasnil vodja omenjene skupine Milan Ozimič, se strinjajo, da gre za zelo rokohitrski poseg v zelo pomembno institucijo. Težave zavoda so širšega in globljega izvora in po takšni poenostavljeni poti se jih ne da odpraviti, je opozoril.

Po drugi strani pa so nasprotovanje vetu izrazili člani komisije DS za kulturo, ki so na današnji seji komisije predlog odložilnega veta zavrnili, je pojasnil predsednik komisije Branimir Štrukelj. Večina članov komisije namreč meni, da je bistven element tega zakona omejevanje vpliva političnih strank na delovanje RTVS.

Zakon bi bilo treba dodelati

Nasprotovanje vetu so izrazili tudi v interesni skupini delojemalcev, kjer jih obrazložitev predlagateljev veta ni prepričala, je dejala vodja skupine Lidija Jerkič. Navedena argumentacija za veto pa, po prepričanju Jerkičeve, izpade bolj kot obramba veljavnih mandatov določenih skupin.

So pa tudi nasprotniki veta ocenili, da bi bilo zakon kasneje treba dodelati.

Vladno novelo zakona o RTVS je DZ s 53 glasovi za in 26 proti sprejel v četrtek. Namen novele zakona o RTVS je spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda tako, da se politika umakne z zavoda, da se onemogočita politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve ter da se zavod vrne javnosti in zaposlenim, je na današnji seji spomnila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Novela med drugim namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enotni svet s 17 člani. Med njimi ne bo nobenega imenoval DZ.

Uroš Urbanija Novice Generalni direktor RTVS na položaj direktorja TVS imenoval Urbanijo Magnus Cort Nielsen, TDF 2022 Sportal "Korona" je na Dirki po Franciji našla novi žrtvi: poslavljata se etapna zmagovalca golobovo zdravljenje covida Siol Plus Morski kozel Roberta Goloba

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin