Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2022,
16.51

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

53

Natisni članek

RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Uroš Urbanija

Ponedeljek, 18. 7. 2022, 16.51

1 leto, 9 mesecev

Generalni direktor RTVS na položaj direktorja TVS imenoval Urbanijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

53

Uroš Urbanija |  Uroš Urbanija je kot enega svojih prvih ukrepov na mestu direktorja TV Slovenija navedel ureditev odnosov in vzpostavitev ustrezne komunikacije med zaposlenimi.  | Foto STA

Uroš Urbanija je kot enega svojih prvih ukrepov na mestu direktorja TV Slovenija navedel ureditev odnosov in vzpostavitev ustrezne komunikacije med zaposlenimi.

Foto: STA

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je danes na položaj direktorja TV Slovenija imenoval nekdanjega direktorja urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanijo, čeprav so ga novinarski sindikati pozivali, naj tega ne stori. Grah Whatmough je za Radio Slovenija ocenil, da nasprotovanje novinarjev nima realne osnove.

Grah Whatmough je po poročanju radia dejal, da je Urbanijo imenoval, ker je slednji dobil predhodno soglasje programskega sveta zavoda k imenovanju za štiriletni mandat in da glede na to kakšne izbire pravzaprav ni imel. V zvezi z odločnim nasprotovanjem novinarjev na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) proti imenovanju Urbanije pa je dejal: "To nasprotovanje nima neke realne osnove." Izrazil je prepričanje, da bo novi direktor televizije opravljal svoje delo strokovno oziroma tako, kot mora. "Če je pač v preteklosti opravljal drugačne naloge na drugi funkciji, verjamem, da bo zdajšnje delo kot profesionalec opravljal tako, kot mora: strokovno, profesionalno in neodvisno," je poudaril.

Uroš Urbanija
Novice Uroš Urbanija bo novi direktor TV Slovenija

Med prvimi ukrepi izboljšanje komunikacije med zaposlenimi

Urbanija pa je po navedbah radia kot enega svojih prvih ukrepov navedel ureditev odnosov in vzpostavitev ustrezne komunikacije med zaposlenimi. Kakršnokoli medsebojno obračunavanje, žaljenje prek družbenih omrežij in sovražni govor vidi kot nedopustne in nesprejemljive, in na tej točki je treba po njegovem mnenju začeti delo.

Sindikati napovedali nadaljevanje novinarske stavke

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je medtem v petek po napovedi generalnega direktorja, da bo danes na mesto direktorja Televizije Slovenija (TVS) imenoval Urbanijo, ocenila, da to imenovanje vnaša v javni medij dodaten nemir. Poleg tega, glede na zgodovino delovanja Urbanije, pomeni zaostrovanje odnosov z uredništvi na televiziji in tveganje za pritiske na posamezne novinarje in urednike ter posege v novinarsko in uredniško avtonomijo, je zapisala predsednica koordinacije in vodstva stavkovnega odbora Helena Milinković. Koordinacija je namreč maja začela stavko, s katero med drugim zahteva novinarsko avtonomijo in socialni dialog.

Če bo Urbanija kot direktor TVS na delodajalski strani sodeloval v pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma s sindikalno stranjo, bo to po njenih navedbah jasno znamenje, da si generalni direktor ne želi uspešnega zaključka pogajanj. O reševanju ključne stavkovne zahteve, ki je uredniška in novinarska avtonomija, se namreč težko pogaja nekdo, ki poklicni kodeks in standarde instrumentalizira v politične namene, je poudarila.

Sindikalna pogajalska stran je zato delodajalca posvarila, da ne namerava deliti odgovornosti za morebitni neuspeh pogajanj. Pač pa bo stavkovnemu odboru predlagala, naj pretehta smiselnost nadaljevanja pogajanj, če jih bo delodajalska stran ovirala z imenovanji pogajalcev, ki so "dokazano nekompetentni in namesto reševanja konfliktov te poglabljajo".

Novinarsko stavko bodo nadaljevali, saj za njeno prekinitev ni razlogov, so napovedali. Stavkovni odbor pa bo odločil o nadaljnjih stavkovnih aktivnostih.

golobovo zdravljenje covida
Mnenja Morski kozel Roberta Goloba
Tomaž Štih
Mnenja Tomaž Štih: Ugrabitev RTV bomo preplačali
RTV
Novice DZ sprejel vladno novelo zakona o RTVS
Ne spreglejte