Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
13.13

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

84

Natisni članek

glasovanje Borut Pahor ustavni sodniki Državni zbor Rok Svetlič

Sreda, 10. 11. 2021, 13.13

2 leti, 5 mesecev

DZ Roka Svetliča potrdil za novega ustavnega sodnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

84

Poslanke in poslanci državnega zbora so na tajnem glasovanju s 46 glasovi za potrdili Roka Svetliča za novega ustavnega sodnika. Prevzetih in oddanih je bilo 46 glasovnic, proti ni glasoval nihče. Opozicijski poslanci niso dvignili glasovnic, v več poslanskih skupinah so mu podporo tudi javno odrekli. Svetlič je že prisegel pred DZ.

Poslanci bi morali glasovati o Svetliču že 26. oktobra, a so ga takrat na predlog SDS prestavili. Glasovnice pred današnjim tajnim glasovanjem za novega ustavnega sodnika je prevzelo 46 poslank in poslancev, ki so vsi podprli Svetličevo imenovanje. Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslanci, ki glasovnic niso prevzeli, so že pred samim glasovanjem Svetliču javno odrekli podporo.

Svetlič se je v krajšem nagovoru po izvolitvi zahvalil za izkazano podporo. Poudaril je, da bo naredil vse, da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči, verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika.

Svetlič je pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija.

Rok Svetlič
Novice Pahor zatrjuje, da ima Svetlič zadostno podporo za izvolitev

Krivec: Dokazali smo, da nimamo visečega parlamenta

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je ob izvolitvi novega ustavnega sodnika Roka Svetliča poudaril, da so s tem dokazali, da v Sloveniji nimamo visečega parlamenta. Ta po njegovih besedah deluje, tako kot v demokraciji mora. V SDS ob tem pozdravljajo, da je predsednik republike Borut Pahor verjel v možnost izvolitve kandidata, je še dejal Krivec.

Kot je še v izjavi za medije v DZ dejal vodja poslanske skupine SDS, je sicer izbira kandidata za ustavnega sodnika prepuščena predsedniku države, ki lahko predlaga kogarkoli. V SDS presoji predsednika republike zaupajo, so pa tudi sami mnenja, da je Svetlič primeren za funkcijo ustavnega sodnika, je pojasnil Krivec. Ob tem je zavrnil očitek, da bi pri glasovanju šlo za kazanje mišic koalicije.

Očitki, da Svetlič nima potrebnih kvalifikacij

Podpora Svetliču je bila negotova predvsem zaradi očitkov, da za ustavnega sodnika nima potrebnih kvalifikacij in da ima neprimerna stališča glede ravnanja z migranti na mejah, kar je Svetlič v javni predstavitvi zanikal. Pahor je po prestavitvi glasovanja sicer ugotavljal, da je skupina nepovezanih poslancev po vložitvi Svetličeve kandidature odtegnila svojo podporo. Tudi del opozicije je javno napovedal, da ga ne bo podprl.

Rok Svetlič
Novice Državni zbor o kandidaturi Svetliča ni glasoval

Po nedavnih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin pa je predsednik republike Borut Pahor ugotovil, da ima Svetlič še vedno zadostno podporo za izvolitev v DZ. Predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper Svetlič je sicer že njegov četrti kandidat za ustavnega sodnika, pred tem pa so v DZ vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore.

Rok Svetlič
Novice "Streljanje migrantov": kljub novim dejstvom nepovezani poslanci vztrajajo pri svojem

 

Ne spreglejte