SiolNET. Novice Slovenija
2,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni zbor o kandidaturi Svetliča ni glasoval

2,02

termometer

Rok Svetlič
Kandidat za ustavnega sodnika za izvolitev na tajnem glasovanju potrebuje najmanj 46 glasov, kakšno podporo si lahko obeta, pa še ni jasno. Foto: STA

Poslanci naj bi zadnji dan redne oktobrske seje med drugim glasovali o kandidaturi Roka Svetliča za ustavnega sodnika. V poslanski skupini SDS so sicer predlagali, da se glasovanje prestavi na eno od naslednjih sej, vendar ob prvem glasovanju za potrditev predloga ni bilo prisotnih dovolj poslancev, ob drugem glasovanju pa je bil predlog potrjen. Poslanci iz vrst LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so sejo pred glasovanjem zapustili.

Predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper Svetlič je že četrti kandidat za ustavnega sodnika, ki ga je predlagal predsednik države Boruta Pahorja, pred tem so v DZ vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore. Za Svetliča je Pahor ocenil, da bi lahko dobil zadostno podporo, po vložitvi njegove kandidature pa so se v javnosti pojavili namigi, da naj bi Svetlič lani poleti na posvetu o migracijah govoril o streljanju migrantov, kar pa je sam zanikal.

O potrditvi njegove kandidature bodo tako poslanci glasovali na eni od naslednjih sej.

Rok Svetlič Novice "Streljanje migrantov": kljub novim dejstvom nepovezani poslanci vztrajajo pri svojem

Kandidat za ustavnega sodnika za izvolitev na tajnem glasovanju potrebuje najmanj 46 glasov, kakšno podporo si lahko obeta, pa še ni jasno.

Danes tudi glasovanje o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi

Poslanci so s 45 glasovi za in nobenim proti ocenili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi primeren za nadaljnjo obravnavo. V več poslanskih skupinah so ob prvem branju že napovedali, da bodo zakonodajni predlog skušali dopolniti oz. spremeniti z dopolnili. Največ kritik je sicer letelo na pomanjkanje vira financiranja.

Glas podpore so zakonodajnemu predlogu namenili v poslanskih skupinah koalicijskih SDS, NSi in SMC. Za sta glasovala tudi poslanca narodnih manjšin ter poslanska skupina SNS in prisotna člana poslanske skupine DeSUS Robert Polnar in Branko Simonovič. Kot kaže, zadnji tako ni sledil sklepom sveta stranke, ki je odrekel podporo temu predlogu zakona.

Rok Svetlič Novice Svetlič prejel podporo mandatno-volilne komisije

Redni seji bo sledila izredna

Današnji redni seji DZ bo sledila izredna, na kateri bodo poslanci na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP razpravljali o razmerah v državi. Predlagatelji vladi očitajo vladanje z odloki, ustvarjanje izrednih razmer in politizacijo policije, zato so pripravili predlog priporočil, s katerimi bi DZ vladi predlagali odstop. Večina na odboru za notranje zadeve pa je ocenila, da priporočila niso utemeljena, in predlagane sklepe zavrnila. O njih tako DZ danes ne bo glasoval.

Rok Svetlič Novice Svetlič: Če bi na meji prišlo do prvega strela, bi to bilo slovo od sveta, ki ga poznamo #video

Pahor se bo pred glasovanjem po potrebi še posvetoval s Svetličem in s poslanskimi skupinami

Pred glasovanjem o kandidatu za ustavnega sodnika, ki ga je DZ danes preložil na eno od prihodnjih sej, se bo predsednik republike Borut Pahor "po potrebi posvetoval" s Svetličem in poslanskimi skupinami, ki ga podpirajo, so pojasnili v uradu predsednika.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin