Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2022,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

16

Natisni članek

referendum Državna volilna komisija

Četrtek, 1. 12. 2022, 9.00

1 leto, 4 mesece

DVK skrajšala rok za sprejetje poročila, izidi referendumov bodo znani prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

16

Državna volilna komisija | Foto STA

Foto: STA

Državna volilna komisija (DVK) je danes odločila, da bo skrajšala rok za sprejetje poročila o izidu referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Poročilo bodo predvidoma sprejeli na seji 15. decembra, zakoni bodo tako po napovedih v veljavo stopili še pred koncem letošnjega leta. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju zakone večinsko podprli, zato čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma za sprejetje poročila ni več relevantno.

Člani DVK so na današnji seji razpravljali o predlogu sklepa, po katerem bi lahko sprejeli poročilo o izidu glasovanja brez čakanja na izračun zavrnitvenega kvoruma. To bi bilo po predlogu mogoče, če bi osmi dan po dnevu referendumskega glasovanja ter upoštevanih glasovih po pošti iz Slovenije in tujine ugotovila, da je več volivcev glasovalo za kot proti in da število umrlih državljanov z volilno pravico od dneva sestave volilnih imenikov do konca glasovanja ne bi moglo bistveno vplivati na izid referenduma.

Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar
Novice Koalicijski partnerji do petka z imeni za nove ministre

DVK zdaj po sklepu iz leta 2015 čaka 47 dni od dneva glasovanja

Po do zdaj ustaljeni praksi bi morala DVK namreč čakati 47 dni od dneva glasovanja do sprejetja poročila o izidu glasovanja, saj čaka na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do konca glasovanja. Takšna praksa se je do zdaj po sklepu DVK iz leta 2015 uporabljala tudi v primerih, ko iz rezultatov referendumskega glasovanja izhaja, da se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali, izrekla za, ne proti.

SDS: DVK je nedopustno posegla v postopke referendumskih pravil

Generalni sekretar stranke SDS Borut Dolanc je pred sejo DVK na predsednika Goloba naslovil odziv na predlog sklepa glede skrajšanja roka za ugotavljanje uradnega rezultata zakonodajnih referendumov. Takšen sklep po njegovih besedah pomeni, da sploh ne bi ugotavljali natančnega, dejanskega in popolnega rezultata zakonodajnih referendumov. "To pa pomeni izničenje in nezaupanje v izid glasovanja in izraženo voljo na zakonodajnih referendumih. To tudi nedopustno odstopa od dosedanje prakse na zakonodajnih referendumih in predstavlja nevaren precedens za vse nadaljnje referendume ter izvotlitev instituta zakonodajnega referenduma, in sicer v povezavi z ustavno pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev," je navedel. Stranka SDS je Dolančev dopis na svoji spletni strani objavila po tem, ko je DVK sklep že sprejela.

Janez Janša in Matej Tonin
Novice Tonin: NSi ne bo več sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša #video

Uradne rezultate referendumov bi sicer sprejeli šele 24. januarja

Uradne rezultate referendumov naj bi sicer DVK v skladu z zdaj veljavnim rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejela šele 24. januarja, kar bi lahko povzročilo predvsem preglavice v primeru zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2023.

Rezultate referenduma bi po običajnem postopku DVK potrjevala konec januarja prihodnje leto. Po danes sprejetem roku pa bodo zakoni potrjeni hitreje in tako bodo spremembe zakonov obveljale še letos.

Referendum
Novice Golob: Sporočilo je bilo jasno in glasno #video
Ne spreglejte