Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
10.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

2

Natisni članek

Uprava RS za za zaščito in reševanje neurje poplave Tržič

Torek, 30. 10. 2018, 10.13

5 let, 5 mesecev

Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

2

Tržič | Foto Uprava za zaščito in reševanje

Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Hudo neurje sinoči povzročilo veliko materialno škodo tudi v občini Tržič. Vasici Dolina in Jelendol sta zaradi podorov odrezani od sveta, saj je Tržiška Bistrica odnesla cesto, ki vodi naprej od predora, ponekod ni niti vode niti elektrike. Okoli 190 prebivalcem vasi Jelendol so danes zagotovili elektriko, vodo in hrano, obvozno cesto bi lahko vzpostavili v dveh dneh, medtem ko bo sanacija glavne ceste trajala precej dlje. Ujma, kakršna je kraj nazadnje prizadela leta 1938, sicer ni terjala življenj, povzročila pa je veliko škode.

Kot je povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, bodo do prebivalcev Jelendola poskušali priti že v dopoldanskem času s helikopterjem Slovenske vojske. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so na Twitterju zapisali, da je minister za obrambo Karl Erjavec v Jelendol s helikopterjem že poslal dva agregata in ostalo nujno pomoč.

Po Šmidovim pojasnilih so pripadniki civilne zaščite že na terenu in iščejo rešitve, da bi ponovno vzpostavili vsaj začasen promet do krajev, ki jih je narasla voda odrezala.

Po podatkih portala trzic.net je reka Lomščica ogrožala most pod Jezom za hidroelektrarno Slap, divjala pa je tudi na poti do Čadovelj, kjer je narasla tudi Tržiška Bistrica. Voda se je prelivala čez zapornice in s seboj prinesla veliko naplavin. Škodo so utrpele tudi hiše na Cankarjevi cesti.

Na občini zaradi vseh posledic neurja občane in druge, ki se gibljejo na prizadetih območjih, naprošajo, da naj bodo pazljivi in previdni ter naj skrbijo predvsem za svojo varnost in za varnost svojih bližnjih. Pozivajo jih, naj upoštevajo navodila pristojnih služb, ki so na terenu. Opozarjajo, naj se nihče ne približuje morebitnim nevarnostim, kot so vodotoki, podrti električni ali drugi vodniki, drevesa in podobno.

Vaščane Čadovelj, Jelendola in Doline na občini pozivajo naj danes nujno ostanejo doma. Zapisali so tudi, naj poleg omenjenih tudi vaščani Loma vodo obvezno prekuhavajo. "Do vasi se bodo pristojne službe prebile z interventnimi ekipami ali helikopterjem. Občani lahko potrebe sporočajo gasilskemu štabu," so še dodali na občini.
Fotogalerija
1 / 19

Foto: Gašper Petovar

Poplavljenih okoli deset hiš, na nekaterih delih Jelendola brez elektrike in vode

Kot je na Facebooku zapisal župan občine Borut Sajovic, so poplavljeni spodnji deli številnih domov in gospodarskih objektov. "Uničene so ceste in komunalna infrastruktura, dostop do Čadovelj, Doline, Jelendola in vasi v Lomu pa ni mogoč ter je razen za interventne ekipe prepovedan," je dodal.

"Na nekaterih delih Jelendola ni niti vode in elektrike. Poplavljenih je približno 10 hiš, na splošno pa bo verjetno potrebna sanacija, ki bo trajala več mesecev," je povedal poveljnik štaba civilne zaščite občine Tržič Drago Zadnikar. Na terenu so poleg ostalih interventnih ekip tudi delavci Elektra Gorenjska.

"Prek slapa in doline smo se prebili vse do zadnjih vaščanov v Jelendolu. Višje kot greš, slabše je in preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res možno. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana," je pojasnil Sajovic in dodal, da je bilo ponoči na terenu okoli 80 gasilcev in predstavnikov interventnih služb, sedaj pa jih je okoli 200.

Z agregati so ljudem, ki so odrezani od sveta, zagotovili elektriko, s helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano. "Ljudje so optimistični in držijo skupaj. Tukaj v Alpah nas marsikaj udari, ampak zlomi pa nikoli," je izpostavil Sajovic in dodal, da na srečo ni bilo nobene človeške žrtve, čeprav je eno osebo voda skoraj odnesla, a jo je policist v civilu rešil.

Dražen Papec
Novice Pogumni policist v Jelendolu iz vodnega jarka rešil starejšega občana

Voda je zalila kleti stanovanjskih hiš v naselju Kovor, Senično in Sebenje. Na Partizanski ulici v Tržiču je zaradi močnega vetra in dežja pričela puščati kovinska obroba in je meteorna voda tekla v stanovanje, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Vojaški helikopter v vas Jelendol prepeljal agregat in nujno pomoč

Helikopterska posadka Slovenske vojske je na zahtevo civilne iniciative uspešno prepeljala agregat, gorivo in ostalo nujno pomoč v vas Jelendol, ki jo je sinočnje hudo neurje odrezalo od sveta. Ponekod v vasi Jelendol ni niti vode niti elektrike, Tržiška Bistrica pa je odnesla cesto tudi do vasi Dolina.

Poškodovanih po zadnjih podatkih s terena sicer ni. Pripadniki civilne zaščite so na terenu in in iščejo rešitve, da bi ponovno vzpostavili vsaj začasen promet do krajev, ki jih je narasla voda odrezala.

Razmere v Tržiču po obilnem deževju si bodo opoldne ogledali državni sekretar na ministrstvu za okolje Aleš Prijon, direktor Agencije RS za okolje Joško Knez in direktorica urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS za vode Suzana Stražar.

Ne spreglejte