Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
6.58

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

14

Natisni članek

Državni svet Levica vlada proračun

Sreda, 20. 3. 2019, 6.58

5 let, 1 mesec

Šabeder in Zajc uradno ministrska kandidata, Leben se spogleduje z LMŠ #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

14

Poslanci državnega zbora so po vetu državnega sveta znova potrdili novelo zakona o izvrševanju letošnjega proračuna. Hkrati so se seznanili tudi z odstopoma Sama Fakina z mesta ministra za zdravje in Jureta Lebna s položaja ministra za okolje - kandidaturi njunih verjetnih naslednikov Aleša Šabedra in Simona Zajca sta že v DZ. Leben je medtem izstopil iz stranke SMC, v javnosti pa se pojavljajo informacije, da se zdaj spogleduje z LMŠ.

Poslanec LMŠ Brane Golubović je glede podpore rebalansu povedal, da se v LMŠ zavedajo pomembnosti občin za razvoj države: "S tem namenom je vlada pristopila v pogajanja s predstavniki treh združenj občin. Višina povprečnine se je dvignila za 22 evrov v primerjavi z letom 2018. To ni bila enostranska poteza." | Foto: STA , Poslanec LMŠ Brane Golubović je glede podpore rebalansu povedal, da se v LMŠ zavedajo pomembnosti občin za razvoj države: "S tem namenom je vlada pristopila v pogajanja s predstavniki treh združenj občin. Višina povprečnine se je dvignila za 22 evrov v primerjavi z letom 2018. To ni bila enostranska poteza." Foto: STA , Za ponovno potrditev novele zakona o izvrševanju proračuna je bilo po vetu državnega sveta potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Zakon je podprlo 57 od 83 prisotnih poslancev, proti jih je glasovalo 26.

Vladna koalicija pod vodstvom premierja Marjana Šarca, ki ima v hramu demokracije 43 glasov, si je že pred glasovanjem zagotovila podporo Levice in SNS (več o tem v nadaljevanju članka), tako da je bila potrditev proračuna pričakovana.

Šarec uradno predlagal Šabedra in Zajca

Bolj zanimivo je bilo danes zato kadrovsko dogajanje. Poslanci so se seznanili z nedavnima odstopoma zdravstvenega ministra Sama Fakina in okoljskega ministra Jureta Lebna

Premier Marjan Šarec je v Državni zbor že poslal predloga njunih naslednikov, dosedanjega generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra Aleša Šabedra za zdravstveni in državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu Simona Zajca za okoljski resor.

Šarec, ki je v vmesnem času sam prevzel zdravstveni resor, je danes potrdil nezadovoljstvo z delom aktualne državne sekretarke Pie Vračko, ki je v času njegove bolniške nadomeščala Fakina. Na vprašanje, ali ji ne zaupa, je odgovoril: "Ja to pa res ne, po koalicijskem vrhu, kakršno predstavitev je imela, pa težko zaupam. Pa mislim, da so vsi koalicijski partnerji to slišali. In si težko predstavljam, kako je minister Fakin s takimi ljudmi tudi mislil kaj izpeljati." Na vprašanje, ali to pomeni, da Vračkove v novi ekipi ne bo, je pristavil: "Ne, zagotovo ne."

Popoldne je Šarec tudi že prevzel posle od Fakina, so sporočili z ministrstva za zdravje. Na ministrstvu so pojasnili, da je z odstopom Fakina funkcija prenehala tudi državni sekretarki Pii Vračko.

Bo Leben prestopil v LMŠ?

Leben, ki bo tekoče posle na ministrstvu opravljal do imenovanja Zajca, je medtem že izstopil iz SMC. V stranki so prejem njegove odstopne izjave že potrdili. Nekdanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, ki se je z vrha ministrstva moral posloviti po aferi z maketo drugega tira, je SMC zapustil zaradi razlogov osebne narave.

Leben pojasnil glede svojega odhoda iz stranke za zdaj ne daje, mediji pa špekulirajo, da utegne prestopiti v LMŠ. Premier Šarec je medtem v državni zbor že poslal kandidaturi Šabedra in Zajca za ministrska stolčka.

Zakoličili sodelovanje z Levico 

Koordinator Levice Luka Mesec je opozorila fiskalnega sveta na odstop od fiskalnega pravila označil za politično motivirana. | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec je opozorila fiskalnega sveta na odstop od fiskalnega pravila označil za politično motivirana. Foto: STA , Predlog rebalansa proračuna so podprli v koalicijskih LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS ter Levici in SNS. Podporo Levice si je koalicija zagotovila s podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico za letos.

Pri sporazumu gre za akcijski načrt uresničevanja zavez, ki imajo podlago v koalicijskem sporazumu. Ob današnjem podpisu so nekateri partnerji odkrito priznali odvisnost vlade od Levice in njen posebni status v primerjavi z nekaterimi vladnimi strankami.

Poslanec in koordinator Levice Luka Mesec pa je dejal, da se bodo vladajoči zdaj lahko končno "lotili vprašanj in problemov, ki so bila v državi več let potisnjena na rob," pri čemer je izpostavil tudi stanovanjsko politiko in ureditev razmer v zdravstvu.

Poleg Levice je od nekoalicijskih strank predlog rebalansa podprla tudi SNS. Njen prvak Zmago Jelinčič Plemeniti je ob tem dejal: "SNS bo dala priložnost vladi, da dokaže, da so bonbončki, ki jih je delila pred časom, dobrobit. Če se to ne bo zgodilo, se bo zadeva tako ali tako zlomila že konec leta 2019, ko bomo sprejemali nov rebalans proračuna."

Premier Marjan Šarec je ob robu današnje seje državnega zbora poudaril, da ukrepi iz sporazuma o sodelovanju z Levico ne bodo samodejni, pač pa se bodo o njih pogovorili v delovnih skupinah. "Če ne bodo finančno vzdržni, jih ne bomo izvajali. To nam pravi zdrava pamet," je dejal Šarec, ki pričakuje da bodo ukrepi dogovorjeni tudi na ekonomsko-socialnem svetu.
Miro Cerar
Novice Cerar: Janševa stališča o arbitraži škodljiva, nevarna, "lovska"

SDS in NSi proti zakonu

Na drugi strani je poslanec in prvak NSi Matej Tonin izpostavil opozorila fiskalnega sveta in poudaril, da proračun zaradi odstopanja od fiskalnega pravila morda ni skladen z ustavo: "Fiskalno pravilo je del slovenske ustave in pravne države. Pri določanju izdatkov proračuna gre poleg ekonomskega vprašanja tudi vprašanje temeljne pravne kulture."

Poslanec SDS Marko Pogačnik je nato pojasnil, da v SDS zakona ne bodo podprli: "V SDS smo prepričani, da rebalans za leto 2019 temelji na nespremenjeni politiki, ki ne ustreza klicu po reformah. Slovenija nujno potrebuje reforme predvsem na področju pokojnin in zdravstva. Ker rebalans za leto 2020 še ni pripravljen, se ne more ugotoviti srednjeročna vzdržnost javnih financ."

Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA ,

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec odgovarja: Za nagovore v Evropskem parlamentu bo še priložnost
Odkrito priznali poseben status Levice v primerjavi z vladnimi strankami

Koalicijski partnerji so posamično, brez soja medijskih žarometov, sporazum o sodelovanju z Levico za letos podpisali danes. Ob tem so nekateri partnerji danes odkrito priznali odvisnost vlade od Levice in njen poseben status tudi v primerjavi z vladnimi strankami.

Medtem ko je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović v današnji izjavi v DZ dejal, da je delovanje te koalicije odvisno od vseh šestih partnerjev, kjer bo tudi Levica za izpeljavo svojih projektov potrebovala širok dialog z vsemi petimi partnerji in ministrstvi, pa je vodja poslancev SD Matjaž Han priznal, da so od prvega dne odvisni od Levice in ima slednja v koaliciji tudi absolutno "višji status" kot SD. Slikovito je to primerjal z družinskimi razmerji: "Tista hčerka, ki je doma, ob prihodu ni toliko vredna, kot tista, ki pride domov vsake 14 dni, pa je tudi kosilo boljše ...".

Z oceno pomembnega statusa Levice v odnosu do koalicije se je strinjal tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Da ima Levica "izredno moč", je ocenil tudi vodja SNS Zmago Jelinčič, ki je dejal, da je SNS s podporo noveli zakona o izvrševanju proračuna pokazala, "da se ne sme dovoliti, da ena stranka, ki ni ne v koaliciji ne v opoziciji, vodi državo. "Država je preveč resna stvar, da bi to prepuščali neki Levici," je dejal.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič meni, da ni mogoče enoznačno odgovoriti na vprašanje odvisnosti vlade od Levice. Je pa spomnil na današnje ponovno glasovanje DZ o noveli zakona o izvrševanju proračuna, pri čemer je bila Levica, ki je pred glasovanjem pričakovala podpis sporazuma, jasna. "Po eni strani se zdi, kot da gre za prisilno poroko, po drugi strani pa je dejstvo, da smo vsebino protokola dorekli že v preteklosti," je povedal Zorčič. Če bo Levica zraven ali ne, bodo zaveze, ki izhajajo iz koalicijskega sporazuma, po Zorčičevih ocenah uresničene.

Kdaj bomo dobili nova ministra?

Šarec je predloga imen novih ministrov poslal v državni zbor. Ta bo zdaj Šabedra in Zajca povabil na zaslišanje pred matičnim odborom (odbor za zdravje oziroma odbor za infrastrukturo, okolje in prostor), uradno pa bosta imenovana po glasovanju na seji državnega zbora.

Ne spreglejte