SiolNET. Novice Slovenija
3,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec odgovarja: Za nagovore v Evropskem parlamentu bo še priložnost

3,28

termometer

Intervju: Marjan Šarec
Foto: Bojan Puhek

Premier Marjan Šarec je zavrnil ponudbo Evropskega parlamenta, da bi kot govorec nastopil na marčevskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu in predstavil svojo vizijo prihodnosti EU. Šarec pravi, da bi bil njegov govor v tem času lahko razumljen kot predvolilni. "Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to," je odgovoril kritikom.

Premier Marjan Šarec je po tej odločitvi postal tarča kritik evropskih poslancev iz Slovenije, ki mu očitajo, da si takšnega dejanja absolutno ne bi smel privoščiti in da je zapravil veliko priložnost. Za voditelje članic je namreč nastop edinstvena priložnost za nagovor širšega občinstva, zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu pa redno spremlja več sto novinarjev.

Na njihove ostre odzive se je Šarec odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal: "Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!" je zapisal.

Šarec nastopa ni zavrnil, temveč predlagal, da nagovori nove evropske poslance

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je bilo ob nastopu nove slovenske vlade novembra lani kabinetu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija posredovano vprašanje, ali bi bilo seznam govornikov mogoče razširiti tudi z novim predsednikom slovenske vlade Šarcem.

Ob dodatni prošnji za odgovor so odziv kabineta prejeli šele v začetku februarja letos, ko je bil slovenski strani posredovan neformalni predlog, da bi Šarec Evropski parlament lahko nagovoril konec marca oziroma aprila 2019, torej tik pred koncem mandata Evropskega parlamenta.

Evropski parlament Foto: Reuters "Glede na neposredno bližino evropskih volitev in dejstvo, da sta bila v omenjenih terminih predvidena nagovora še dveh predsednikov vlad ter da vsi člani Evropskega sveta Evropskega parlamenta v tem sklicu ne bodo nagovorili, se je predsednik vlade odločil, da člane Evropskega parlamenta nagovori na eni izmed prihodnjih priložnosti ob novem sklicu Evropskega parlamenta, ko bo lahko poleg svojih pogledov na prihodnost Evropske unije predstavil tudi konkretnejše prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021. Premier Šarec svojega nastopa v Evropskem parlamentu ni zavrnil, temveč je predlagal, da evropske poslance nagovori ob novem sklicu. Ne nazadnje utegne biti v drugi polovici leta, tudi v luči pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU, razprava o prihodnjih izzivih Evropske unije še bolj aktualna," so sporočili iz Šarčevega kabineta.

Irena Joveva Novice Novinarka Irena Joveva nosilka liste LMŠ na evropskih volitvah #video

Do zdaj nastopilo 19 govornikov

Evropski parlament želi z nastopi predsednikov vlad in držav članic EU na najvišji ravni prispevati svoj delež k razpravam o smereh razvoja Evrope. Tovrstno prakso je januarja lani uvedel predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Do zdaj je člane Evropskega parlamenta nagovorilo 19 članov Evropskega sveta. Za govornico so se med drugim zvrstili predsednik irske vlade Leo Varadkar, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in hrvaški premier Andrej Plenković.

Na zadnjih dveh aprilskih zasedanjih pred koncem mandata Evropskega parlamenta bosta nastopila švedski premier Stefan Löfven in latvijski premier Krišjanis Karinš.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 76
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin