SiolNET. Novice Slovenija
2,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Janševa stališča o arbitraži škodljiva, nevarna, "lovska"

2,34

termometer

Miro Cerar | Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja, ker smo to dopuščali, je povedal zunanji minister Miro Cerar. | Foto: STA
Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja, ker smo to dopuščali, je povedal zunanji minister Miro Cerar. Foto: STA

Zunanji minister in vodja SMC Miro Cerar je v Bruslju ostro zavrnil izjave vodje SDS Janeza Janše, da arbitražna razsodba dopušča dvostranski dogovor Slovenije in Hrvaške o meji. Janševa stališča je ocenil kot škodljiva in nevarna, tudi "lovska". Očital mu je, da "meša slovenski in strankarski interes".

Janša je v nedavnem pogovoru za Jutarnji list dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, a hkrati dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje. Ocenil je, da obstaja določen manevrski prostor, v katerem bi Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa mejo, ki bi bila bolj logična kot ta, ki jo določa arbitražna razsodba.

Janez Janša Novice Janša za Jutarnji list: Arbitražna razsodba dopušča tudi dvostranski dogovor

"Janša govori: pogajajmo se s Hrvati, da jim bomo dali še kaj več"

Cerar je v odzivu na te izjave danes v Bruslju poudaril, da se z Janšo nikakor ne strinja, pri čemer je naštel tri razloge. Prvič, da ne Janši ne nikomur drugemu doslej ni uspelo skleniti nobenega sporazuma s Hrvaško o meji, zato se je to moralo zgodili po pravni poti preko arbitraže.

Drugič, največja nevarnost nam je po Cerarjevih besedah grozila prav takrat, ko je Janša sklepal sporazum z bivšim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem. "Če bi ga takrat sklenil, bi bilo to za Slovenijo katastrofalno," je ocenil Cerar in spomnil, da bi se po tistem sporazumu zadeva reševala pred mednarodnim sodiščem v Haagu po načelih mednarodnega prava brez upoštevanja načela pravičnosti.

Tretjič, zdaj imamo po Cerarjevih besedah določeno mejo po arbitražnem sporazumu in to je treba uresničiti. "Zakaj želijo Hrvati ponovna pogajanja? Ker želijo več. Zagotovo ne zato, da bodo odstopili od nečesa. Torej, Janša govori: pogajajmo se s Hrvati, da jim bomo dali še kaj več," je še poudaril.

Predsednik SDS Janez Janša je v nedavnem pogovoru za Jutarnji list dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, a hkrati dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje. | Foto: Reuters Predsednik SDS Janez Janša je v nedavnem pogovoru za Jutarnji list dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, a hkrati dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje. Foto: Reuters

Ob tem je opozoril na dvojno nevarnost, ki ju prinašajo vnovična pogajanja s Hrvaško: da dogovora, ki bi ga denimo sklenili na ravni vlad, sabor ne bi ratificiral, in da bi nato hrvaška stran želela uveljaviti stališče, da smo s tem, ko smo se začeli pogajati, odstopili od arbitražne odločbe.

Cerar: Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja

"Tako da, kar koli zdaj govori Janša, gre v popolnoma napačno smer. Da ne govorimo o njegovem predlogu, ko je lani predlagal, da bi se morali odreči vsemu in vrniti v stanje iz leta 1991 - ta je pa sploh lovska, oprostite," je menil Cerar. Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja, ker smo to dopuščali, je dodal.

Bernard Brščič, Lucija Ušaj Šikovec Novice Bo skrajna desnica Bernarda Brščiča plesala le eno pomlad? #analiza

Zdaj ko imamo končno rešitev, ki ni zadovoljila nobene strani, ne slovenske ne hrvaške, pa bi Janša odprl nekaj, kar smo po 30 letih komaj zaprli z odločitvijo, ki zagotavlja predvidljivost in stabilnost v nadaljnjih odnosih, ko jo bomo končno implementirali, je še dejal Cerar.

"Janša meša slovenski in strankarski interes"

Zato Cerar Janševim stališčem odločno nasprotuje ter jih ocenjuje kot škodljiva in nevarna. Absolutno je prepričan, da je treba vztrajati pri implementaciji arbitražne odločbe in da je to edina pot, če želi imeti Slovenija opredeljeno mejo ter štiri petine Piranskega zaliva in prehod do odprtega morja, kot je določeno.

"Ne morem se znebiti vtisa, da Janša v pogovorih o tej materiji meša slovenski in strankarski interes," je poudaril Cerar in dodal, da se Janša ne nazadnje pogovarja s predstavniki hrvaške vlade, ki so njegovi politični strankarski partnerji v evropski družini, Evropski ljudski stranki (EPP).

Cerar se boji, da bi interes, ki ga zagovarjata HDZ in nasploh Hrvaška zelo enotno, ravno preko takih popuščanj in takih šibkih stališč, kot jih zavzema Janša, spet pripeljal Slovenijo v podrejeni položaj. "To je zelo nevarno in tega si ne smemo dovoliti," je sklenil zunanji minister.

delitve: 152
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin