Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
6.20

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

pogovor poplave Boštjan Šefic

Torek, 23. 1. 2024, 6.20

3 mesece

Šefic: Prvi na seznamu za preselitev so tisti, ki so izgubili domove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Boštjan Šefic | Šefic pričakuje, da bodo strokovna mnenja pripravljena do konca prihodnjega tedna, nadaljnji postopek pa do konca marca. | Foto STA

Šefic pričakuje, da bodo strokovna mnenja pripravljena do konca prihodnjega tedna, nadaljnji postopek pa do konca marca.

Foto: STA

Povabilu službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih se je danes odzvalo vseh 27 lastnikov stanovanjskih objektov iz Gornjega Grada, ki so na seznamu za preselitev. Kot je povedal državni sekretar Boštjan Šefic, so bili pogovori konstruktivni in konkretni. Vladna služba je po njegovih besedah prejela vse potrebne informacije za nadaljnje ukrepe.

Kot je Šefic povedal v izjavi za medije po sestanku z občani, so se dogovorili, da bodo občani dodatna vprašanja posredovali prek elektronske pošte. Napovedal je, da to ni bilo zadnje srečanje z njimi.

Vse v ujmi poškodovane objekte morajo zdaj pregledati strokovnjaki in oceniti njihovo vrednost. Šefic je ponovil, da so prvi na seznamu za preselitev tisti, ki so izgubili svoje domove in na obstoječih lokacijah ne morejo zgraditi novih.

Pred preselitvijo bo treba oblikovati strokovno mnenje, ki ga mora potrditi svet za obnovo. Sledila bosta razgrnitev primernih lokacij za preselitev in oblikovanje končnega predloga o selitvi, ki ga mora nato potrditi vlada. Šefic pričakuje, da bodo strokovna mnenja pripravljena do konca prihodnjega tedna, nadaljnji postopek pa do konca marca.

Občani so se sprijaznili s popoplavno ogroženostjo

Župan Občine Gornji Grad Anton Špeh je ocenil, da med občani ni čutiti negodovanja zaradi preselitev, saj so se sprijaznili s poplavno ogroženostjo. Občina ima po njegovih besedah zemljišča za gradnjo 23 stanovanjskih objektov. Dva starejša lastnika sta napovedala odhod v dom starejših.

Kot je povedal, so ugotovili tudi, da je na seznamu za preselitev nekaj objektov, ki so na razlivnem območju reke Drete, čeprav tam ne bi smeli biti. 

Domačinka Sonja Baloh iz Dola pri Gornjem Gradu je dejala, da je imela avgusta pod vodo kletne prostore in garažo. Po njenem mnenju bi bilo treba najprej urediti strugo Drete, če pa to ni možno, se strinja s preselitvijo. Njena soseda Jožica Bajrič je imela poplavljeno kmetijo. Glede cenitve hiš so ji pristojni po njenih besedah povedali, da naj bi uporabili cenitveni vzorec, ki ga Dars uporablja pri gradnji avtocest. 

Obe domačinki sta z današnji pogovori s pristojnimi zadovoljni.

Matjaž Han
Novice Donirajo hišo za prizadete v ujmi: "Dobila jo bo družina, ki ji bo to najbolj pomagalo"
Boštjan Šefic
Novice Šefic povedal, kdo bo imel prednost pri obravnavi obnove hiš
Boštjan Šefic, Ciril Globočnik
Novice Zgornjegorenjski župani s Šeficem o aktualnih izzivih sanacije #video #foto
Ne spreglejte