SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Društvo novinarjev poziva novinarje k prijavi groženj

0,36

termometer

Žavbi
Foto: Planet TV

V Društvu novinarjev Slovenije so opozorili na številne verbalne napade na novinarje, ki se stopnjujejo in prehajajo v fizično nasilje. Kot so zapisali na spletni strani, je takšno okolje za novinarje ogrožajoče in zato vse težje opravljajo svoje delo, novinarje pa so ob tem pozvali, naj vse grožnje prijavijo policiji.

V novinarski organizaciji so še zapisali, da od policije pričakujejo, da bo grožnje novinarjem obravnavala resno, od tožilstva pa, da bo preganjalo storilce. Ob tem so pozvali še medijski inšpektorat, naj opravi nadzor odstranjevanja neprimernih komentarjev v spletnih medijih.

"Ali bomo res dovolili, da počasna erozija spoštovanja, neprimerne in žaljive izjave, tudi grožnje in spodbujanje k nasilju, ki ne prihajajo le od anonimnih komentatorjev, ampak od politikov, intelektualcev, pomembnih članov slovenske družbe, postanejo nekaj sprejemljivega in normalnega," so se vprašali v društvu.

Nekateri mediji javno obračunavajo s svojimi kolegi

Ob tem se sicer zavedajo, da odgovornost za nizek nivo javnega diskurza nosijo tudi nekateri novinarji in mediji, ki javno obračunavajo s svojimi kolegi.

Zapisali so še, da se zavzemajo za spremembe kazenske zakonodaje, ki bodo omogočale učinkovitejše kaznovanje sovražnega govora in groženj, ter sprejem medijske zakonodaje, ki bo normalizirala slovenski medijski prostor.

"Šus v glavo takim izmečkom ..."

V novinarski organizaciji so ob tem ostro obsodili grožnjo s smrtjo odgovornemu uredniku Večera Matiju Stepišniku. V komentarju na Facebook strani Nove24TV je namreč njihov bralec zapisal: "Šus v glavo takim izmečkom ...". Stepišnik je danes prijavo podal mariborski policiji, poroča Večer.

V Sloveniji je v zadnjem času prišlo do več nasilnih napadov na novinarje. Nazadnje je 8. avgusta voznik osebnega vozila v Novi Gorici zapeljal proti članu ekipe Televizije Slovenije in se zaletel v stojalo s kamero. V incidentu ni bil nihče poškodovan.

Žavbi napadel ekipo Planet TV

Konec julija pa sta Rok Žavbi, ki je zaradi novačenja borcev za Islamsko državo in posedovanja orožja prestal zaporno kazen v Italiji, in njegov oče napadla novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV, ki je pripravljala prispevek o Žavbijevi vrnitvi v Slovenijo.

Rok Žavbi Novice Tonin o Žavbiju: Nesprejemljiv, nedopusten in obsojanja vreden napad #video s Novice Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video Rok Žavbi Novice "Če so Žavbiju prepovedali vstop v Italijo, obstajajo indici, da gre za nevarno osebo" #video s Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin