Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2023,
16.51

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

veter vreme

Petek, 20. 10. 2023, 16.51

6 mesecev, 2 tedna

Silovito neurje z vetrom zdesetkalo hiše v Trnovem ob Soči #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Tudi ponoči je močan veter gasilcem ter delavcem komunalnih in cestnih služb povzročal veliko dela. Na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Postojna, Slovenj Gradec in Trbovlje so skupaj zabeležili 75 dogodkov, največ v osrednji Sloveniji v Ljubljani, kjer jih je bilo 55. Med bolj prizadetimi kraji je Trnovo ob Soči.

Na območjih občin Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora, Dobrova - Polhov Gradec, Ig, Selnica ob Dravi, Pivka in Muta je bilo do polnoči zabeleženih 35 dogodkov. Močan veter je podiral drevesa in odkrival ostrešja objektov.

Prek včerajšnjega dne in v nočnih urah je močan veter v sunkih ponekod po nižinah dosegal hitrosti okoli 70, v gorah pa več kot sto kilometrov na uro. Močan veter je predvsem odkrival in poškodoval strehe različnih objektov, podiral večje število dreves, ki so se podirala na cestišča, osebna vozila ter na električne in telekomunikacijske vodnike. Ponekod je bila motena oskrba z električno energijo, oviran je bil tudi cestni promet. Za odstranjevanje posledic neurja je bilo aktiviranih 55 gasilskih enot, so zjutraj sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Odtrgalo pomol, več hiš brez elektrike 

Na Bohinjskem jezeru je odtrgalo pomol, na Jesenicah je drevo padlo prek električne napeljave ob transformatorski postaji, na območju občine Muta je zaradi pretrganega električnega vodnika brez električne energije ostalo več hiš v naselju Sv. Jernej nad Muto.

Gasilci 13 gasilskih društev in pripadniki Enote za tehnično reševanje CZ Bohinj so imeli delo z odstranjevanjem podrtega drevja in prekrivanjem poškodovanih ostrešij objektov, gasilci PGD Bohinjska Bistrica ter ekipa CZ za reševanje na vodi in iz vode Bohinj pa so odtrgani pomol povlekli na brežino jezera.

Velika škoda v Trnovem ob Soči

Ob sinočnjem neurju z močnim dežjem in vetrom je bilo na severnem Primorskem najhuje v Trnovem ob Soči, v občini Kobarid. Poškodovanih je šest stanovanjskih objektov, med njimi montažni ni primeren za bivanje, so sporočili iz Civilne zaščite severne Primorske.

Poškodovani sta tudi strehi na župnišču in cerkvi, prav tako so poškodovana ostrešja na štirih gospodarskih poslopjih in eno osebno vozilo.

Del naselja je ostal še brez električne energije. Že od sinoči so na terenu gasilci PGD Kobarid, Breginj, Drežnica in Bovec.

Po do zdaj zbranih podatkih so bili poškodovani šest stanovanjskih objektov, ostrešja štirih gospodarskih poslopij, parkiran osebni avtomobil in strehi na župnišču in cerkvi. Eden od stanovanjskih objektov je neuporaben za bivanje, pri preostalih pa so poškodovani kritina in ostrešja.

Del naselja je zaradi okvare na elektroenergetskem vodu ostal brez električne energije. Napako bodo odpravili vzdrževalci danes čez dan.

V Črnomlju zvečer 27 stopinj Celzija 

Napovedi o močnih sunkih vetra so se ponekod uresničile že v petek čez dan. Veter je podiral drevesa, zaradi česar so bile zaprte nekatere ceste. "Divje vreme. Na severozahodu nalivi, veter, nevihte," je sinoči objavil vremenoslovec Blaž Šter.

"Na Kredarici najmočnejši sunek vetra 153 kilometrov na uro, na Kaninu 129 kilometrov na uro. V Črnomlju ob 21. uri z južnim fenom pogrelo do 27 stopinj Celzija. Dež bo kmalu zajel tudi osrednjo Slovenijo," je še na družbenem omrežju X objavil Šter

"Najmočnejše sunke vetra pričakujemo na Notranjskem, Štajerskem, v Prekmurju ter v višjih legah," so že v četrtek opozarjali na strani Neurje.si na družbenem omrežju Facebook. Ocenjena hitrost vetra je med 50 in 70, v višjih legah tudi do sto kilometrov na uro.

Čez dan 30 resnejših dogodkov

"Močan veter je čez dan zajel občine Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora, Dobrova - Polhov Gradec, Ig, Selnica ob Dravi, Pivka in Muta. Zabeležili smo 30 dogodkov. Močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa," so v petek objavili pri upravi za zaščito in reševanje.

Aktivirani so bili gasilci iz dvanajstih gasilskih društev. Sprva so najmočnejši sunki vetra ponekod po nižinah dosegali hitrosti okoli 70, v gorah pa več kot sto kilometrov na uro, so še zapisali v popoldanskem informativnem biltenu.

Ob koncu tedna krajevne plohe

V soboto bo v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju 18, najvišje dnevne od 18 do 23, v alpskih dolinah okoli 16 stopinj Celzija.

V nedeljo bo na zahodu in jugu še padla kakšna kaplja dežja, drugod se bo delno razjasnilo. V ponedeljek bo večinoma sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.

Oblačno vreme
Novice To se ni zgodilo še nikoli: ob 7. uri zjutraj čez 20 stopinj Celzija
jesen
Novice Dežurni prognostik: Kmalu znova 20 stopinj. Kaj pa na dan ljubljanskega maratona?
Vreme
Novice 15 stopinj manj. Ponekod že zasneženo.
Ne spreglejte