SiolNET. Novice Slovenija
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobra novica za ženske: tamponi in vložki od zdaj manj obdavčeni

0,50

termometer

Ženska | Ženski higienski pripomočki bodo bolj dostopni. | Foto: Getty Images
Ženski higienski pripomočki bodo bolj dostopni. Foto: Getty Images

Ženska v Sloveniji za higienske pripomočke v povprečju porabi od 70 do 100 evrov na leto. Ti so od danes manj obdavčeni. Za higienske vložke, tampone in nekatere druge menstrualne higienske pripomočke se po novem obračuna 9,5-odstotna, in ne več 22-odstotna stopnja DDV. 

Z današnjim dnem je začela veljati dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), po kateri se za higienske pripomočke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV. 

Pisno pobudo za dopolnitev pravilnika je na ministra za finance Andreja Širclja naslovila poslanka SD Bojana Muršič. Bila je namreč kritična do ureditve, po kateri morajo ženske kupovati različne vrste menstrualnih higienskih pripomočkov, ki so obremenjeni z najvišjo, 22-odstotno stopnjo DDV, medtem ko za raznovrstne izdelke za higiensko zaščito od vat in gaz do plenic velja 9,5-odstotna stopnja.

Higienski pripomočki odslej bolj dostopni

Prav tako so se za znižanje davčne stopnje pri ženskih higienskih izdelkih zavzeli v poslanski skupini Levice. Marca so vložili predlog novele zakona o DDV, s katero bi za te izdelke znižali davčno stopnjo na pet odstotkov. S tem bi ženskam omogočili cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine, so pojasnili ob vložitvi predloga.

Mladi forum in Ženski forum SD sta vladi marca predlagala, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne higienske pripomočke za ženske. V času zdravstvene krize mora namreč marsikatera ženska po njihovih besedah varčevati pri nakupu higienskih vložkov in drugih tovrstnih pripomočkov.
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin