Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vreme prazniki prazniki sneg

Torek, 15. 4. 2014, 17.57

8 let

Do petka hladno, za praznike muhasto z dežjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do petka lahko pričakujemo večinoma sočno vreme, praznični konec tedna pa bo zaznamovalo več oblačnosti in tudi nekaj dežja. Več sonca in višje temperature šele v drugi polovici prihodnjega tedna.

Ponoči in v sredo zjutraj bo po večini jasno, čez dan pa bo več oblačnosti. Nastale bodo krajevne plohe, pihal bo severni do severovzhodni veter, pišejo na spletni strani Agencije RS za okolje.

Vetrovno in razmeroma hladno vreme nas bo po besedah dežurnega meteorologa Braneta Gregorčiča spremljalo vse do petka. Ob jutrih bo nekaj stopinj nad ničlo, od 2 do 6 stopinj Celzija, čez dan pa koli 14 oziroma 15 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 17 stopinj. V četrtek bo po zatišnih legah mogoča tudi slana.

Čez praznike značilno aprilsko vreme Veter bo v petek slabel in že v soboto bo nekoliko topleje. Pojavljalo se bo sicer več oblačnosti in občasno tudi nekaj dežja. Značilno aprilsko vreme bi lahko rekli. Kot je dejal Gregorčič, za noben dan med prazniki ne upa trditi, da kje ne bo dežja.

"Ne bo pa močnega deževja in tudi ne več takšnega mraza. A bo več vlage in več oblakov," je še dejal.

Tudi v začetku prihodnjega tedna se bo do sredine tedna nadaljevalo nestanovitno vreme. "Za drugo polovico prihodnjega tedna pa kaže, da bi lahko bilo več sonca, tudi višje temperature," je pojasnil meteorolog.

Zelen božič, bela velika noč Glede na to, da pri naših sosedih Hrvatih in tudi v BIH ter v Črni gori zapadel sneg, nas je zanimalo, ali ga lahko pričakujemo tudi pri nas, saj velja pregovor: "Zelen božič, bela velika noč."

Gregorčič je o tem dejal, da bo sneg, ki je zapadel pri sosedih, skopnel do velike noči, in ob tem pojasnil, da so za april značilni občasni prodori hladnega zraka, ki lahko prinašajo tudi sneg.

V Sloveniji velika noč sicer ne bo bela, morda pa nas sneg preseneti v začetku maja. Kot je pojasnil Gregorčič, smo v Sloveniji "že imeli snežno odejo v aprilu in tudi v prvi polovici maja se je to včasih pogosteje dogajalo".

Nazadnje je sneg aprila padal leta 2004 Najbolj mu je v spominu ostalo leta 1985, ko je po 20. aprilu v Ljubljani še trikrat zapadel sneg.

Zdaj ga v aprilu že kar nekaj časa ni bilo. Nazadnje 7. aprila 2004, ko je v Ljubljani zapadlo štiri centimetre snega. Glavni razlog za to je med drugim tudi dejstvo, da so topla obdobja vedno daljša.

Ne spreglejte