Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
10.09

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

smrtne žrtve policija droge promet promet alkohol prometna nesreča

Nedelja, 10. 12. 2023, 10.09

4 mesece, 3 tedne

Do konca novembra v Sloveniji 1.335 prometnih nesreč pod vplivom alkohola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
prometna nesreča | Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostnih skupinah od 25 do 34 let in od 35 do 44 let, glede na vrsto udeležbe pa je največ povzročiteljev med vozniki osebnih vozil. | Foto STA

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostnih skupinah od 25 do 34 let in od 35 do 44 let, glede na vrsto udeležbe pa je največ povzročiteljev med vozniki osebnih vozil.

Foto: STA

Alkoholizirani udeleženci v prometu so po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) letos do konca novembra povzročili 1.335 prometnih nesreč, kar je 7,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 1.447. Že prvi popit kozarec alkohola vpliva na reakcijski čas voznika, so pred začetkom preventivne akcije opozorili na AVP.

V teh nesrečah je življenje izgubilo 17 oseb, enako kot lani. Letos beležimo 110 hudih poškodb, kar je 12 odstotkov manj kot lani, ko jih je bilo 125, in za 7,1 odstotka manj lažje poškodovanih (letos 525, lani 565), je pred začetkom akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu izpostavila direktorica AVP Simona Felser.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti v vseh prometnih nesrečah je letos znašala 1,38 promila, lani pa 1,44 promila. V smrtnih prometnih nesrečah je ta znašala 1,2 promila, medtem ko je bila lani 1,17 promila. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostnih skupinah od 25 do 34 let in od 35 do 44 let, glede na vrsto udeležbe pa je največ povzročiteljev med vozniki osebnih vozil.

Opiti vozniki, stari od 15 do 17 let, letos povzročili za tretjino vel nesreč kot lani

"Skrb vzbujajoče pa je, da so najmlajši alkoholizirani povzročitelji prometnih nesreč, stari od 15 do 17 let, letos povzročili za tretjino več prometnih nesreč kot v prvih enajstih mesecih lanskega leta. Znova opozarjamo, da se odnos do alkohola in drog začne oblikovati v družini. Odgovornost odraslih in zgled, ki ga postavimo, sta pri tem ključna," je Felserjeva izpostavila pred začetkom akcije.

Neprilagojena hitrost in napačna stran oz. smer vožnje

Alkoholizirani povzročitelji so smrtne prometne nesreče najpogosteje povzročili zaradi neprilagojene hitrosti in napačne strani oziroma smeri vožnje. Policisti so v prvih enajstih mesecih letos odredili 408.302 alkotesta, kar je okoli osem tisoč več kot lani, od tega pa je bilo 10.673 pozitivnih (12.169 lani) in 243 odklonjenih (301 lani). Odredili so 1.341 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 234 pozitivnih ter 736 odklonjenih, in pridržali 630 voznikov motornih vozil.

Pri 1,5 promila 22-krat večje tveganje za prometno nesrečo

Pri tem na AVP opozarjajo, da se že pri koncentraciji 0,5 promila alkohola verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat.

V letu 2022 je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola pod in nad dovoljeno mejo ter povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi umrlo 33 udeležencev cestnega prometa, kar je 39 odstotkov vseh umrlih.

Agencija za varnost prometa in policija bosta v ponedeljek tako začeli tretjo letošnjo nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo trajala do konca decembra. Policisti bodo preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Led sneg avto zima cesta
Novice Zaradi trčenja v snegu in poledici umrl voznik na Češkem
slovenska policija
Novice Mladoletnik pod vplivom alkohola vozil v napačno smer in trčil v drevo
Mario Banožić
Novice Razrešeni hrvaški minister vozil prehitro, bil je pijan in nepripet
Alkoholne ključavnice
Avtomoto Alkoholne ključavnice v Sloveniji? To so mnenja strokovnjakov.
Policija, Slovenija,  policijski avto
Novice Vozil pijan in pod vplivom drog. Kazen? 4.070 evrov in 47 kazenskih točk.
Gregor Hudrič
Novice Zaradi vožnje pod vplivom alkohola odstopil vodja direktorata za policijo Gregor Hudrič
Ne spreglejte